Iz medija

Mirjana Rakić: Nad Vijećem je proveden politički pritisak

11.03.2016.
Link na članak

n1info.com

Gošća Dnevnika u 22 bila je predsjednica Vijeća za elektroničke medije, Mirjana Rakić. Na današnjoj sjednici Vlade ministar kulture Zlatko Hasanbegović odbio je izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije te tražio smjenu Mirjane Rakić i raspuštanje Vijeća.

Je li Vijeće ispunilo svoje obaveze ili je ministar Hasanbegović u pravu?

"Mislim da smo mi ispunili svoje obaveze i da smo naveli sve što smo radili protekle dvije godine. Naravno da nismo naveli sve radne sastanke niti sve sastanke s HRT-om. Ove godine je iskorišten izvještaj Vijeća o sada bivšem ravnatelju HRT-a, Goranu Radmanu. Navodni razlog za naše raspuštanje su osobito teški propusti u radu Vijeća. Ja mislim da nismo napravili ništa od toga". 

Jeste li osobno ili kao Vijeće razgovarali s ministrom?

"Ne, nismo. Mi smo ga kao Vijeće zamolili za sastanak da vidi što radimo, ali do danas nismo dobili odgovor."

Povjerenstvo za neprofitne medije je prošlost, evo ministar je pokazao i interes za raspuštanje vašeg vijeća. Javna televizija prolazi kroz veliku smjenu kadrova. Potpredsjednik Sabora, Ivan Tepeš sudjelujelovao je u prosvjedu zbog odluke Vijeća da se kazni Z1 televizija. Radi li se ovdje o prevelikom političkom pritisku na medije?

"Vrlo je čudna situacija. Kad je bio taj prosvjed 26. siječnja nitko od državnog vrha se nije oglasio o tome. Kad vam se veliki broj ljudi okupi na ulici i prosvjeduje očekuje se da on reagira.

Podrazumijevate li potpredsjednika Sabora državnim vrhom?

"Podrazumijevam ga itekako. Osoba na njegovoj poziciji ne može osobno sudjelovati na takvim prosvjedima."

Je li onda to politički pritisak?

"To je politički pritisak."

Je li onda ova odluka ministra nastavak političkog pritiska?

"Ova odluka ministra je meni teško objašnjiva."

Što sada očekujete?

"Očekujem da kao predsjednica Vijeća podnesem izvještaj saborskom Odboru za medije, ali i pred samim Saborom pa da oni odluče. No čini mi se da je odluka već donesena."

Je li Vam se danas nakon sjednice javio netko iz vlade?

"Ne, nitko."