Iz medija

Makedonska policija napala novinara i četiri fotoreportera tijekom prosvjeda: Popovski: Dok sam ležao na podu pored kordona iza mene je stajala policija te sam osjetio kako me netko udario

Makedonska policija napala je 13. 4. o.g. novinara i četiri fotoreportera koji su izvještavali s antivladinih prosvjeda u Skopju, javio je Sindikat makedonskih novinara i medijskih djelatnika (SSNM) i Udruženje novinara Makedonija (ZNM). SSNM i ZNM, makedonske članice IFJ-a i EFJ-a, izvijestile su da se radi o novinaru Goranu Naumovskom (Plusinfo) i fotoreporterima Ognenu Teofilovskom (Vest), Nakeu Batevu (Vecer), Tomu Georgievu (Fokus) i Borceu Popovskom (Sloboden Pecat).

21.04.2016.

Krojači Paname

Predvidljiv rasplet nakon curenja ‘Panamskih dokumenata’: Kompleksna novinarska operacija demaskiranja financijskih makinacija političara, uglednika i estradnih zvijezda ubrzo se transformirala u neku vrstu izlizanog kataloga globalnih stereotipa.

20.04.2016.

Nastavljaju se smjene u medijima

HR3 je preuzela supruga Tihomira Dujmovića, a Đurđica Klancir je smijenjena na Tportalu. HDZ nastavlja s realizacijom najavljene nove kulturne paradigme, čitaj – ovladavanjem medijima, s tim da na udaru nisu više samo javni, nego i privatni – čitaj korporativni.

20.04.2016.

PRVI JAVNI ISTUP DIPLOMATA Veleposlanici ključnih saveznika zabrinuti zbog situacije u RH: 'Pod povećalom ste, a sve je više signala da jedan ministar ne uživa povjerenje

Austrijanac organizirao sastanak čija je poruka da su njihove zemlje zabrinute za slobodu medija u Hrvatskoj.

19.04.2016.

HRT: Nismo poslali službeno priopćenje HND-ova Ogranka; Leković: Gospodin Kovačić laže kada tvrdi kako Uprava HRT-a nije dostavila priopćenje medijima

Priopćenje koje je završilo slanjem medijima, nakon sastanka Ogranka HND-a na Hrvatskom radiju i vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića, koji se održao 14. travnja ove godine, izazvalo je niz reakcija.

19.04.2016.

"Radio živi vječno"

Svi su se složili da je radio specifičan, "pasivan" medij, jer samo uz radio vi možete, primjerice voziti automobil ili kuhati ručak. No, unatoč svemu, zaključili su dobri medijski poznavatelji, radio neće nestati, ali će se promijeniti.

19.04.2016.

Maštruko: Veleposlanici nisu prekršili diplomatske običaje

Uobičajeno je i normalno je da se sastaju grupe veleposlanika bilo po regionalnoj ili nekoj osnovi političkih integracija i da razgovaraju o različitim političkim temama i politici zemlje domaćina. Dapače, to je diplomatska praksa i sastavni dio diplomatskog posla. Može biti sporno jedino ako o sadržaju tog sastanka izdaju priopćenje. To se ne radi. Međutim, nekoliko veleposlanika koji su razgovarali u četvrtak o medijskoj situaciji u Hrvatskoj nisu izišli u javnost sa svojim stajalištima, priopćili su samo putem Twittera da su razgovarali o slobodi medija u Hrvatskoj, kazao nam je dr. Ivica Maštruko, bivši hrvatski diplomat.

19.04.2016.

Janu Böhmermannu prijeti kazna zbog satirične poeme o Erdoganu: „Sloboda satire ne smije postati ‘žrtveno janje’ njemačko-turskih odnosa.“

Satira u Njemačkoj ponovno se našla pod povećalom turske vlasti i izazvala diplomatski skandal. Nakon što je njemačka televizija ZDF 31. ožujka o.g. u svom satiričnom programu „Neo Magazin Royale“ emitirala ‘poemu’ poznatog satiričara Jana Böhmermanna kojom se ismijava turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, reagirao je sam politički vrh Turske, uključujući i samog predsjednika, izdavanjem zahtjeva Njemačkoj za pokretanje kaznenog postupka protiv Böhmermanna, prenio je Deutche Welle.

17.04.2016.

HNiP TV

Ako se želite usidriti na neku dobru poziciju na HRT-u, valja vam prvo učlaniti se u Hrvatske novinare i publiciste: V.d. ravnatelja postao je Siniša Kovačić. Mario Raguž popeo se na mjesto v. d. rukovoditelja radne jedinice Produkcijski odjeli. Katja Kušec zasjela je na mjesto šefice radne jedinice HRT-ovi centri, a Katarina Periša Čakarun Informativnoga medijskog servisa. V.d. ravnatelj programa je Jozo Barišić, Tončica Čeljuska je v.d. urednica HRT4, novo lice središnjeg Dnevnika je Branimir Farkaš, a urednica Studija 4 Karolina Vidović-Krišto.

17.04.2016.

Predsjednica poučila diplomate da se ne miješaju oko medija

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u subotu je u Bratislavi komentirala sastanak veleposlanika EU-a i SAD-a održan u četvrtak u Zagrebu na kojem se govorilo o slobodi medija u Hrvatskoj, rekavši da se u načelu veleposlanici "ne mogu i ne smiju miješati u unutarnje stvari zemlje primateljice".

 

17.04.2016.