Aktualno > Vijesti

Odbor za medije: Javni poziv za pet članova Programskog vijeća HRT-a

07.12.2016.

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije utvrdio je u srijedu tekst javnog poziva za izbor pet članova Programskog vijeća HRT-a, s obzirom da je petorici članova u listopadu istekao četverogodišnji mandat.

Mandati su istekli Josipu Jeliću, Sanji Ravlić, Zoranu Šangutu, Bruni Kragiću i Arsenu Oremoviću. Programsko vijeće ima 11 članova, od kojih devet bira i razrješuje Sabor, a dvoje zaposlenici HRT-a.  Za članove Programskog vijeća mogu biti izabrani samo hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj, koji su medijski stručnjaci, ugledni intelektualci, priznati umjetnici, stručnjaci i ostali javni djelatnici, koji su se u javnom životu istaknuli zauzimanjem za poštivanje demokratskih načela i vladavinu prava, razvitak civilnog društva, obranu ljudskih prava i sloboda, promicanje kulture, znanosti i umjetnosti, kao i zaštitu slobode medija.

Tekst javnog poziva Odbor će objaviti u Narodnim novinama, web stranicama Sabora, Ministarstva kulture i HRT-a, a prijave će se moći podnositi u roku od 21 dana od dana objave poziva.

Odbor će po uhodanoj praksi obaviti razgovore s kandidatima, najavio je predsjednik Odbora Jasen Mesić (HDZ).

Odbor, koji se koncem studenoga tematski bavio prijetnjama novinara, u srijedu je Zaključkom osudio pritiske i napade na novinare bilo koje vrste.

Nadležne institucije, posebno MUP, pozvao je da preveniraju i sankcioniraju sve postupke i djela koja se mogu okarakterizirati kao pritisak ili napad na novinare.  Strukovne udruge novinara i nadležne državne institucije pozvao je da održe tematske rasprave i okrugle stolove na tu temu.

Autor: Hina

Autor: Hina