O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 24. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 7. prosinca 2017.

Pravobraniteljica za djecu vs portal Net.hr

Zahtjev Pravobraniteljice za djecu za pokretanje postupka protiv portala Net.hr zbog objave  priloga http://net.hr/danas/hrvatska/16-godisnjak-s-kojim-je-pronadena-barbara-13-ona-je-lagala-jer-se-boji-oca-mi-se-volimo-htjela-je-ici-sa-mnom-i-udati-se-za-mene/ 19. kolovoza 2017.

Novinarsko vijeće časti u sastavu Aleksej Gotthardi-Pavlovsky, Tomislav Držić, Marinko Jurasić, Verica Mađer, Paulina Peko Šalja, Damir Pijaca, Marko Podrug, Vlado Premuž, Slobodan Vlašić

donosi

Zaključak

Jednoglasno ocjenjuje da je tekst „Mladić s kojim je pronađena Barbara (13): ‘Lagala je jer se boji oca. Htjela je ići sa mnom i udati se za mene’“,  što ga je Net.hr preuzeo od  Danas.hr, školski  primjer nepoštivanja  općih  etičkih i profesionalnih načela. Stoga, sukladno članku 2. Pravilnika o radu Novinarskog vijeća časti, Vijeće upozorava glavne urednike portala Danas.hr i Net.hr da takvi i slični prilozi ne idu u prilog ni osobama o kojima pišu, niti   novinarima  koji tako pišu, ali ni  urednicima koji takve „novinarske“ uratke objavljuju.

Obrazloženje: Sadržaj teksta bavi se većim dijelom pikantnim detaljima iz  privatnog života mladića i djevojke.  Tako oblikovan sadržaj, upotpunjen fotografijom 13-godišnje maloljetnice,  narušava privatnost  na koju imaju pravo kao svaka punoljetna osoba. Zato je opravdana  reakcija  Pravobraniteljice za djecu doc. dr. sc. Ivane Milas Klarić da se u  ovakvim slučajevima privatnost i dobrobit djeteta moraju zaštititi neovisno o suglasnosti i želji roditelja da izađu u javnost s detaljnim „objašnjenjima“ koja dodatno izlažu djecu daljnjim neugodnostima i pritiscima u široj okolini. Novinari i urednici u takvim situacijama trebaju dati prednost zaštiti najboljeg interesa djeteta, a ne udovoljavanju znatiželje javnosti.