Iz medija

Kuda idu mediji

15.01.2021.
Link na članak

Medije su nekad nazivali četvrtim stupom demokracije. Njihovi kapaciteti u međuvremenu su oslabljeni, a društveni ugled narušen. Slabi mediji loša su vijest za demokraciju. Mediji i novinari su krivi za sve, naročito u vrijeme korona pandemije. Svi su nezadovoljni i kivni na novinare – političari, znanstvenici, policajci, građani, ljevica, desnica, centar, stožer.

Takozvane mainstream, glavne i najveće medije, desnica naziva korumpiranim institucijama i priželjkuje apokalipsu takvog načina masovnog informiranja. „Mi prizivamo dan kada CNN neće više postojati, dan kada će New York Times zatvoriti vrata, a takav je dan moguć,“ kazao je jednom prilikom konzervativni američki novinar Matt Boyle objašnjavajući da je njegov cilj jednostavan, a taj je – potpuno uništenje svih mainstream medija. S druge se strane desničarske medije često opravdano naziva promotorima laži, dezinformacija i poluistina, manipulativnom propagandom koja produbljuje polarizacije među građanima. I vladajući i oporbeni političari svakim danom sve otvorenije frkću na novinare, hrvatski premijer ih prebrojava kažiprstom, a u državama s tvrđim vlastodršcima u tijeku je prava antinovinarska ofenziva.......

.......Protekle 2020. godine u Sjedinjenim je Državama otkaze dobilo preko 16 tisuća novinara, trostruko više nego godinu ranije.  Od manjih medija, govore mračne prognoze, preživjet će samo oni koje kupi lokalni bogataš dok će ostali biti istrebljeni u idućih pet godina, tiskanje dnevnih novina na papiru nestat će za 20 godina, a plaćanje vijesti na Internetu (paywall), koje uvodi sve više medijskih kuća, favorizirat će velike izdavače poput New York Timesa i Washington Posta o čijoj će dobroj volji ovisiti koliko će vijesti iz manjih sredina uopće biti objavljeno.

Građani sve više šutke pristaju da tajni računalni algoritmi odlučuju koje će informacije prve vidjeti, te je tako agregator Google News, koji uopće nema zaposlenih novinara, najposjećenija internetska adresa za vijesti u prosincu, dakle jača od CNN-a ili Fox Newsa. Veći francuski mediji uspjeli su prošle godine isposlovati da im Google započne plaćati za objavljivanje njihovih sadržaja, a tijekom 2021. godine uslijedit će dodatni pritisci na internetske tražilice i društvene mreže jer se vjeruje da nova administracija Joe Bidena želi jaču regulaciju Facebooka, Twittera i ostalih online giganata.

Cijeli tekst možete pročitati na faktograf.hr.