Iz medija

PODRŽAO VLADIN PRIJEDLOG, ALI … Odbor za Ustav protiv ograničavanja prava na pristup informacijama

12.05.2015.
Link na članak

Vladin prijedlog izmjena Zakona o pravu na pristup informacija dobio je podršku saborskog Odbora za Ustav, ali uz popriličan
niz zamjerki i nadu da do drugog čitanja više neće biti pokušaja da se pored formalnog usklađivanja Zakona s europskom
direktivom, ispod stola i nakon javne rasprave pokušava građanima ograničiti njihovo ustavno pravo na pristup informacijama.

Vladin prijedlog izmjena Zakona o pravu na pristup informacija dobio je podršku saborskog Odbora za Ustav, ali uz popriličan
niz zamjerki i nadu da do drugog čitanja više neće biti pokušaja da se pored formalnog usklađivanja Zakona s europskom direktivom, ispod stola i nakon javne rasprave pokušava građanima ograničiti njihovo ustavno pravo na pristup informacijama.

„Izmjene Zakona o pravu na pristup informacijama nude vrlo opasna rješenja koja bi dokinula sve pozitivno što je ovaj Zakon
donio posljednjih godina i ako budu prihvaćene, imat ćemo još manje transparentnosti nego do sada“, upozorio je GONG-ov
Dragan Zelić, vanjski član saborskog Odbora za Ustav, dodavši kako se „ne bi smjelo događati da na stol dolaze tako loši zakoni“.

„Naoko tehnički postupak pokušava se iskoristiti kako bi se ustavno pravo građana na pristup informacijama koje posjeduju tijela javne vlasti ograničilo te smanjile ovlasti Povjerenice za informiranje, a pritom se javnost na te sporne odredbe čak nije imala ni prilike očitovati jer su sve unesene u prijedlog izmjena Zakona nakon što je on prošao proceduru savjetovanja“,upozorava GONG u analizi Vladina prijedlog izmjena Zakona o pravu na pristup informacija.

I stoga od zastupnica i zastupnika u Saboru traži da odbace kršenje ustavnih načela dajući prednost podzakonskim aktima nad temeljnim zakonom te da postupke savjetovanja sa zainteresiranom javnošću osnaže umjesto da ih svode na administrativnu formalnost. Također, traže odbacivanje manipulacije propisivanjem objave samo dijela podataka o postupcima javne nabave, kao i uvođenja dvije nove iznimke od ZPPI-ja koje će nepotrebno usporiti ostvarivanje ustavom zajamčenog prava na pristup informacijama.

Naime, niz predloženih odredbi u Zakonu je ne samo pogubno, nego i u direktnoj suprotnosti cilju i svrsi Zakona, a to je podizanje transparentnosti i otvorenosti rada javnih tijela s ciljem prevencije korupcije i izgradnje povjerenja javnosti u njihov rad, upozorava GONG, koji u svojoj analizi, istaknuo je Zelić, iznosi i preporuke te prijedloge rješenja, koji su naišli na razumijevanje i odobravanje članova Odbora.

Iako je pozdravio izmjene Zakona, šef Odbora SDP-ov Peđa Grbin, i sam je iznio nekoliko kritika na račun zakonskog prijedloga: „Vrlo je problematično da zakon stavljamo na drugo mjesto ispod nekih drugih propisa, odnosno da bilo kakav pravilnik koji uređuje i pravo na pristup informacijama može staviti ovaj Zakon van snage - to nije u skladu s Direktivom zbog koje se išlo u promjene zakona“.

Spornom Grbin smatra i odredbu koja ukida obvezu savjetovanja sa zainteresiranom javnošću kod donošenja podzakonskih akata, kao i odredbu kojom se objavu podataka o javnoj nabavi ograničava samo na podatke koji nisu dostupni na stranicama
Elektroničkog oglasnika javne nabave, a to je zamjerila i SDP-ova saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović zaključivši
da se „tijela javne vlasti moraju što više otvoriti javnosti -  javna nabava je \'javna utrka\' i tu se nema što skrivati“.

 (GONG)