Iz medija

Istražili smo: Kako izgleda financiranje neprofitnih medija u EU?

Prva odluka novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, ona o raspuštanju Stručnog povjerenstva za neprofitne medije, izazvala je brojne prijepore u hrvatskoj javnosti. Tportal je stoga istražio kakav je odnos državnih ministarstava i medija, s naglaskom na neprofitne, u drugim članicama Europske unije, no čini se da je ipak riječ o neusporedivim situacijama.

08.03.2016.

Kolumna Tatjane Krajač: Pod krinkom uvođenja reda pokušavaju nas cenzurirati

Za Dnevnik.hr piše iskusna reporterka Tatjana Krajač koja godinama prati hrvatsku unutarnju politiku - rad Vlade, Sabora, predsjednika i političkih stranaka.

08.03.2016.

Naš novinar nepravomoćno osuđen: Riječki sud kolumnu o Turudiću ocijenio - uvredljivom

Kolumnist Novog lista Dražen Ciglenečki jučer je u svojoj obrani istaknuo kako mu nije bila namjera narušiti ugled i čast zagrebačkog suca Turudića

08.03.2016.

Prvi potezi Kovačića: Jozi Barišiću cijeli program, Katji Kušec HRT 1?

Jozo Barišić je navodno s Mariom Ragužem bio najveći kandidat za v.d. šefa HRT-a, te su se baš zbog njih otegli pregovori Mosta i HDZ-a, da bi na kraju isplivao Kovačić.

08.03.2016.

Novinar turskog lista Zaman za Fairpress: “Zaman je preuzet kako bi služio isključivo jednom cilju – preuzimanju potpune kontrole nad medijima.”

Turske vlasti u petak, 4. ožujka o.g. preuzele su kontrolu nad dnevnim listom “Zaman”, nakon što je dan ranije sud u Istanbulu donio odluku da se grupacija Zaman stavi pod nadzor, izvijestio je Today’s Zaman. Grupaciju Zaman, koja uz dnevni list Zaman posjeduje i list na engleskom jeziku Today’s Zaman te novinsku agenciju Cihan, turske vlasti smatraju bliskom Fethullahu Gülenu, bivšem Erdoganovu savezniku koji se nakon korupcijske afere s kraja 2013. g. pretvorio u njegovog najljućeg protivnika.

08.03.2016.

SINIŠA KOVAČIĆ DANAS PREUZIMA HRT: Šef programa daje mandat na raspolaganje, evo tko će biti prvi član najužeg tima novog ravnatelja

Radman će u 15 sati predati dužnost svojem nasljedniku, koji će zatim održati sastanak s članovima Ravnateljstva.

07.03.2016.

Konstruktivna novinarska kritika

Skeptici smatraju da je novinarstvo u kojemu su negativne pojave samo poticaji za nalaženje rješenja plitko i nekritičko. Primjerice, tako se ne rješava problem dugačkih redova u zdravstvu.

07.03.2016.

Uzdižu se novinari automati

Novinari su dobili konačnu potvrdu da su i oni samo dio industrijske proizvodnje na tvorničkoj vrpci te, slijedom toga, lako zamjenjivi. Svjetske redakcije već zapošljavaju robote novinare.

06.03.2016.

HDZ preko posrednika kupuje Novi list – novac već osiguran?! – Novinarima vodstvo lista ništa ne govori

Nakon ekskluzivne vijesti da zbog neodrživog financijskog statusa i pritisaka bankarskog lobija, Novi list ide u prisilnu prodaju, što je potvrdilo više izvora za Fairpress, saznali smo (od izvora bliskog redakciji) da je navodno drugi potencijalni kupac, češko-slovački investicijski fond J&T obećao da će dokapitalizirati Novi list s iznosom od 19 milijuna kuna te pritom još desetak milijuna ili nešto više dati Albertu Faggianu.

05.03.2016.

Urednik tima “Spotlight” Boston Globea za Fairpress: “Zdravo i slobodno istraživačko novinarstvo je od vitalnog značaja za slobodno društvo”

Film Spotlight odnio je najprestižniju nagradu ovogodišnjeg Oscara, onu za najbolji film. Riječ je o filmu baziranom na istinitoj priči o novinarima Boston Globea i njihovoj istrazi koja je razotkrila seksualna zlostavljanja unutar bostonske nadbiskupije.

04.03.2016.