Priopćenja

Položite cvijet uz spomen ploču hrvatskim novinarima ubijenima u Domovinskom ratu

U petak, 20. studenoga u 10 sati predstavnici HND-a će položiti cvijeće uz spomen ploču hrvatskim novinarima ubijenima u Domovinskom ratu, postavljenu na zgradi Hrvatskog novinarskog doma u Perkovčevoj 2 u Zagrebu.

19.11.2015.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore i glavni urednik „Liječničkih novina“ ne razumiju društvenu zadaću medija

Hrvatsko novinarsko društvo i Zbor zdravstvenih i medicinskih novinara HND-a neugodno su iznenađeni tekstovima objavljenima u posljednja dva broja “Liječničkih novina”, glasila Hrvatske liječničke komore, koje potpisuju predsjednik HLK mr.sc. Trpimir Goluža i glavni urednik “Liječničkih novina” prof.dr. Željko Poljak.

17.11.2015.

Povucite odluku i organizirajte sučeljavanje na HRT-u

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) apelira na programsko vodstvo HRT-a da hitno promijeni svoju odluku i organizira za večeras najavljeno predizborno sučeljavanje, te da na njega pozove sve predstavnike stranaka ili lista koje prema dosadašnjim ispitivanjima javnog mnijenja imaju izgleda ući u Sabor.

06.11.2015.

HND i SNH POVODOM 5. STUDENOGA, EUROPSKOG DANA OBRANE NOVINARSTVA

Očekujemo od vlasti da napokon stvori bolji ambijent za novinare i novinarstvo!

Povodom 5. studenoga, Europskog dana obrane novinarstva, želimo ukazati hrvatskoj javnosti na neke od najvećih problema koji pritišću hrvatsko novinarstvo danas. Bitno ih je istaknuti jer se njihovim ignoriranjem i nerješavanjem umnogome otežava uloga novinara u kvalitetnom informiranju javnosti kao i u razotkrivanju negativnosti i podupiranju javnog interesa. Zato u demokratskom društvu to i nije samo interes novinara, nego svekolike javnosti. A ti problemi su sljedeći:    

05.11.2015.

Govoreći neistinu o ulozi HND-a u organizaciji priredbe posvećene Siniši Glavaševiću iz službenog programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. gradonačelnik Vukovara dodatno vrijeđa uspomenu na novinare poginule u ratu i sve vukovarske žrtve

Pozivamo, stoga, organizatore, Gradsku upravu Grada Vukovara i gradonačelnika Vukovara osobno da učine sve kako bi se i ove godine u Program Dana sjećanja uvrstila manifestacija „Grad – to ste vi“, i dostojno obilježilo sjećanje na Sinišu Glavaševića.

28.10.2015.

Izostavljanje počasti Siniši Glavaševiću sramota je za organizatore i uvreda vukovarskim žrtvama

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) neugodno je iznenađeno informacijom da u okviru službenog programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., dana 20. studenoga ove godine, nije predviđeno održavanje tradicionalne priredbe "Grad – to ste vi" posvećena novinaru Siniši Glavaševiću ubijenom na Ovčari.

25.10.2015.

HUOJ i HND za tranparentan angažman komunikacijskih savjetnika u izbornim kampanjama

Ključna odrednica te transparentnosti je javnost podataka o tome za koju stranku, političara ili nezavisnog kandidata komunikacijski savjetnik ili agencija rade.

20.10.2015.

Oduzimanje uvodne kolumne Sanji Modrić u „Novom listu“ bez obrazloženja novi je nasrtaj na novinarsku profesiju

Pravo je glavnog urednika da donosi operativne odluke za koje je nadležan, i HND nema namjeru baviti se njegovim poslom. Međutim, ono na što moramo reagirati kao udruga koja okuplja novinarske profesionalce, među kojima je i kolegica Modrić te još 82 novinara „Novog lista“, uključujući i samoga Nenada Hlaču, jest činjenica da glavni urednik svojoj novinarki nije jasno obrazložio razloge „skidanja“ sa uvodnika.

20.10.2015.

Osuđujemo napad na grčke novinare u Zagrebu

 Hrvatsko novinarsko društvo i Hrvatski zbor sportskih novinara najoštrije osuđuju napad na dvojicu grčkih novinara koji su   doputovali u Zagreb pratiti utakmicu nogometne Lige prvaka između Dinama i Olympiacosa.

20.10.2015.

Nema opravdanja za primjenu policijske sile prema novinarima koji rade svoj posao

Na hrvatsko-srbijanskoj granici između mjesta Bapska i Berkasovo, jučer oko 12:30 hrvatska policija fotoreporteru AFP-a Andreju Isakoviću i jednom britanskom slobodnom novinaru oduzela je opremu koja im je vraćena tek nakon nekoliko sati a policajci su i primijenili silu prema toj dvojici novinara kao  i prema snimatelju Reutersa Branku Filipoviću, objavilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije što su potvrdili i ti novinari.

20.10.2015.