Iz medija

LINA KEŽIĆ Ne žalim ni za čim, osim što nisam intervjuirala Danijela Dragojevića i Milana Kunderu

07.02.2018.
Link na članak

Lina Kežić sasvim je sigurno najprepoznatljivije lice redakcije kulture HRT-a, ali i šire. U ovom našem malom kulturnom polju Lina Kežić intervjuirala je gotovo sve njegove dionike.

Prijedlog da se nađemo u kafiću “Gavelle” bio je moj, jer sam htio da budemo u pripadajućem ambijentu naše teme, a to je kultura i njezino umirovljenje u Hrvatskoj, ali i Linino na HRT-u. Ujedno, htio sam isprovocirati situaciju za koju sam znao da će se dogoditi, a to je da smo mi novinari osuđeni na sijaset površnih poznanstava i da samo neki od nas pamte imena svojih sugovornika. Ja svakako ne pamtim lako, ali Lina Kežić da. Sa svima je srdačna, svima daje ruku, intimno odgovara na pitanja, neka pitanja i ne postavlja, a kolege koje joj prilaze odgovaraju. Kežić za svoj status kaže sljedeće: ”Status, pitaš? Dakle, u braku već 40 godina, na televiziji 42 godine, dvije kćeri, dvije unuke. Tu su mi i mama koja inače živi u Splitu i svekrva koja živi u Dubrovniku, obje u 92 godini života. Dakle, obveza i posla kao u priči.”

Inače, ova legenda novinarstva diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, i to paralelne studije: filozofiju, komparativnu književnost, jugoslavistiku i sociologiju, te je pohađala i postdiplomski. Kaže da joj ništa nije bilo teško. Od 1976. radi na TVZ-u kao redaktorica i lektorica u Informativnom programu, a zatim kao novinarka. Urednica redakcije za kulturu, znanost i obrazovanje u Informativnom programu bila je od 2000. do 2002. Uređivala je između ostalih, emisije Pozivnica, kronike ljetnih kazališnih i filmskih festivala te Vijesti iz kulture. Autorica je informativnih dokumentaraca o Dragutinu Tadijanoviću, Marinu Držiću, Anti Soriću i Viktoru Žmegaču. Surađivala je u brojnim emisijama HRT1 i HRT4. Za dokumentarnu emisiju 30 godina studentskog štrajka 1971. dobila je nagradu HRT-a 2002.

Kao kolegica je uvijek srdačno podržavala mladu scenu, glumački je svijet doživljava kao svoju miljenicu, književnici mole Boga da im ona dođe na promociju knjige, kolege novinari da im bude mentorica. Ni s umirovljenjem ne ostaje bez angažmana, a i kako bi, novinarstvo nas trajno obuzima. Uvijek imaš osjećaj da je nešto ostalo neispričano, slaže se Kežić sa mnom.

Ovaj razgovor želi glumiti ”životni”, ali kako da to bude, kada život tek počinje našoj sugovornici jer svi je čekaju, i umjetnici, i muž, i svekrva, i majka, i unučad – sa svima se njima čula dok smo vodili ovaj razgovor. Pop-pjesma bi rekla: žena, majka, kraljica.

Cijeli intervju pročitajte ovdje.

 

Autor: Srđan Sandić