O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 21. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 6. srpnja 2017. godine

Miljenka Radović vs Željka Drljić, Andreja Šmitran

Zahtjev Miljenke Radović za pokretanje postupka protiv Andreje Šmitran, autorice teksta „Lagala je ispred 150 ljudi“, objavljenoga u listu Međimurje 20. ožujka 2017. godine, te glavne urednice Željke Drljić.

Andreja Šmitran nije članica HND-a.

Željka Drljić je članica HND-a.

 

Novinarsko vijeće časti u sastavu predsjednik Aleksej Gotthardi-Pavlovsky i članovi Verica Mađer, Marinko Jurasić, Damir Pijaca, Veronika Rešković, Slobodan Vlašić, Davor Hrvoj, Tomislav Držić donijelo je

 

Zaključak
Sa 7 glasova za i jednim protiv Novinarsko vijeće časti zaključilo je da novinarka Andreja Šmitran i urednica Željka Drljić nisu povrijedile univerzalna novinarska načela, odnosno   Kodeks časti hrvatskih novinara.

 

Obrazloženje: Miljenka Radović iz Preloga, kao predsjednica Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije, podnijela je prijavu protiv Andreje Šmitran, novinarke lista Međimurje iz Čakovca, te Željke Drljić, glavne urednice toga lista. U prijavi tvrdi da list u nekoliko brojeva tijekom proljeća 2017. godine objavljuje “članke i pisma čitatelja protiv Društva osoba s tjelesnim invaliditetom  Međimurske županije, te mene kao predsjednice navedene udruge”, te da je “iz objavljenih članaka i pisama čitatelja  vidljiva namjera diskreditiranja, javnog prozivanja i širenja neprovjerenih informacija”. Prijavljene Šmitran (nije članica HND) i Drljić (članica HND) nisu se očitovale o prijavi.

Uvidom u priloge prijavi vidljivo je da je tekst kolegice Šmitran u biti razgovor s Dragutinom Mustakom, bivšim tajnikom udruge kojoj je prijaviteljica predsjednica, te da su sve izrečene ocjene o radu i nepravilnostima  u  radu udruge I  prijaviteljice  kao predsjednice udruge njegove citirane izjave. Kao dugogodišnji tajnik  sva saznanja o kojima govori sigurno može imati, pa nema potrebe za sumnju autorice da govori o  temama o kojima nije relevatan sugovornik. Bivši tajnik u razgovoru  ističe da je prijaviteljica protiv njega podnijela i kaznenu prijavu koja je od strane DORH-a odbačena, a ukazuje i na nepravilnosti u radu, vezane uz zaposlenika udruge koji je suprug prijaviteljice. Na tekst objavljen 20. ožujka 2017. prijaviteljica nije reagirala  ni tražila ispravak netočnih navoda, a na poziciji u novinama na kojoj se objavljuju pisma čitatelja, glavna urednica Željka Drljić objavljuje 27. ožujka  i napomenu u kojoj  pojašnjava da im je pristiglo nekoliko pisama čitatelja o tome da  nepravilnosti u radu spomenute udruge ima još, no da ih ne može objaviti jer nisu potpisana, te upućuje sve da ih, ako znaju za nepravilnosti, iznesu u javnost, ali uz punu identifikaciju. Nakon toga tjednik objavljuje nekoliko potpisanih pisama čitatelja u kojima se dodatno  izražava nezadovoljstvo radom udruge, te jedno pismo u kojem se rad udruge hvali.  Tek koncem travnja prijaviteljica šalje svoje pismo – očitovanje uredništvu lista koje ga objavljuje bez bitnog kraćenja.
Iz tijeka cijelog slučaja vidljivo je da je riječ o raznim pogledima na rad društva, te mogućim nepravilnostima. Kako nema dokaza da je prijaviteljici uskraćeno pravovremeno i potpuno reagiranje na iznesene stavove u novinarskom tekstu – razgovoru, te u potpisanim pismima čitatelja, NVČ zaključuje da nije došlo do kršenja univerzalnih novinarskih načela, odnosno Kodeksa časti hrvatskih novinara.