Iz medija

RAZRJEŠAVA SE MISTERIJ UBOJSTVA DVOJICE RUSKIH NOVINARA U JEKU RATA 1991.?

Najnovija istraga koju je zbog ratnih zločina 1991. pokrenulo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo mogla bi istražitelje odvesti i do nikada službeno razjašnjenoga ubojstva dvojice ruskih novinara, Genadija Kurinoja i Viktora Nogina, koje su nepoznate osobe u uniformama likvidirale 1. rujna 1991. na državnoj cesti Hrvatska Kostajnica - Petrinja u mjestu Panjani.

22.03.2016.

Upućene prijetnje portalu Insajder.net i uredniku informativnog programa B92: „Veoma često dobivam vrlo brutalne prijetnje, kao i ovog puta"

Kako javlja portal Insajder.net, njihova redakcija proteklih je tjedan dana primila više prijetnji smrću, kao i direktne prijetnje Brankici Stanković, odgovornoj urednici Insajdera, i Veranu Matiću, glavnom i odgovornom uredniku informativnog programa B92. Prijetnje su prijavljene nadležnom tužiteljstvu, a Brankica Stanković, Veran Matić, Irena Stević, novinarka Insajder.neta, i Miodrag Čvorović, direktor i producent Insajder produkcije, dali su izjave povodom podnesene kaznene prijave.

22.03.2016.

BARIŠIĆ OTKRIVA ZAŠTO JE UKINUT 'MONTIRANI PROCES': 'Tko god bi danas želio ugušiti slobodu medija, bio bi potpuno izvan konteksta'

'Tko god bi danas želio ugušiti slobodu medija, bio bi potpuno izvan konteksta. Pa, tko će danas spriječiti bilo kakvu informaciju da iziđe na svjetlo dana? Toliko smo umreženi i brzi da je to potpuno nemoguće. Drugo, s kojim ciljem? Što dobivate cenzurom, zataškavanjem, progonom novinara? Moramo naučiti biti društvo dijaloga i svi poraditi na kvalitetnijoj komunikaciji. Što se mene tiče, radit ću vrlo transparentno. Javnost, naši gledatelji koji nam plaćaju pristojbu, ima pravo znati što radimo njihovim novcem i kamo on ide', kaže Barišić.

21.03.2016.

Šoša više nije glavni urednik Trećeg: Razbijeno zrcalo moderne i progresivne Hrvatske

Koliko god to bilo protivno onom što nalažu stroge novinarske forme i koliko god urednici to ne voljeli, ovaj tekst ne može početi drugačije nego priznanjem: autor ovog teksta je naivac i diletant, lako moguće jalnuški! A kad si naivac i diletant onda i nije čudo da koji dan prije 8. ožujka s veseljem proučavaš obavijest kako na HRT3 samo što nije startalo »Treće proljeće«. Jest, HRT su već dobrano zahvatile promjene, nova metla mete redom sve pazeći da ne ostane ništa iz prošlog sistema, ali neće valjda dirati i Treći i njegova glavnog urednika Deana Šošu! Same poslastice.

21.03.2016.

Sor: Karamarko je konačno rekao zašto smo maknuti s HRT-a

n1info.com

Gost Dnevnika u 18 je bio Borna Sor, satiričar News Bara i nedavno ukinutog Montiranog procesa.

21.03.2016.

Mirjana Rakić: Podnijela sam danas zahtjev za razrješenjem jer više nemam snage nositi se s tom količinom pritiska

Baš u vrijeme kada je Europska komisija odlučila da neće odšutjeti na smjenu Vijeća za elektroničke medije, kako piše Novi list, istaknuvši da ako dođe do smjene Mirjane Rakić, Hrvatska ide pred Europski sud, Rakić se odlučila na ostavku. Kako saznaje T-portal, Rakić je podnijela ostavku jer joj je dosta pritisaka sa svih strana, a u VEM-u su ‘ostali sami kao Pale sam na svijetu’.

19.03.2016.

HRT umjesto Montiranog procesa na raspored stavio dokumentarni film o Papinoj gardi: News Bar: Kada bi se papa i američki predsjednik potukli, tko bi pobijedio? Tajna služba, ili Papina garda?

Čistke na Hrvatskoj radioteleviziji ne prestaju. Nakon smjena glavnog ravnatelja, uredništva i novinara, na red su došle i emisije. Naime, Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije donijelo je jučer 16. ožujka odluku da se u nedjelju 20. ožujka, neće emitirati satirična emisija ‘Montirani proces’, a neće se nastaviti ni snimanje preostalih nekoliko nastavaka predviđenih potpisanim ugovorom, jer smatraju da je zloupotrebljena tema satirične emisije za raspirivanje vjerske, nacionalne i druge netrpeljivosti.

17.03.2016.

HRT je iznimka, a ne pravilo: Javni servisi vole satiru

“Montirani proces” više nije dobrodošao na javnoj televiziji. HRT je u srijedu navečer priopćio da prestaje emitirati emisiju iza koje stoji ekipa s popularnog satiričnog portala News Bar.

17.03.2016.

Tko se i zašto boji prijenosa iz Sabora?

Sabor polako, ali sigurno zatvara svoja vrata što se pokazalo i na primjeru neutemeljenog očitovanja Tajništva Hrvatskog sabora kako nijedna televizija nema pravo izravno prenositi sjednice njegovih radnih tijela, upozorava Dragan Zelić iz GONG-a, a predsjednik HND-a Saša Leković objašnjava da ako je sjednica u Saboru, bilo plenarna bilo nekog radnog tijela, otvorena za javnost, nema temelja za zabranu izravnog prijenosa po načelu da je dozvoljeno sve što nije zabranjeno. No važno je reći da, barem zasad, kršenja ustavnog prava na pristup informacijama nije bilo, smatra povjerenica za informiranje Anamarija Musa, a preporučuje da se u skladu s mogućnostima koje pruža suvremena tehnologija, sjednice tijela javne vlasti prenose putem interneta ili medija

16.03.2016.

Čistke uzbunile i Bruxelles: Europska komisija se oglasila oko zbivanja u Vijeću za elektroničke medije

Neovisnost regulatornih vlasti u audiovizualnom području vrlo je važno pitanje. Ona su ključna za osiguranje medijskog pluralizma i slobode medija. Komisija stoga pozorno prati nedavne događaje u Hrvatskoj

16.03.2016.