Iz medija

Radmanova plaća veća od premijerske

15.05.2015.
Link na članak

Prosječna isplaćena bruto plaća u prvom kvartalu ove godine za radno mjesto glavnog ravnatelja HRT-a bila je 42.073,58 kuna!    

Siniša Pavić
ZAGREB » Glavni ravnatelj HRT-a jučer je na internetskim stranicama te javne ustanove objavio iznose svih plaća radnika HRT-a. Jamačno osokoljen podrškom što ju je prošli tjedan u Saboru dobio od strane SDP-a, dao je Radman svima na uvid podatke o prosječno isplaćenoj bruto plaći po radnim mjestima za prvi kvartal 2015. godine. Pitanje je, međutim, koliko će oni koji su u Saboru plaće tražili na uvid ovime biti zadovoljni, jer su osim što su plaće iskazne u bruto iznosu a ne neto kako je traženo, ne spominju se tu nikakva konkretna imena. Jedino se može iščitati plaća Glavnog ravnatelja HRT-a, što se i nije dalo izbjeći kad je na toj funkciji jedan čovjek. Prosječna isplaćena bruto plaća u prvom kvartalu ove godine za radno mjesto Glavnog ravnatelja bila je 42.073,58 kuna! Primjera radi, ili nekakvih odnosa radi, ona premijerska manja je od toga.
   
Čak 424 radna mjesta

Iz tablice se da iščitati još ponešto, recimo da na HRT-u postoje 424 radna mjesta na koje je sa 31. ožujskom 2015. bilo raspoređeno 2.980 djelatnika. Prosječna bruto plaća u prvom kvartalu ove godine za radno mjesto Rukovoditelj RJ u Produkciji, Programu, Tehnologiji, Poslovanju ili Podršci upravljanju bila je 20.540,66 kuna, za mjesto Glavni urednik 21.092,96 kuna, za radno mjesto Ravnatelj PJ 31.235,78 kuna. Televizijski redatelj – mentor i bruto plaća od 17.038,12 kuna, Urednik redakcije – veće redakcije 17.732,39 kuna, Komentator – mentor 19.841,56 kuna, Izvršni urednik 23.215,83 kuna, Novinar-mentor 26.695,77 kuna..... Zanimanje novinar suradnik vrijedilo je 7.035,25 kuna, a primjerice ono dostavljača 4.772.37 kuna.
Objavu plaća na internetskim stranicama HRT-a prati intervju koji je Radman dao, ne bi li objavu plaća i obrazložio.
    »Gospodine Radmane, zašto ste sada odlučili objaviti plaće, jeste li na kraju popustili pritiscima unatoč početnom odbijanju?«, pita novinar ili novinarka.
   
Ukinuto ograničenje

– Ne, nikako. Kao glavni ravnatelj HRT-a nikada nisam imao namjeru tajiti plaće zaposlenika jer nemamo što skrivati. Radimo transparentno i odgovorno, a to pokazuju rezultati. Mi smo danas objavili sve što smo mogli i smjeli, a da pri tome nismo prekršili zakone Republike Hrvatske. Objavili smo bruto plaće i nismo otkrivali osobne podatke zaposlenika. Osim mojih, a ja sam ih pristao otkriti. Sabor je tražio nešto drugo, osobne podatke i neto iznose plaća. Time se, zbunjujući javnost, vješto manipuliralo – odgovara Radman.
    Objasnio je i zbog čega je plaća Glavnog ravnatelja s onih 17.000 kuna neto na koliko je bila limitirana recesijskom Vladinom odlukom u veljači skočila na spomenutih 42.000 kuna bruto.
    – Točno je da smo s početkom 2015. na HRT-u donijeli Odluku kojom smo ukinuli ograničenje plaća iz 2009. godine jer smo počeli pravomoćno gubiti sudske sporove koje su protiv HRT-a pokrenuli zaposlenici koji su od 2009. godine imali to ograničenje – pojasnio je Radman.

»Visoko podignuli ljestvicu«
   
    Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman ustvrdio je kako ovom objavom nije prekršen nijedan zakon, pohvalio se kako je time HRT prva i jedina javna ustanova u Republici Hrvatskoj koja je iskoračila na ovaj način i visoko podignula ljestvicu«. Najavio je da će podatke objavljivati svaki kvartal.

Siniša Pavić