Iz medija

Priopćenje sindikata kojeg je urednik Novog lista odbio objaviti: Uprava najavila nezakonita otpuštanja

30.01.2015.
Link na članak

U danima kad je Županijsko državno odvjetništvo podignulo optužnicu protiv vlasnika Alberta Faggiana i bivše uprave jer su
Novi list oštetili za više od 800 tisuća kuna, predsjednik uprave je, između ostalog, najavio otpuštanja radnika prema nepostojećim i ničim utemeljenim kriterijima, ističu iz sindikata. V.d. urednika riječkog dnevnika odbio je objaviti njihovo reagiranje na ove tvrdnje.

Piše: H. Š.

 

U danima kad je Županijsko državno odvjetništvo podignulo optužnicu protiv vlasnika Alberta Faggiana i bivše uprave jer su
Novi list oštetili za više od 800 tisuća kuna, predsjednik uprave je, između ostalog, najavio otpuštanja radnika prema nepostojećim i ničim utemeljenim kriterijima, ističu iz sindikata. V.d. urednika riječkog dnevnika odbio je objaviti njihovo reagiranje na ove tvrdnje.

Priopćenje koje je pred vama trebalo je završiti u tiskanom izdanju Novog lista. No, v.d. glavnog urednika Nenad Hlača ga je
odbio štampati. Riječ je o reagiranju tri sindikata radnika Novog lista na izjave predsjednika uprave Nevena Klarina, izrečene prekjučer baš na stranicama ovog riječkog dnevnika. U danima kad je Županijsko državno odvjetništvo podignulo optužnicu protiv vlasnika Alberta Faggiana i bivše uprave jer su Novi list oštetili za više od 800 tisuća kuna, Klarin je, između ostalog, najavio otpuštanja radnika prema nepostojećim i ničim utemeljenim kriterijima, tvrde sindikati.

Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti:

"Predsjednik uprave Novog lista Neven Klarin, u razgovoru objavljenom u Novom listu, u utorak, 27. siječnja, najavio je
smanjivanje broja zaposlenih na način suprotan odredbama Kolektivnog ugovora i Zakona o radu, što smatramo nedopustivim te smo zbog toga primorani javno reagirati na njegove najave. Također, u interesu javnosti, primorani smo reagirati i zbog
njegovog relativiziranja nezavidne poslovne i financijske situacije u kojoj se Novi list našao ponajprije zahvaljujući većinskom vlasniku i odlukama uprave, kao i zbog njegovog iznošenja netočnih tvrdnji.  Klarin, naime, kao najvažniji kriterij za smanjivanje broja radnika, navodi 'sustav kvantifikacije i normizacije učinka zaposlenih koji je vrlo egzaktan i objektiviziran'.
 
Takvu izjavu smatramo opasnim presedanom jer predsjednik uprave, i to javno, najavljuje otpuštanja prema nepostojećim i
ničim utemeljenim kriterijima. Sustav normizacije i kvantifikacije učinka radnika u Novom listu nikada nije usvojen, niti kao dio Kolektivnog ugovora, niti na bilo kojoj drugoj razini. U redakciji se, doduše, provodi ispitivanje informatičkog sustava koji bi omogućio eventualno praćenje učinka i ispunjavanje eventualne norme, ali samo kada i ukoliko sustav normizacije i kvantifikacije uopće bude prihvaćen u pregovorima između poslodavca i triju Sindikata u Novom listu.
 
Sindikati, štoviše, do sad nisu primili nikakav prijedlog sistematizacije radnih mjesta, kao ni eventualnog načina praćenja učinka zaposlenika, a kamo li da su s poslodavcem vođeni pregovori o izmjenama Kolektivnog ugovora u tom dijelu, pa Klarinovu izjavu ne možemo tumačiti nikako drugačije nego kao najavu izravnog kršenja Kolektivnog ugovora i pokušaj zastrašivanja radnika, osobito u redakciji, o kojima Klarin u nastavku svoje izjave kaže: 'Dio djelatnika ne ispunjava ni minimalnu normu, neki obajvljuju jedan ili dva teksta mjesečno'. Takva je izjava kao prvo netočna, a osim toga je suprotna važećem Kolektivnom ugovoru.

Sindikati Novog lista će, u slučaju da uprava svoje nakane pokuša provesti u djelo na način koji najavljuje predsjednik Klarin, poduzeti sve radnje u zaštiti radničkih prava, uključujući i industrijske akcije.  Klarin u razgovoru netočno navodi kako u planu restrukturiranja u sklopu postupka predstečajne nagodbe ne stoji brojka viška zaposlenih u Novom listu, budući da se i u prvom i u drugom prijedlogu plana restrukturiranja navodi brojka od 200 zaposlenih kao optimalna, što znači da je preko šezdeset radnika prema tom planu uprave višak. Nadalje, navodi i da će se Novi list, kada je riječ o dugovanjima tvrtki u vlasništvu Alberta Faggiana prema Novom listu, 'naplatiti u svakom slučaju'.

To je u najmanju ruku teško vjerovati, osim ako Klarin pod naplatom, primjerice, ne misli na pretvaranje potraživanja od preko tri milijuna kuna što ih Novi list ima prema Glasu Istre trgovina, društvu koje više ne posluje, u vlasnički udio od 30 posto u tvrtki Glas Istre novine. Prema toj nakani uprave Novi list bi, bez ikakve procjene vrijednosti tvrtke Glas Istre novine, trideset postotni udio u toj tvrtki platio preko tri milijuna kuna, iako je Faggianova tvrtka Andre Glas Istre novine kupila za jednu kunu! Dakle, ono što je Faggian kupio za trideset lipa sada bi Novi list trebao platiti tri milijuna kuna i time bi, prema Klarinu, naplatio svoja potraživanja!? Inače, dugovanja tvrtki u većinskom vlasništvu Alberta Faggiana prema novom listu trenutno, prema nama dostupnim informacijama, premašuju devet milijuna kuna.
 
Ovakvim i sličnim izjavama Klarin je, smatramo, ne samo bjelodano najavio kršenje radničkih prava, već i naštetio ugledu
radnika Novog lista zbog čega ćemo, nastavi li sa sličnim postupcima, potražiti i sudsku zaštitu."

Piše: H.Š.