Iz medija

Nisam uveo verbalni delikt na Hrvatsku radioteleviziju

14.04.2015.
Link na članak

Poštovani, sukladno članku 40. Zakona o medijima, podnosim zahtjev za objavu ispravka informacija objavljenih u tiskanom izdanju Novog lista i na portalu novilist.hr uz članku pod naslovom »Bolest (k)uma« dana 13. ožujka 2015. godine, autora Branka Mijića, a kako slijedi:
U članku pod naslovom »Bolest (k)uma« objavljenom na portalu novilist.hr dana 13. ožujka 2015. godine navedeno je niz netočnih informacija kao i uvredljivih navoda, a kojim informacijama i navodima su povrijeđena moja prava i interesi.
    Prvotno, netočno je da sam na Hrvatsku radioteleviziju »uveo verbalni delikt« i zbog istog rigidno sankcionirao Elizabetu Gojan i Hloverku Novak Srzić.
    Točno je da je temeljm Zakona o radu predviđenim postupkom utvrđeno kako su navedene novinarke prekršile odredbe ugovora o radu, Općih pravila o radu i ponašanju te Etičkog kodeksa, a koje su kao interne akte Hrvatske radiotelvizije dužne poznavati i poštovati. Navedeno znači i da navedene novinarke snose posljedice zbog opetovanog nepridržavanja tih odredaba, a ne da im netko brani ustavna prava, kako to insinuira autor članka.
    Nadalje, netočno je kako smo gospodin Rogošić i ja vjenčani kumovi. Točno je da sam gospodinu Rogošiću kao studentski kolega i prijatelj bio svjedokom prilikom sklapanja građanskog braka 1979. godine. Navoditi i dovoditi s time u vezu bračni status mog brata i Rogošićeve sestre nedostojno je profesionalnog novinarstva.
    Nadalje, netočno je da sam gospodina Rogošića imenovao na mjesto pomoćnika ravnatelja Programa na neodređeno vrijeme. Odabir pomoćnika za operativne poslove u neposrednoj je nadležnosti pojedinog ravnatelja a u izvršavanju poslova pomoćnik je ograničen ovlastima i mandatom ravnatelja. Pored ranije imenovanog Vladimira Kumbrije, Rogošić je drugi kojeg je kao svog pomoćnika odabrao ravnatelj Programa Hrvatske radiotelevizije Saša Runjić.
    Zaključno, netočne su i proizvoljne konstatacije kako bi gospodin Rogodišić 2013. godine na mjestu glavnog urednika Prvog programa HTV-a bio imenovan zbog naših kumskih veza. Gospodin Rogošić imenovan je na mjesto glavnog urednika HTV1 nakon provedenog javnog natječaja i na prijedlog izravno mu pretpostavljenog tadašnjeg ravnatelja Programa HRT-a. O razlozima i motivima njegove ostavke, za razliku od autora, ja ne želim javno spekulirati – piše Goran Radman.