Iz medija

Maštruko: Veleposlanici nisu prekršili diplomatske običaje

19.04.2016.
Link na članak

Uobičajeno je i normalno je da se sastaju grupe veleposlanika bilo po regionalnoj ili nekoj osnovi političkih integracija i da razgovaraju o različitim političkim temama i politici zemlje domaćina. Dapače, to je diplomatska praksa i sastavni dio diplomatskog posla. Može biti sporno jedino ako o sadržaju tog sastanka izdaju priopćenje. To se ne radi. Međutim, nekoliko veleposlanika koji su razgovarali u četvrtak o medijskoj situaciji u Hrvatskoj nisu izišli u javnost sa svojim stajalištima, priopćili su samo putem Twittera da su razgovarali o slobodi medija u Hrvatskoj, kazao nam je dr. Ivica Maštruko, bivši hrvatski diplomat.

Domaćin (neformalnog) sastanka nekoliko zemalja, među ostalim, veleposlanika Austrije, SAD-a, Nizozemske, Norveške i Britanije o slobodi medija u Hrvatskoj bio je austrijski veleposlanik Andreas Wiedenhoff, a da je to bila "vrlo korisna rasprava s kolegama diplomatima iz Hrvatske o slobodi medija" na Twitteru je izvijestila američka veleposlanica Julieta Valls Noyes. "Sloboda medija: ključno za svaku demokraciju. To je ono o čemu smo danas razgovarali i što ćemo nastaviti promovirati", napisali su drugi sudionici, a Wiedenhoff je zaključio da će "teme slobode medija biti prioritet vanjske politike".

Kad su predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović prekjučer u Bratislavi pitali o tom sastanku, ona je odgovorila da joj je "to bilo jako čudno budući da se veleposlanici ne mogu i ne smiju miješati u unutarnje stvari zemlje primateljice". No, poslije toga Widenhoff je opet 'iztvitao': "Reći ću samo da sam uvjeren da Kolinda Grabar Kitarović dijeli našu predanost promoviranju medijskih sloboda diljem svijeta. To je jedna od naših suštinskih vrednota".

-Mogući sadržaj razgovora veleposlanika interpretirali su novinari, veleposlanici nisu prekršili diplomatske uzuse, nema tu ničeg problematičnog. A predsjednica se postavila kritički, tako kao da zna o sadržaju tih razgovora, kaže nam Maštruko.   

Inače, da predstavnici zapadnih zemalja ne gledaju pozitivno na to što se zbiva s medijima u Hrvatskoj otkako je sastavljena Vlada s HDZ-ovom dominacijom, jasno je. Zbog velikih smjena i drastične promjene programske orijentacije na HRT-u, zbog smjene Stručnog povjerenstva za neprofitne medije te zelenog svjetla koje je Vlada dala prijedlogu ministra Hasanbegovića da smijeni sve članove Vijeća za elektroničke medije.

Sigurno i zbog svega toga, nekoliko će veleposlanstava zajedno s Hrvatskim novinarskim društvom suorganizirati dvije medijske konferencije 2. i 3. svibnja u Zagrebu, u povodu Dana slobode medija.    Drugog svibnja HND će sa Zakladom Friedrich Ebert te nekoliko veleposlanstava organizirati konferenciju o slobodi izražavanja (na njoj bi trebali biti i veleposlanici iz Mađarske i Poljske), a 3. svibnja bit će skype-konferencija, koju organiziraju američko veleposlanstvo u Zagrebu i HND, na kojoj bi trebalo prisustvovati 16 zemalja.