O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 9. sjednice Novinarskog vijeća časti održane 18. lipnja 2020.

Nataša Vajagić vs Frendica.hr

Zahtjev Nataše Vajagić za pokretanje postupka zbog članka „Roditelji oprez! Vodi se psihološki rat protiv dječaka i muškaraca“ objavljenog na portalu Frendica.hr 17. veljače 2020.

Zaključak

Novinarsko vijeće časti jednoglasno upozorava (glasali su predsjednica Đurđica Klancir te članice i članovi Drago Hedl, Slađana Bukovac, Mašenjka Bačić, Ante Pavić, Silvija Luks Kalogjera, Damir Pijaca i Jurica Pavičić) autoricu teksta Teu Agejev i urednicu portala Frendica.hr Ivanu Josipović kako tekst nije utemeljen na činjenicama, niti je zasnovan na novinarskim etičkim načelima.

Obrazloženje: Prema Kodeksu časti hrvatskih novinara novinar je dužan objavljivati točne informacije. U navedenom tekstu autor/ica iznosi zaključke na temelju tvrdnji i činjenica za koje nije jasno odakle dolaze. Naime, teza teksta je da se protiv dječaka/sinova vodi psihološki rat.

1. „Na žalost, pojava brojnih takvih članaka i medijskih tema nije rezultat neke muške zavjere, nego pobuna zdravog razuma protiv novih Smjernica za psihološku praksu s dječacima i muškarcima koje je nedavno izdalo Američko Psihološko Udruženje (APA), a koje će naravno slijediti brojne druge institucije. Klinički psiholog, sveučilišni profesor i znanstvenik dr. Jordan Peterson u članku Ideologija protiv znanosti u psihološkom ratu protiv dječaka i muškaraca upozorava da je ideološki puč kojim je u psihološku praksu uvedena ideologija, a izbačena znanost ovime dovršen“. Članak dovodi u pitanje smjernice koje je izdalo Američko psihološko udruženje pozivajući se na kontroverznog kanadskog psihologa.

2. On nadalje diskreditira rad Peggy McIntosh, znanstvenice čije definicije se koriste u smjernicama APU-a. „Kako nas informira dr. Peterson, njezin rad nema obilježja znanstvenog rada čak niti u mjeri da prođe kao studentski rad na fakultetu. Ipak, na njemu se temelji psihološka praksa kojoj će biti podvrgnuti svi dječaci i muškarci u budućnosti“. Potom izvodi zaključak: „Tragična posljedica toga će biti da će dječaci i muškarci još rjeđe nego do sada tražiti pomoć kod poteškoća s mentalnim zdravljem i psihološkim problemima. Kao da gotovo potpuna feminizacija struke već nije bila dovoljna da se ne osjećaju dobro došli kod psihologa“. Zaključak je potpuno neutemeljen.

3. „Sve znanstvene činjenice upućuju na to da obitelji bez prisutnog oca rezultiraju dječacima koji su agresivniji, skloniji kriminalu i ovisnostima i djevojčicama koje ranije stupaju u spolne odnose i imaju više rizičnih i maloljetničkih trudnoća“. Ne navodi se koje znanstvene činjenice.