Iz medija

“Prosvjednik u plamenu” fotografija 2017. godine

14.04.2018.
Link na članak

Fotograf agencije France-Presse Ronaldo Schemidt dobitnik je prestižne nagrade za novinarsku fotografiju godine (World Press Photo of the Year) za snimku maskiranog venezuelskog prosvjednika koji se zamalo pretvorio u buktinju.

Schemidtova fotografija, snimljena prošle godine u Caracasu tijekom nasilnih sukoba interventne policije i prosvjednika protiv predsjednika Nicolasa Madura, simbolizira zemlju u plamenu i izaziva snažne emocije, ocijenili su suci. Schemidt, koji inače živi u Meksiku, za AFP je pratio te prosvjede u svibnju 2017. U jednom trenutku 28-godišnji Victor Salazar i njegovi prijatelji pokušali su uništiti policijski motocikl, ali im je njegov spremnik s gorivom eksplodirao u lice.

- Osjetio sam eksploziju iza svojih leđa, okrenuo se i počeo snimati naslijepo - ispričao je Schemidt. Kamerom je uhvatio gorućeg Salazara dok je trčao prema njemu. Mladić je na kraju preživio incident s opeklinama drugog stupnja. “Fotografija je klasik goleme energije i dinamike”, kazala je predsjednica žirija Magdalena Herrera. “Ima boje, ima snagu, pokret i odličnu kompoziciju. Odmah budi emocije”, dodala je. Schemidtu (46) ova je nagrada gorko-slatka. On je Venezuelac koji je prije 18 godina napustio zemlju. “Imam miješane emocije. Znam kroz što Venezuela prolazi”, kaže. Njegova obitelj također proživljava hiperinflaciju i oskudicu, koje izazivaju nasilne prosvjede u zemlji. U lanjskim četveromjesečnim uličnim prosvjedima poginulo je 125 ljudi. Prihvaćajući nagradu, Schemidt je rekao da je posvećuje “svojoj obitelji i narodu Venezuele”.

Ove su godine suci fotografiju godine birali između 73.000 fotografija, koje je poslalo 4548 fotografa iz 125 zemalja.