Iz medija

Obnovljen ulaz u Vjesnik, ostao ‘’zaboravljeni’’ natpis NIŠPRO

05.09.2021.
Link na članak

Obnova ulaza u neboder Vjesnika, nekada najmoćnijeg novinsko-izdavačkog poduzeća u ovom dijelu Europe, završila je ovog tjedna, no u sklopu radova nije obnovljen niti uklonjen oštećen i trideset godina ‘’zaboravljen’’ natpis NIŠPRO Vjesnik, postavljen još u bivšem sustavu.

"Radovi na ulazu u poslovni kompleks Vjesnik započeli su krajem srpnja ove godine i odnosili su se na sanaciju popucalih i oštećenih ploča na donjoj strani nebodera. Radovi su završeni, a demontaža skele je obavljena posljednjeg dana kolovoza", kazali su iz tvrtke BMD koja, temeljem ugovora sa suvlasnicima, upravlja cijelim kompleksom Vjesnika.

No, s druge strane, više od trideset godina star natpis davno nepostojećeg poduzeća i dalje krasi ulaz u neboder – simbol zagrebačkog novinarstva.

"Nije planirana izmjena postojećeg napisa Vjesnik NIŠPRO– novinsko izdavačka štamparska prodajna radna organizacija jer suvlasnici o tome nisu donijeli odgovarajuću odluku", odgovorili su za Hinu iz BMD upravitelja.

Većinski suvlasnici Vjesnikova kompleksa koji, pak, nisu mogli donijeti "odgovarajuću odluku" o uklanjanju ili obnovi oštećenog natpisa NIŠPRO Zagreb su Vjesnik d.d. - tiskara u većinskom državnom vlasništvu, Konzum plus (slijednik Tiska u sklopu nekad moćnog Agrokora), Republika Hrvatska, VLM Cvjetno nekretnine (osnivač Večernji list) te Allegheny financial, nekretninska tvrtka koja se svojevremeno povezivala s Ninoslavom Pavićem, bivšim vlasnikom Europapress Holdinga (EPH).

Izuzevši još nekoliko manjih suvlasnika, od kojih su neki i u stečaju, upravo su većinski vlasnici Vjesnikova kompleksa oni koji su uz "državni blagoslov" posljednjih trideset godina preuzimali dijelove vlasništva u neboderu i okolnim zgradama da bi zatim napustili taj prostor. Nakon što su se uknjižili kao vlasnici prije nekoliko godina, sada čekaju imovinsko-pravni rasplet i odlazak posljednjeg korisnika nakon čega bi uslijedila eventualna prodaja vrijednih nekretnina i očekivana prenamjena tog prostora.

Prvo je kompleks u sjeni Vjesnikova nebodera napustio EPH (sada Hanza Media) 2003., potom Tisak, a odlaskom Večernjeg lista u Buzin prije desetak godina i gašenjem Vjesnika 2012. iz tog "hrama" novinarstva otišla je i posljednja ozbiljna novinska redakcija. Ostala je samo tiskara Vjesnik d.d. kao jedini veći korisnik prostora unutar Vjesnikova kompleksa – nebodera, press centra, tiskare i pratećih objekata na više od 30.000 četvornih metara koji su svojevremeno su bili procijenjeni na više od 80 milijuna eura.

Više možete pročitati na hina.hr.