O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 7. sjednice Novinarskog vijeća časti održane 20. veljače 2020.

Skupina prijavitelja vs Mateja Rak i e-Varaždin

Zahtjev skupine prijavitelja za pokretanje postupka protiv Mateje Rak zbog teksta „Potres u Petrijancu, vatrogasci iz škole spašavali ozlijeđene osobe!“, objavljenog na portalu E-Varaždin.hr 9. prosinca 2019.

Zaključak

Novinarsko vijeće časti jednoglasno je odlučilo (glasali su predsjednica Đurđica Klancir te članice i članovi Jerko Bakotin, Hrvoje Šimičević, Ante Pavić, Damir Pijaca, Mašenjka Bačić, Ivana Radaljac Krušlin i Silvija Luks Kalogjera) novinarki Mateji Rak i uredništvu portala e-Varaždin izdati upozorenje, uz napomenu kako je dobro što je naslov promijenjen.

Obrazloženje: Lažni i senzacionalistički naslov koji je s pravom izazvao strah čitatelja u međuvremenu je promijenjen pa je postalo jasno da je riječ o vježbi, a novinarka Mateja Rak u svojem očitovanju navodi da razumije da su djeca izuzetno osjetljiva skupina i priznaje grešku pri davanju naslova kojim je aludirala da se potres u školi zaista i dogodio.  Vijeće pozdravlja odluku o promjeni naslova, ali upozorava novinarku Mateju Rak i uredništvo portala E-Varaždin da se suzdrže od sličnih naslova u budućnosti.