Iz medija

Novinar Radio Ritma o incidentu ispred zgrade šibenske bolnice: Iza inicijative “40 dana za život” stoji udruga “U ime obitelji”

06.10.2016.
Link na članak

Ispred zgrade šibenske bolnice oko 13.15 sati dogodio se incident dok je novinar Radio Ritma Valerio Baranović, vadeći mikrofon iz torbe, pokušavao dobiti izjavu od aktivista pro-life inicijative za zaštitu nerođenog života “40 dana za život”, javio je portal sibenik.in. Naime, inicijativa je na svojoj Facebook stranici najavila dolazak trudnice u vukovarsku Opću bolnicu na pobačaj te pozvala molitelje da ju dočekaju ispred bolnice kako bi joj pomogli da izabere život.

Kako je cijeli slučaj izašao u javnost i medije koji su osudili neprimjereni poziv, novinar “Ritma” uputio se prema bolnici kako bi izvijestio s mjesta događaja. U trenutku dok je htio postaviti pitanje, prema Baranovićevim riječima, jedna od aktivistica zgrabila je mikrofon kojeg je on ipak uspio iščupati iz njezinih ruku. Kako je napadnut i nasilnim putem spriječen u obavljanju svoga posla, Baranović je cijeli incident prijavio Policijskoj upravi šibensko-kninskoj .

Policija je utvrdila da nema osnove za sankcioniranjem pojedinca, ali je Hrvatsko novinarsko društvo reagiralo te je poslan prijedlog DORH-u na daljnje postupanje, rekao je Valerio Baranović za Fairpress.

Policiji je prijavljena samo molitva ali ne i prosvjed, naglasio je za Fairpress Baranović te podsjetio da u zakonu piše da su bilo kakve aktivnosti pred bolnicama, koje na bilo koji način uznemiravaju pacijente – zabranjene.

Skidam im kapu zbog vrhunskog PR-a ali ovo nije molitva, to je tihi prosvjed. Nisam ja ozljeđen ali sam morao reagirati i sve prijaviti policiji kad mi netko na javnom prostoru uzima mikrofon.

Baranović je za Fairpress rekao kako iza inicijative stoji udruga “U ime obitelji”, koja ovih dana, točnije 21. i 22. listopada u Zagrebu organizira drugu međunarodnu konferenciju pod nazivom “Obitelj i škola – ključ odgoja za vrijednosti“, a koja premapisanju hrvatskih medija promovira jednospolni odgoj pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Fairpress do trenutka pisanja ovog članka nije uspio saznati stoji li iza inicijative “4o dana za život” udruga “U ime obitelji”. 

Fairpress je kontaktirao inicijativu “40 dana za život” s upitom kako je došlo do incidenta tijekom njihovog prosvjeda iz koje su nam samo poručili da je policija izašla na mjesto fizičkog napada te ustvrdila da nije došlo do njega.

Božji blagoslov! Mi ne prosvjedujemo nego molimo ispred OB Šibenik. Nitko nije napadnut . Hvala na brizi.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković osvrnuo se za Fairpress na cijeli incident:

Razgovarao sam sa kolegom Baranovićem koji mi je potvrdio da mu je jedna od prosvjednica pokušala oteti mikrofon, ali joj to nije uspjelo te da je incident prijavio policiji. S njim je u policijskoj postaji bio i kolega Hrvoslav Pavić, predsjednik šibenskog ogranka HND-a i policajci su ih izvijestili kako će informaciju o incidentu poslati na postupanje DORH-u koji bi trebao odlučiti ima li elemenata za prekršajnu prijavu.

Koliko god ovaj incident izgledao beznačajan u odnosu na neke fizičke napade na novinare sa ozbiljnim posljedicama važno je reći da se bilo kakvo sprječavanje novinara da rade svoj posao ne bi smjelo tolerirati jer je praksa pokazalo da toleriranje manjih incidenata neminovno vodi ka većima.

Autorica: Ivana Horvatek