O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 17. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 23. veljače 2017. godine.

Pravobraniteljica za djecu vs Jelena Valentić, Rašeljka Zemunović

Zahtjev Pravobraniteljice za djecu za pokretanje postupka protiv Jelene Valentić, glavne urednice i novinarke Rašeljke Zemunović, autorice teksta „Moja Mateja ima agresivan ADHD, vrijeđa me pred ljudima i ne može sama u školu“ objavljenoga na portalu telegram.hr  8. studenoga 2016. godine.

Jelena Valentić nije članica HND-a.

Rašeljka Zemunović nije članica HND-a.

 

Zaključak

Sa 6 glasova za i uz dva suzdržana glasa Vijeće je ocijenilo da su tekstom i objavljenim fotografijama očito prekršena opća novinarska načela jer se potpunim otkrivanjem identiteta djeteta s detaljima bolesti postupilo protiv dobrobiti djeteta.

 

Obrazloženje: Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić žali se na članak u kojemu se prenosi priča Ivanke Matić Taslak iz Metkovića, majke koja detaljno opisuje probleme s kojima se susreće u skrbi o svojoj kćeri Mateje, uz koji su objavljene fotografije djevojčice i druge djece u obitelji. Naglašava da je u tom članku povrijeđena privatnost djeteta, te su na neprimjeren način izneseni brojni podaci o teškoćama u razvoju i ponašanju djeteta, uz potpuno otkrivanje njegova identiteta.. Ivana Milas Klarić smatra, uz to, da je sam način iznošenja problema u ovom članku izrazito stigmatizirajući i nije u skladu s preporukama o izvještavanju o djeci s poteškoćama.

Objava informacije o zdravstvenom stanju djeteta, o tome da ima ADHD i da se neprimjereno ponaša prema drugoj djeci i odraslima, da se samoozljeđuje, o njezinim "ljubavnim jadima" itd.  dodatno izlaže djevojčicu i nanosi joj štetu jer može negativno utjecati na njezin odnos s vršnjacima i ostalima u neposrednom okruženju, može potaknuti negativne komentare o njoj, izložiti je pritisku u njezinoj sredini i dugoročno joj naškoditi. Negativnim posljedicama, zbog otkrivanja identiteta pri izvještavanju u negativnom kontekstu, mogu biti izložene i sestre i braća djevojčice.

Zbog toga je  urednici portala telegram.hr upućeno upozorenje da navedeni članak ukloni s portala ili da ukloni barem podatke koji omogućuju izravnu ili neizravnu identifikaciju djeteta, uključujući i fotografije. Članak nije uklonjen, niti se glavna urednica očitovala na upozorenja pravobraniteljice za djecu.