Iz medija

MORBIDNI SKANDAL U PROLOŠCU Mještani uz povike odobravanja spalili Krnju u liku Ante Tomića

18.02.2015.
Link na članak

Završnicu pokladnih svečanosti Imotske krajine obilježio je u utorak skandal u Prološcu - mještani su uz povike odobravanja zapalili Krnju u liku novinara i kolumnista Jutarnjeg lista i Slobodne Dalmacije i jednog od najpopularnijih hrvatskih pisaca Ante Tomića!

Po tradiciji, nakon velike povorke Imotskog Baka u nedjelju, pa karnevala u zaseoku Rebići i u Zdilarevoj luci u Glavini Donjoj, u utorak su završnu točku na poklade upriličili Proložani.

Kako navodi Slobodna Dalmacija , tradicionalna povorka od Prološca do Imotskog i natrag završena je čitanjem oporuke i paljenjem karnevala, po njima, glavnog krivca za sve nedaće u Prološcu. Ove godine, kako rekoše u oporuci na starom mostu, glavni lik podredili su svome vrlom piscu i novinaru.

“...Svom narodu ruga se i smije, a ni stid ga, ni sramota nije...Dragi moj pisac, lukav si ko lisac, ti i dalje možeš k… svirat, ali prološki narod nemoj dirat. Proložani pošteni su ljudi, njima samo Bellamusa sudi”.

Pročitali su Proložani na otvorenom i književni opus svoga sumještanina.

“Izdavačka kuća ‘Vesela sveska’ donosi pismu ‘Diž’ se Smoje, oko moje’, potom pjesma ‘Sred pijata i salveta’, pa onda ‘Oj Kozorog zelje moje’, te i knjiga ‘Šta će ovce bez mrkova’”

Ta knjiga dominirala je i u povorci, koju je pisac nosio uz logo Slobodne Dalmacije. U pripremi je i roman, rekoše Proložani, pod nazivom “A, di ću sada?“

Uz smijeh okupljenih pročitano je da se “sve knjige i zbirke mogu nabaviti na prečišćivaču otpadnih voda u Glavini Donjoj”.

“Svi ćemo od veselja skakat i niko za tobom neće plakat, kada ga zapalimo, sad ću svojom glavom platit, a naš Bellamusa opet će se vratit”, rečeno je na morbidnom skupu u Prološcu, u kojemu je Tomić živio dobar dio svog djetinjstva.