Iz medija

OTKAZ U ZADARSKOM CENTRU HRT-A Novinaru Ivici Štoriću prekinut ugovor zbog kritiziranja HDZ-a?

24.04.2016.
Link na članak

zadarski.hr

Ivica Štorić nije više novinar HRT-a. Kako neslužbeno doznajemo, Štoriću je u petak prekinut honorarni odnos sa HRT-ovim centrom Zadar u kojem je radio zadnjih godinu dana. Štorić je u honorarni odnos primljen najprije na radiju, ali je ubrzo počeo surađivati i za televiziju javljanjem u emisiju Dobro jutro Hrvatska.

 

Mjesec dana prije otkaza suradnje s HRT-om Štorića je pravnoj službi anonimno prijavio netko s televizije. Prijavljen je, kako doznajemo, zbog kritiziranja HDZ-a.

Štorić je prije mjesec dana u svojoj redovitoj jutarnjoj radijskoj emisiji, u kojoj je prenosio i komentirao vijesti iz drugih medija, pročitao i vijest iz tadašnjeg broja Slobodne Dalmacije o tome kako je premijer Tim Orešković okrenuo leđa predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku i približio se predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović. Štorić je pritom ironično komenirao novonastalu situaciju, u stilu "ma je li to moguće u HDZ-u?", što je netko unutar kuće, navodno na poziv nekog izvan kuće, prijavio pravnoj službi.

Zadrom se nakon toga pronijela vijest da je Štorić suspendiran zbog kritiziranja HDZ-a, no on je ipak nastavio raditi.

Međutim, ubrzo je dobio zabranu suradnje s emisijom Dobro jutro Hrvatska, da bi u petak v.d. rukovoditeljice Radne jedinice HRT-ovi centri Katja Kušec nazvala voditelja zadarskog centra Edija Škovrlja tražeći od njega da Štorića makne i s radija uz napomenu da je naređenje došlo "s vrha".

- Žao mi je, ali ne mogu ništa reći - kazao nam je Štorić u kratkom telefonskom razgovoru.

Štorić je bio poznat po svom "brzom jeziku" zbog čega je, navodno, nekoliko puta bio upozoravan od strane urednika i kolega. No konkretne probleme na HRT-u, gdje je inače počeo raditi još 1994. godine, nakon uspješno prođene audicije, Štorić je počeo imati dolaskom nove garniture čelnih ljudi predvođene v.d. glavnog ravnatelja HRT-a SinišomKovačićem s kojim je jedno vrijeme čak radio zajedno u redakciji zagrebačke Županijske panorame.

Štorić je, kažu upućeni, bio jedan od dvjestotinjak honorarnih djelatnika HRT-a u tzv. prikrivenom radnom odnosu, jer su kao honorarci imali iste radne obveze kao i stalno zaposleni novinari na HRT-u.

Zašto je Ivici Štoriću prekinut ugovor pokušali smo doznati od voditelja HRT-ovog centra Zadar Edija Škovrlja, ali on nam je u telefonskom razgovoru kazao da ništa ne može komentirati te da se za ta pitanja obratimo Siniši Kovačiću u Zagrebu. Međutim, u službi za odnose s javnošću HRT-a u subotu se, unatoč našim pozivima, nitko nije javljao.

I.N.