O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 11. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 12. svibnja 2016.

Mirko Janković, Pučka pravobraniteljica, Udruga U ime obitelji vs Hrvoje Marjanović

Mirko Janković, Pučka pravobraniteljica, Udruga U ime obitelji vs Hrvoje Marjanović

 

Zahtjev  Mirka Jankovića, Pučke pravobraniteljice i Udruge U ime obitelji za pokretanje postupka protiv Hrvoja Marjanovića, autora teksta „Mrtvaci uživo: Katoličke nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u“, objavljenoga na portalu index.hr 13. travnja 2016.

Hrvoje Marjanović nije član HND-a.

 

Zaključak

Sa tri glasa za, dva protiv i jednim suzdržanim Novinarsko vijeće časti zaključilo je da novinar Hrvoje Marjanović nije prekršio odredbe Kodeksa časti hrvatskih novinara. U svom je satiričnom komentaru reagirao, u prvom redu, na činjenicu da se jedan vjerski obred prenosi na javnoj televiziji. Vijeće časti zaključuje da mu namjera nije bila vrijeđanje vjerskih osjećaja, a iako se u tekstu poslužio i nezgrapnim izrazima, ne smatra da je riječ o govoru mržnje i pozivu na nasilje, kako to ističu pojedini prijavitelji.

 

Izdvojeno mišljenje Alekseja Gotthardi-Pavlovskog:

U čitavom tekstu Hrvoja Marjanovića problematičnim smatram izraz „nekrofilske orgije“, na temelju kojeg je izveden i naslov članka, „Mrtvaci uživo: Katoličke nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u“. Naslov je dio uredničke opreme za koji ne mora biti odgovoran i autor teksta, međutim, činjenica je da je u ovom slučaju naslov izveden iz izraza koji je u svojem članku autor uistinu i napisao. Naime, iako riječi „nekrofilija“ i „orgija“ imaju i sekundarna značenja, one u svojoj široj, popularnoj primjeni ipak najčešće imaju konotacije seksualne naravi (odnosno najčešće društveno značenje nečeg devijantnog i stoga neprihvatljivog), pa je njihova primjena u kontekstu vjerskog događaja, na koji se dotični članak referira, pretjerana i potencijalno uvredljiva za njegove sudionike, odnosno vjernike (kršćane) u cjelini. Svaka je javna polemika dobrodošla, pri čemu novinar ima puno pravo iznijeti svoje mišljenje, koje se pritom nipošto ne mora podudarati s mišljenjem pojedinca ili skupine s kojom polemizira, međutim, ono također niti u jednom trenutku ne smije prijeći u vrijeđanje, a to se, korištenjem dotičnog izraza u ovome članku, prema mojem mišljenju, dogodilo.

Ostale dijelove rečenog članka smatram argumentiranima i, s novinarskog aspekta, prihvatljivima.

 

Obrazloženje: Povod ovom oštrom komentaru novinara portala indeks.hr, Hrvoja Marjanovića, bio je izravni televizijski prijenos dolaska tijela sv. Leopolda Mandića u zagrebačku katedralu, zbog čega nisu emitirane neke redovite HTV-ove emisije. Dovodeći u pitanje takvu odluku vodstva HTV-a, Marjanović je opisao navedeni obred kao „nekrofilsku orgiju“, teškim izrazom na kojemu se temelje prigovori svih pristiglih prijava.

Tim je nezgrapnim izrazom Hrvoje Marjanović, očima gledatelja, opisao svoj dojam o sceni u kojoj se tisuće ljudi naguravalo da dotakne ili fotografira tijelo mrtvog čovjeka. Vijeće časti razumije da izraz „nekrofilska orgija“, kao i spominjanje fizičkih karakteristika pokojnika, može prouzročiti određene negativne osjećaje kod dijela vjernika, no smatra da novinar portala indeks.hr nije imao izričitu namjeru vrijeđati vjerske osjećaje, već dati vlastito slikovito mišljenje o događaju kojemu, po njegovu mišljenju, nije bilo mjesto u izravnom prijenosu na javnoj televiziji. Isto tako, svoj je komentar iskoristio kako bi izrazio svoj stav, bio u pravu ili ne, o manipulativnoj ulozi Crkve u Hrvatskoj te položaju HTV-a u cijeloj toj priči.

Drugim riječima, da nije bilo prijenosa, ne bi bilo ni ovakvog Marjanovićeva komentara, stoga Vijeće smatra da autorov cilj nije bilo vrijeđanje i omalovažavanje vjernika, niti da ovaj tekst, koji je u svojoj biti televizijska kritika, ima elemente govora mržnje, a ni ne poziva na nasilje.

Vijeće časti poziva novinara Hrvoja Marjanovića da u svom budućem radu, pogotovu kada je riječ o temama delikatnim poput ove, pažljivije i s većom etičkom odgovornošću bira riječi, no još jednom ističe: u prijavljenom tekstu ne pronalaze se dokazi  da je autor vrijeđao dostojanstvo građana RH te uzrokovao njihovo poniženje, kako stoji u jednoj od prijava.

 

Protiv ovog zaključka tužitelj Udruga U ime obitelji podnijela je žalbu Središnjem odboru HND-a.