Iz medija

POMOĆ I PRITISCI Jelinić: Nepravedne državne potpore najveći su problem medija u Hrvatskoj

30.05.2024.
Link na članak

Neravnopravna raspodjela državnog novca, u kojoj nekritični mediji dobivaju pomoć a kritični bivaju izloženi pritisku, najveći je problem medija u Hrvatskoj danas. Brojne zemlje u Evropskoj uniji imaju sustave potpore neovisnog novinarstva, tiskanog novinarstva, i na raznim drugim raznama imaju to bolje posloženo nego što je to Hrvatska napravila, izjavio je za banjalučki nezavisni portal Buka, 6yka.com, glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić. 

“Problem hrvatskog novinarstva je to što državi odgovara javašluk, nepostojanje sustava, kako bi se lakše moglo s pozicije moći trgovati utjecajem. Trgovina državnim budžetima za oglašavanje i promociju u medijima je u principu jedan od ključnih izazova u Hrvatskoj jer se kroz te budžete nastoje suportirati uređivačke politike koje nisu kritične prema vlasti i pritiskati one druge koji su kritični prema vlasti kroz neselektivnu raspodjelu tih sredstava, koja je uvijek bazirana na razini diskrecijskih ocjena koje se svode na trgovinu političkim uticajem”, kazao je Jelinić u intervjuu objavljenom u srijedu.

Dodao je kako su problemi hrvatskih medija danas “brojni” i “pretežno tržišne naravi”. “Strukturalno su vezani za nejasno definiranu politiku države koja bi trebala podupirati novinarstvo, kao što to države na raznim razinama rade u drugim segmentima poput poljoprivrede i drugih djelatnosti koje se stimuliraju milionskim poticajima. Brojne zemlje u Evropskoj uniji imaju sustave potpore neovisnog novinarstva, tiskanog novinarstva, i na raznim drugim raznama imaju to bolje posloženo nego što je to Hrvatska napravila“, kazao je Jelinić. “Aktualne vlasti taj model nisu dovoljno razradile, nije dovoljno transparentan i primjereno i pristojno posložen da bi ravnopravno tretirao medijsku scenu”.

 

Cijeli tekst možete pročitati na nacional.hr.