O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 11. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 12. svibnja 2016.

Silvano Bolčić vs portal hop.hr

Silvano Bolčić vs portal hop.hr

 

Zahtjev Silvana Bolčića za pokretanje postupka protiv uredništva portala hop.hr zbog objavljivanja neprimjerenog teksta „Ekskluzivno: Ivica Dačić sudionik ubojstva Hrvata iz Beograda“, objavljenoga 10. srpnja 2015. i netočnih navoda u vezi sa smrću njegova sina Ninoslava Bolčića

Trenutno se tekst ne nalazi na portalu hop.hr ali je vidljiv na Google stranici croative.net/?p=34622, s naznakom da je hop.hr izvor toga teksta.

Dragan Ilić, dopisnika portala hop.hr iz Beograda i glavni urednik portala Igor Drenjančević su se očitovali.

Radi izbjegavanja sukoba interesa, u  raspravi i odlučivanju o ovom slučaju nije sudjelovao Aleksej Gotthardi-Pavlovsky.

Igor Drenjančević je član HND-a.

 

Zaključak

Glavnom uredniku portala hop.hr Igoru Drenjančeviću izriče se jednoglasno teža opomena. 

Novinarsko vijeće časti zaključilo je da je Igor Drenjančević, urednik portala hop.hr objavom nepotpisanog teksta „Ekskluzivno: Ivica Dačić sudionik ubojstva Hrvata iz Beograda” prekršio članke 5., 13. i 15. Kodeksa časti hrvatskih novinara zbog čega mu se izriče teža opomena. Uredništvo portala HOP (odnosno, nepotpisani autor članka) nije dovoljno provjerilo podatke koje objavljuje, nije primijenilo principe posebne obazrivosti i odgovornosti u slučajevima izvještavanja o samoubojstvima i drugim osobnim tragedijama, te nije na zadovoljavajući način poštovalo pravo obitelji na demanti. Dio članka je i diskriminatoran prema srpskom narodu u cjelini. Vijeće časti smatra da je takvo postupanje nespojivo s etičkim i profesionalnim principima novinarstva. Portal hop.hr  maknuo je sporni članak sa svoje stranice, međutim, isti je prenesen na portalu croative.net gdje se još uvijek nalazi, pa Vijeće časti smatra da bi uredništvo portala HOP, kao potpisani izvor članka, od uredništva portala croative.net trebalo službeno zatražiti da ga i ono povuče sa svoje stranice.

 

Obrazloženje: Rečeni članak problematizira smrt Ninoslava Bolčića, koju stavlja u politički kontekst (pri čemu autor članka nije potpisan, već je veći dio teksta napisan u formi intervjua s Draganom Ilićem, navodno poznanikom pokojnoga  Ninoslava Bolčića iz školskih dana). Iznosi se teza prema kojoj je smrt Ninoslava  Bolčića na Cipru, u kolovozu 1992. godine, posljedica organiziranog i provedenog ubojstva, a ne samoubojstva, kako glasi službeni rezultat istrage. Za pretpostavljeno ubojstvo autor članka optužuje srbijanske tajne službe, u što je, prema tvrdnjama autora, upleten i aktualni ministar u Vladi Republike Srbije, Ivica Dačić. Prema tvrdnjama u članku, tom su tragičnom događaju prethodili različiti oblici uznemiravanja obitelji Bolčić - učestali prijeteći telefonski pozivi, te postavljanje eksploziva pod osobno vozilo obitelji  koja je živjela u Beogradu.

Prema prijavi Silvana Bolčića, oca pokojnog Ninoslava Bolčića, dotični oblici uznemiravanja, onako kako su opisani u članku, nikad se nisu dogodili, odnosno autor teksta nije zbog provjere tih podataka nikad kontaktirao obitelj pokojnoga Ninosalva  Bolčića. Portal hop.hr navodno je, prema zahtjevu Silvana Bolčića, upućenog uredniku Igoru Drenjančeviću, objavio demanti Silvana  Bolčića sredinom prosinca 2015. - otprilike 19 dana nakon što je Silvano  Bolčić prvi put mailom kontaktirao urednika Drenjančevića - ali se, prema tvrdnji Silvana  Bolčića, web stranica s objavljenim demantijem nije mogla otvoriti, dok je čitav i nepromijenjen članak i dalje vidljiv na web adresi croative.net. O tome  je Silvano Bolčić mailom odmah upozorio urednika Drenjančevića, ali od njega, kako tvrdi, nije više dobio nikakav odgovor, odnosno ništa se nije promijenilo – demanti i dalje nije nigdje vidljiv, dok je cjelovit članak i dalje vidljiv.

Urednik Igor Drenjavčević u svojem očitovanju na prijavu  navodi da je tekst izbrisan na želju Silvana Bolčića i da je objavljen demanti prema zahtjevu gospodina Bolčića. Drenjančević tvrdi i da na portalu hop.hr nisu znali da je članak kopirao croative.net  i da je još uvijek tamo. Što se tiče navoda u spornom članku, Drenjančević navodi da je Dragan Ilić, ujedno dopisnik portala hop.hr iz Beograda, zapravo prijatelj obitelji Bolčić koji je želio rasvijetliti istinu o svom prijatelju, a da je „forma intervju idealna za to“. hop.hr je, zaključuje, „želio rasvijetliti jedan tragičan čin i posthumno dati poseban pijetet“ te ističe „veliku hrabrost Dragana Ilića“.

Očitovao se i Dragan Ilić, navodni autor nepotpisanog članka, a istodobno i jedini sugovornik u tekstu/intervjuu. U obimnom pismu, punom uvredljivih insinuacija na račun Silvana Bolčića, Ilić navodi da „čvrsto stoji iza svake napisane rečenice“.

Vijeće časti utvrdilo je da radi provjere iznesenih podataka i tvrdnji nitko nije kontaktirao roditelje Bolčić, a, očito, nitko nije vodio računa ni o njezinim osjećajima, što su i autor članka i uredništvo portal hop.hr,  koje je članak objavilo, bili dužni, prema važećim principima  i normama novinarstva. Članak je stoga duboko uznemirio roditelje i obitelj pokojnog Ninoslava Bolčića. Nije zadovoljeno ni pravo obitelji na demanti, čime su također narušene norme profesionalnog novinarskog postupanja. Osim navedenog, tu je i dio članka “To nam samo govori koliko su Srbi, za razliku od Hrvata, jedna kronično bolesna nacija. Oboljeli od svoje umišljenosti, bahatosti i prepotencije, spremni su  rušiti i gaziti svakoga tko im se po nacionalnoj, vjerskoj ili ideološkoj osnovi učini suprotnim. Toga u Hrvatskoj nema, niti je ikada bilo, te je i po tome kao i po još bezbroj stvari, Hrvatska za Srbiju bila i ostala druga planeta”, koji je diskriminatoran prema srpskom narodu u cjelini, što je također nespojivo s normama i principima novinarstva.