Iz medija

Kurir: Ovo nije državni udar, već napad na slobodu medija

01.12.2015.
Link na članak

Protekli vikend u politici Srbije bio je jedan od najburnijih. Jedni to što se dogodilo 29. studenoga nazivaju pokušajem državnoga udara, drugi pokušajem destabilizacije premijera Aleksandra Vučića, a treći pritiskom na slobodu medija.

Sve je započelo subotnjim brojem dnevnog lista "Kurir" u kojem je bivši direktor toga lista Aleksandar Kornic rekao kako su direktor i glavni urednik tabloida "Informer", Damir Dragić i Dragan Vučićević, zajedno s premijerom Aleksandrom Vučićem i njegovim bratom Andrejom tražili od njega da lažno svjedoče o vlasniku "Kurira" Aleksandru Rodiću te da će se zauzvrat o njemu pobrinuti Srpska napredna stranka kojoj je Vučić na čelu.

Dragovoljno na poligraf

Isti dan, dan nakon povratka iz posjeta Kini, Aleksandar Vučić pojavio se u policiji te se podvrgnuo ispitivanju na poligrafu.

– Aleksandar Vučić je dragovoljno odgovarao na pitanja i na sva pitanja odgovorio je "ne", a detektor laži pokazao je da govori istinu. Policija će provesti brzu i detaljnu istragu koja će pokazati tko je i s kakvim ciljem organizirao širenje laži protiv premijera i pokušao destabilizirati zemlju – rekao je ministar unutarnjih poslova Vlade Srbije Nebojša Stefanović na izvanrednoj konferenciji za novinare iza kojega je stajalo 20-ak policajaca u odorama i naoružanih strojnicama. Dodao je i kako je u međuvremenu uhićena i muška osoba S.M. (1973.), koji je ranije bio pripadnik policije Srbije i Republike Srpske, a sada je pripadnik barske kriminalne skupine, a koji je u 24 sata osam puta zatečen na prilazu Vučićevoj obiteljskoj kući. Radi toga su maksimalno pojačane sigurnosne mjere i za premijera i za druge državne dužnosnike za koje se smatra da mogu biti ugroženi. Oglasili su se gotovo svi ministri u vladi Srbije koji sve to nazivaju neviđenim pritiskom na Vučića "u vrijeme kada Srbija bilježi velike uspjehe".

Ministar rada Aleksandar Vulin pojasnio je da se premijera jedne države može srušiti tako da ga se kriminalizira, jer ako postoji i tračak sumnje da je točno ono što se piše, on više ne bi mogao biti premijer. Oglasio se i predsjednik Demokratske stranke Bojan Pajtić koji je rekao da će se demokrati boriti protiv samovolje jednoga čovjeka te da je pogubno ako hir jednoga čovjeka zamijeni institucije bez obzira na to kako se taj čovjek zvao. Poslije svega, glavni urednik dnevnog lista "Kurir" Milan Lađević rekao je da je jedini državni udar koji se dogodio u Srbiji udar na "Kurir" i slobodu medija i govora.

Medijski pritisak na vlast

– Ako je prenošenje navoda kaznene prijave u kojoj se spominje i nosilac javne funkcije, premijer Srbije Aleksandar Vučić, destabilizacija zemlje, onda se ozbiljno moramo zapitati kakva smo mi država danas – rekao je Lađević koji je sliku s konferencije za novinare ministra Stefanovića, okruženoga s 20-ak naoružanih policajaca, nazvao pritiskom na medije.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović smatra da kaznena prijava koju je podnio Aleksandar Kornic mora biti ispitana i višestruko provjerena bez obzira na to što o njoj mislili i zvuči li ona nekomu uvjerljivo.

– Riječ je o vrlo konkretnim optužbama koje zahtijevaju detaljnu istragu koja se ne može završiti samo nekim poligrafskim ispitivanjem. Istraga mora biti provedena utoliko prije što je riječ o optužbama protiv najmoćnijeg čovjeka države i njegovih najbližih suradnika – kaže Vukadinović.

Analitičar Dejan Vuk Stanković ističe da sve to što se dogodilo nije državni udar u klasičnom smislu riječi, nego da se radi više o medijskom pritisku na vlast kojim se želi rušiti rejting i politički autoritet Aleksandra Vučića.

Autor: Branimir Bradarić

Izvor: Večernji list