Iz medija

NOVI FORMAT, NOVI TERMIN, NOVI VODITELJI Nakon skoro 40 godina Dnevnik HTV-a u 19.30 h uskoro odlazi u povijest

28.01.2015.
Link na članak

Nakon skoro 40 godina Dnevnik HTV-a počinjat će u 19 sati. Na Prisavlju pokušavaju poboljšati gledanost

Autor: Tina Premec

Nakon skoro 40 godina Dnevnik HTV-a od 16. veljače više neće počinjati u 19.30, nego u 19 sati. Na Prisavlju su odlučili kako je krajnje vrijeme da se pozabave s lošim rejtinzima gledanosti koji još od 2010. prate njihov nekadašnji “fenomen u pola osam”. No izuzev novog termina i dužine trajanja od sat vremena, HTV-ov Dnevnik neće doživjeti i vizualni redizajn, barem ne za sada, iako je i on bio prije nekih pola godine u planu. Prema riječima ravnatelja programa HRT-a Saše Runjića te promjene “postupno će se implementirati” u HTV-ovu središnju informativnu emisiju.

Novi voditelji?

- Ne radimo novi Dnevnik, već poboljšavamo postojeći. Također, dvije subote za redom naš Dnevnik bio je gledaniji od Dnevnika Nove TV, što dokazuje da sadašnja ekipa radi odličan posao. HRT-ov Informativni medijski servis kojem je sada na čelu Lamija Alečković prolazi kroz reorganizaciju, neće više biti podjela, već će svi raditi za sve, a naravno najbolji ljudi za naše najjače sadržaje - objašnjava Runjić. Hoće li Dnevnik HTV-a dobiti nove voditelje (sadašnji su Stipe Alfier, Sanja Mikleušević Pavić i Đurica Drobac), još nije poznato, jer, kaže Runjić, o novim timovima još se uvijek raspravlja.
Još uvijek bez kampanje

No sudeći prema njegovoj zadovoljnoj reakciji kada je u pitanju glednost, dalo bi se zaključiti kako neće. Ono što bi dakle trebalo uslijediti 16. veljače, iako taj datum još uvijek nije sasvim “zabetoniran”, jest zapravo novi termin i više sadržaja u Dnevniku, a za početak i nove, poboljšane grafike.

Međutim, nakon višemjesečnih planiranja HTV još nije krenuo s medijskom kampanjom o promjeni termina, iako je do početka ostalo tek tri tjedna.

Bitka s konkurencijom

Također, postojale su najave da će se puno uložiti u tehnologiju, no do toga nije došlo, premda sve češće ekipi Dnevnika zastarjela tehnika odbija poslušnost, a studio izgleda kao pred urušavanjem.

Ipak, Dnevniku HTV-a koji je u jesen 2009. počeo gubiti bitku s konkurencijom, da bi posljednjih nekoliko godina završio na zadnjem mjestu po gledanosti, promjene su bez sumnje bile nužne. Svoju najvišu gledanost zabilježio je 25. siječnja 2004. u nedjeljnom izdanju Gorana Milića, kada je ostvario za sve sadržaje i sve televizije danas nedostižnih 46,9 posto. Situacija je sada ovakva - u četvrtak, 15. siječnja kada je švicarski franak naglo skočio i šokirao svijet, Dnevnik Nove TV imao je 16,2 posto, RTL Danas 11, 9 posto, a Dnevnik HTV-a 9,5 posto gledatelja.

Autor: Tina Premec

Komentar Željka Ivanjeka:
Što nam je značio Dnevnik u pola osam?


Kad se mijenja termin emitiranja “središnjeg” dnevnika HRT-a, nasljednika djeda s JRT-a i oca s TV Zagreb, mijenja se još jedna tradicija. Jer sve dok je bio jedini u bivšoj TV dnevnik nije bio samo vrhunac ondašnjeg Informativnog programa, nego zbiljski termin svakodnevice i obiteljskog života. Odrasli su ga morali vidjeti.

Lijepo su nam govorili da je na svijetu stalna jedino mijena. Po običaju, čuli smo ih, ali slušali nismo, niti smo išta naučili. Pa mi tako kaže prijatelj: “Dnevnik mijenja termin. Sada će se emitirati u 19 sati, a ne više u 19.30. Mi smo odrasli i ostarili sa starim terminom”. To je u redu, prilagođava se konkurenciji koje nekoć nije ni imao, odgovaram. Osim toga, dodajem, nismo mi odrasli s dnevnikom u 19.30 nego s onim u 20.00. “Kako?”, čudi se gotovo vršnjak. Lijepo, bili smo mali pa su nam točno vrijeme i prolaznost bili na zadnjem mjestu.

Nosili smo ruski sat Start. Crno-bijeli TV prijamnik i jedan jedini program pratili smo kod susjeda. Nismo mi pripadali onim partijašima, pa ni dućanima u Ilici, koji su davne 1956. zaprimili prve televizore. Naš idol bio je Drago Bahun i njegova emisija “Čovječe, ne ljuti se”. U 19.20 emitirana je TV pošta, u 19.45 TV prospekt, pa tek u 20.00 TV dnevnik, što je, recimo, 21. srpnja 1969. išao iz - Beograda. Još nije bilo crtića. Usput, u Hrvatskoj je 1968. bilo 342.000 televizora. Prvi dnevnik bio je emitiran 29. studenoga 1956. Tada smo bili bebe. Primijetili smo ovu emisiju tek 70-ih. Od 1973. na Dnevniku TV Zagreb novinarke i novinari zamijenili su spikerice i spikere. Emitiranje dnevnika tada je počimalo u 19.30; prije njega emitirali su se crtići za klince koji nama više nisu trebali.