Iz medija

Makedonska policija napala novinara i četiri fotoreportera tijekom prosvjeda: Popovski: Dok sam ležao na podu pored kordona iza mene je stajala policija te sam osjetio kako me netko udario

21.04.2016.
Link na članak

Makedonska policija napala je 13. 4. o.g. novinara i četiri fotoreportera koji su izvještavali s antivladinih prosvjeda u Skopju, javio je Sindikat makedonskih novinara i medijskih djelatnika (SSNM) i Udruženje novinara Makedonija (ZNM). SSNM i ZNM, makedonske članice IFJ-a i EFJ-a, izvijestile su da se radi o novinaru Goranu Naumovskom (Plusinfo) i fotoreporterima Ognenu Teofilovskom (Vest), Nakeu Batevu (Vecer), Tomu Georgievu (Fokus) i Borceu Popovskom (Sloboden Pecat).

Policija je navedene medijske radnike nasilno htjela spriječiti u slikanju nasilja tijekom prosvjeda bez obzira na to što su nosili profesionalne iskaznice i kamere što je jasno upućivalo da se radi o novinarima. Prema pisanju IFJ-a, Sindikat je također naglasio kako je policija naguravala, vukla ili podvrgnula nekom obliku nasilja i značajan broj novinarki.

SSNM je u svojoj osudi ponašanja policije tijekom prosvjeda naglasio da se novinarstvo u Makedoniji tretira kao neprijateljska djelatnosti te da su  novinari, snimatelji i fotografi laka meta za nasilnike. Nadalje, pozvali su sve medijske djelatnike da pokažu solidarnost na terenu i da ne dopuste nikome da na njima primjenjuje silu. U osudi se pridružilo i ZNM koje je istaknulo da policija želi od javnosti sakriti uporabu pretjerane sile protiv građana te traže od ministra unutarnjih poslova Olivera Spasovskog da se odmah prepoznaju nasilni policajci i da se kazne. 

Borce Popovski, fotograf koji radi za makedonske novine Sloboden Pecat osvrnuo se za Fairpress na nasilno djelovanje policije na prosvjedu:

"Sve se dogodilo dok sam obavljao svoj posao. Našao sam se između prosvjednika i policijskog kordona. Kada su prosvjednici krenuli da izguraju policiju,  i ja sam krenuo s njima i u tom sam trenutku pao. Mislio sam da će me prosvjednici pregaziti, ali srećom nisu. Dok sam ležao na podu pored kordona iza mene je stajala policija te sam osjetio kako me netko udario. Moje povrede nisu velike, ali druge kolege koji su također izvještavali s prosvjeda nisu tako dobro prošli.  Više novinara je povrijeđeno nego što je rečeno u javnosti i medijima."

Naime, prosvjednici su se okupili kako bi tražili ostavku predsjednika Gjorgea Ivanova, zbog toga što mu zamjeraju obustavu sudskog progona političkih čelnika u aferi o nezakonitom prisluškivanju građana, a za koje optužuju vlast. Predsjednik Ivanov je ranije pomilovao 56 vladinih i oporbenih dužnosnika u aferi s prisluškivanjem bez obzira na prosvjede.

Autorica: Ivana Horvatek