Iz medija

‘Otimaju nam imovinu i žele naplatiti kaznu’

02.02.2020.
Link na članak

HND je 1993. zbog neplaćenih zakupnina otkazao ugovor i deložirao tvrtku U.T.T. Europa 92. Ta je tvrtka pokrenula postupak protiv HND-a potražujući naknadu štete na ime tobožnjih investicija.  Čak i golemim transparentima spuštenim s prozora zgrade u Perkovčevoj ulici u središtu Zagreba Hrvatsko novinarsko društvo (HND) želi upozoriti da se, kako tvrde, nastavlja otimanje njihove imovine na temelju krivotvorenih dokumenata, zbog koje HND treba platiti 2,5 milijuna kuna.

 

– Hrvatsko novinarsko društvo ponovno se nalazi pod ovrhom, koju je pokrenula Stečajna masa u ime tvrtke U.T.T. Europa 92 ne bi li u zadnji trenutak pokušala protuzakonito doći do imovine HND-a. Ovrha se, naime, pokreće samo dva tjedna prije odluke o ponavljanju postupka koji je zatražio HND pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu, a zbog u međuvremenu pronađenih krivotvorina na temelju kojih je presuda i donesena i sud obmanut. Dokaz za tu tvrdnju je i osuđujuća nepravomoćna presuda (kazneni nalog) u kaznenom postupku protiv Ante Matića, jednog od počinitelja krivotvorenja – kaže predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko.

Hrvatsko novinarsko društvo u ovom je slučaju višekratno isticalo da je žrtva pljačke koja se odvija posljednjih 25 godina. Naime, 10. srpnja 1990. HND je sklopio ugovor o zakupu prostora u prizemlju zgrade Novinarskog doma s trojicom povratnika iz Njemačke – Antom Matićem, Antom Tabakom i Antom Ercegovićem, odnosno, njihovom tvrtkom U.T.T. Europa 92. Trojac je tadašnjem vodstvu HND-a predstavio plan preuređenja prostora u prizemlju u atraktivan ugostiteljski objekt. Međutim, radovi u zakupljenom prostoru nisu izvršeni i preuređenje je stalo u početnoj fazi kao i plaćanje zakupnine za predmetni poslovni prostor.

 

Cijeli tekst možete pročitati na vecernji.hr.