Iz medija

REAKCIJA STRUKE I PREDSJEDNIKA IDS-A: Hrvoje Zovko (HND): IDS se treba ograditi od ovakvih izjava Ivana Jakovčića! Dalibor Paus (IDS): "Nisam Jakovčićev odvjetnik"

18.01.2022.
Link na članak

istra24

 

Nedostojan je, uvredljiv i podcjenjivački prema kolegici novinarki i prema njoj kao ženi. Takav razgovor u pristojnom i uređenom društvu ne bi smo nitko voditi. Pravo je gospodina Jakovčića da se ne slaže s nekim, ali način na koji ide podcjenjivati pitanje kolegice Danijele Bašić-Palković je za svaku osudu, naglašava predsjednik Hrvatskog novinarskog društva. 

Nakon što je u petak počasni predsjednik IDS-a, bivši istarski župan, ex europarlamentarac i aktualni županijski vijećnik Ivan Jakovčić u neprimjerenom tonu razgovarao s našom novinarkom, a kasnije još nedoličnije na Facebook stranici novinare redakcije Istra24 nazvao huljama i dokazanim ljudskim dnom te, odgovarajući na pisanje nekog trola, napisao i „SVE ZNAŠ I SVE ĆEMO IH…“, reakciju smo zatražili od predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoja Zovka, ali i predsjednika IDS-a Dalibora Pausa, koji je sada odgovoran za stranku.

Hrvoje Zovko ističe da je razgovor koji je Jakovčić vodio s novinarkom Istre24 Danijelom Bašić-Palković nedostojan jednog političara koji je na političkoj sceni prisutan gotovo 30 godina.

- Nedostojan je, uvrjedljiv i podcjenjivački prema kolegici novinarki i prema njoj kao ženi. Takav razgovor u pristojnom i uređenom društvu ne bi smo nitko voditi. Pravo je gospodina Jakovčića da se ne slaže s nekim, ali način na koji ide podcjenjivati pitanje kolegice Danijele Bašić-Palković je za svaku osudu, naglašava predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

Političarima je dužnost odgovoriti na pitanje
Ovakvi sramotni ispadi uklapaju se, govori Zovko, u jedno šire ozračje u kojem rade novinari i novinarke u Hrvatskoj, a to je da ih svatko može vrijeđati i podcjenjivati njihov rad.

„Stranka koja načelno zagovara europske vrijednosti trebala bi se ograditi od ovakvih istupa počasnog predsjednika. Svaka pristojna stranka trebala bi se ograditi“, poručuje predsjednik HND-a.

O Jakovčićevim uvredama da su novinari „hulje“ i „ljudsko dno“, Zovko veli da oni govore o autoru, a ne o novinarima i novinarkama.

„Političari nikako da shvate da su njih birali građani i građanke. Njihova dužnost je odgovoriti na pitanje, a ne vrijeđati“, konstatirao je Zovko.

Pausa smo nazvali za komentar, ali u tom trenutku nije, kako nam je rekao, imao saznanja o snimci razgovora i Jakovčićevim natpisima na Facebook stranici Istre24. Stoga smo mu ih poslali na znanje, nakon čega se Paus više nije javljao na telefon, nego odgovorom na fiktivno pitanje. Naime, nije nam dao niti priliku da ga išta pitamo, već je porukom poslao svoj komentar.

- Hvala na upitu. Kako nisam ničiji odvjetnik ni glasnogovornik, nemam namjeru komentirati tuđe rasprave na vašoj Facebook stranici. U povijest osobnih odnosa pojedinih novinara Vaše redakcije s g. Jakovčićem ne ulazim, jer me se to ne tiče. Ono što mogu svakako potvrditi jest da je Ivan Jakovčić zadnja osoba na svijetu koja bi mogla nekome fizički nauditi. Oni koji tvrde suprotno ili ne poznaju uopće g. Jakovčića ili od ničega žele napraviti prvorazredni skandal. To je sve što imam za reći na tu temu“.

 

Cijeli tekst možete pročitati na istra24.hr.