O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 10. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 21. travnja 2016.

Pučka pravobraniteljica vs Marko Jurič

Pučka pravobraniteljica vs Marko Jurič

 

Zahtjev Pučke pravobraniteljice za pokretanje postupka protiv novinara Marka Juriča zbog izostanka njegove reakcije na diskriminatorski govor gosta prof. Matka Marušića u emisiji Markov trg, emitiranoj 6. listopada 2015. godine na Z1, Zagrebačkoj televiziji. https://www.youtube.com/watch?v=imscu3xGdk8

Marko Jurič nije član HND-a.

Maja Šudić nije članica HND-a.

 

Zaključak

Novinarsko vijeće časti sa 6 glasova „za“ i 2 „protiv“ zaključilo je da je Marko Jurič, urednik i voditelj emisije Markov trg, emitirane 6. listopada 2015. godine na Z1 televiziji, prekršio opća načela novinarske profesije ne reagirajući na tendenciozne i diskriminatorske istupe gosta emisije Matka Marušića te  i vlastitim istupom širio govor mržnje i netrpeljivosti. Suprotno novinarskim profesionalnim standardima postupila je i Z1 televizija emitirajući spornu emisiju.

 

Obrazloženje: Pučka pravobraniteljica obratila se Vijeću časti povodom pritužbi koje je zaprimila na emisiju Markov trg u kojoj je, „uz odobravanje urednika i voditelja emisije Marka Juriča, gost emisije Matko Marušić izricao neprihvatljive teze i uvrede o srpskom narodu“, a koje su „praćene izostankom reakcije novinara, dovele do zabrinutosti i uznemirenosti nastupom profesora Marušića“. Ne sporeći pravo javnosti da bude informirana te pravo na kritičko preispitivanje društvenih pojava, Pučka pravobraniteljica navodi da je nedopustivo koristiti stereotipe i druge oblike izravnog ili neizravnog poticanja diskriminacije „čemu s uredničke pozicije treba posvetiti posebnu pažnju“. Prema njezinom mišljenju, takvim se nastupom Marušića, bez korekcije novinara urednika Juriča, potiče na antagonizam među narodima uz spominjanje vojnog sukoba, a na internetskom kanalu emisije bujaju komentari neprimjerenog sadržaja, od kojih neki graniče s poticanjem na diskriminaciju i govor mržnje.

Ni urednik i voditelj Marko Jurič  niti Maja Šudić, glavna urednica Z1 televizije, nisu se očitovali o prijavi.

Vijeće časti utvrdilo je da je sporna emisija urednički i novinarski tendenciozno odrađena te da je novinar Jurič ne samo prešutio nego i poticao diskriminatorski Marušićev istup pun stereotipa, lažnih informacija i revizionističkih stavova. Bez ikakve reakcije novinara prošle su Marušićeve tvrdnje poput onih da je „Jasenovac totalna laž, izmišljotina bez ikakve osnove sa stvarnošću, ali može biti neke istine“, da „mi nismo istjerali ni jednog Srbina“, da su „oni otišli u ljubavi“, da mu je „neugodno reći da policajac koji je udario Pajčića nije bio Hrvat“, da su „u HDZ-u ljepotice, a ne ove njihove krampusice“ te lamentacije o tome da „abolirani četnik ima pravo biti i u hrvatskoj Vladi, ali on ne smije biti abolirani četnik, on mora postati politički Hrvat“ i drugo. Urednik i voditelj Jurič dao je svoj doprinos diskriminatorskom tonu jednosatne emisije uz nedopustiv i opasan govor mržnje u odjavnom dijelu, govoreći o aubortusu kao „klanju 30.000 nerođene djece godišnje“. Zbog svega, Vijeće časti zaključilo je da je riječ o neprofesionalnom novinarskom uratku koji je suprotan općim novinarskim standardima, za što su odgovorni novinar i urednik Marko Jurič i Maja Šudić, glavna urednica Z1 televizije koja je emitirala spornu emisiju.