Iz medija

Proglašene najbolje hrvatske novinske fotografija za 2014.

09.04.2015.
Link na članak

Uvođenjem nove kategorije pod nazivom „Multimedija“ u natječaj, nagrade "Hrvatska novinska fotografija" po prvi puta su dodijeljene u ukupno osam kategorija
ZAGREB, 7. travnja 2015. – Dvanaesta po redu svečana dodjela nagrada za najbolje radove hrvatskih fotoreportera snimljene u protekloj 2014. godini održana je danas u prostorima HND-a.

Uvođenjem nove kategorije pod nazivom „Multimedija“ u natječaj, nagrade "Hrvatska novinska fotografija" po prvi puta su dodijeljene u ukupno osam kategorija, a fotografiju Gorana Mehkeka, koja prikazuje pilota helikoptera koji prelijeće poplavljena područja žiri je proglasio najboljom u 2014. godini.

Pobjednici u kategorijama su:

·         DOGAĐAJ – Ronald Goršić/CROPIX, za fotografiju Milana Bandića u policijskom vozilu za vrijeme privođenja na ispitivanje u USKOK.

·         SVAKODNEVNI ŽIVOT – Sandra Šimunović/CROPIX, za fotografiju djevojke oboljele od multiple skleroze.   

·         REPORTAŽA – Goran Mehkek/CROPIX, za fotografiju pilota helikoptera koji prelijeće poplavljena područja.

·         KULTURA I UMJETNOST – Matko Biljak/Slobodna Dalmacija, za fotografiju blizanaca baletana.

·         PORTRET – Neja Markičević/CROPIX, za portret Otta Reisingera.

·         SPORT – Srđan Vrančić/CROPIX, za fotografiju nogometnih navijača za vrijeme navijačkih nereda na utakmici.

·         PRIRODA I OKOLIŠ – Filip Brala/PIXSELL, za fotografiju nevremena nad Morskim orguljama u Zadru.

·         MULTIMEDIJA – Saša Kralj, za multimediju „Vrijeme u srcu Bosne“.

 

Ovogodišnji međunarodni žiri natječaja „Hrvatska novinska fotografija“ 2014. radio je u sastavu:

·         Darko Bandić, Hrvatska. Fotoreporter i urednik fotografije te snimatelj/producent vodeće svjetske news agencije The Associated Press, više od dvadeset godina pokriva news i sportske događaje u Europi, Aziji, Africi i na Bliskom Istoku.

·         Haris Čalkić, Bosna i Hercegovina. Osnivač je i urednik portala Fotografija.ba, najveće bh. fotozajednice koja okuplja preko 3000 fotografa iz regije. Nosilac je organizacije najvećeg bh. fotografskog festivala „Fotografija godine BiH“. Aktivno surađuje s mnogim domaćim i stranim organizacijama na više projekata.

·         Nemanja Pančić, Srbija. Dokumentarni fotograf, jedan je od osnivača kolektiva "Kamerades. Dobitnik je World Press Photo nagrade u kategoriji Observed portraits, višestruki je dobitnik Press Photo Srbija nagrada u raznim kategorijama, zatim nagrade Udruženja novinara Srbije za fotografiju, nagrade magazina Status kao i nagrade "Zlatna Nika" za reportažu.

·         Mario Periša / Sveučilište Sjever, Hrvatska - dugogodišnji fotoreporter brojnih izdanja, član žirija Fotografija BiH, autor stručnih i znanstvenih radova o fotografiji, danas viši predavač na Sveučilištu Sjever i suradnik na Visokoj školi za komunikacijski menadžment Edward Bernays.

·         Krasnodar Peršun / Veleučilište VERN, Hrvatska - dugogodišnji fotoreporter brojnih izdanja, danas predavač na studiju Novinarstva – kolegiju Fotonovinarstva na Vernu.

 

Zadatak žirija bio je između 1.390 pristiglih radova odabrati 100 najboljih fotografija, koje će biti dio putujuće izložbe i prateće fotomonografije te izdvojiti pobjednike ovogodišnjeg natječaja.

Zbor fotoreportera Hrvatske dodijelio je i priznanja za posebno vrijedan doprinos hrvatskom fotonovinarstvu. Počasnim članovima Kuće slavnih hrvatskog fotonovinarstva postali su doajeni fotografije Božidar Kelemenić i Fjodor Feđa Klarić.