Iz medija

Otkazi u Večernjem listu: Gasi se riječko dopisništvo?; Filić: Za Tamaru Opačak–Klobučar Radničko vijeće neće dati suglasnost za otkaz

Direktor Večernjeg lista i direktor Styrije Hrvatska, Mario Vrgoč odlazi s navedenih funkcija krajem srpnja na vlastiti zahtjev, izvijestio je prošli tjedan, 27. travnja portal večernji.hr. Nova direktorica Večernjeg lista je Andrea Borošić, dosadašnja članica Uprave Večernjeg lista i direktorica Poslovnog dnevnika. No, osim promjene direktorske stolice, prošli tjedan je u Večernjem listu uručeno sedam otkaza, među kojima je otkaze dobilo šest stalno zaposlenih i jedan honorarac. Fairpress saznaje da je novinarka Tamara Opačak–Klobučar iz riječkog dopisništva Večernjeg lista dobila otkaz. U kratkom telefonskom razgovoru, nije željela komentirati isti. 

03.05.2016.

Zbog dugih se suđenja daju velike odštete

Za naše medije vrijeme je stalo na današnji dan prije 12 godina kad je donesen Zakon o medijima. Bivša je vlast radila na medijskoj strategiji, ali to se izjalovilo, dok su aktualnom ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću mediji “opterećenje” u resoru. I sudska praksa, uz to što ne prati standarde Europskog suda za ljudska prava, odnosi se prema medijima kao prema “sedmoj sili” iako se medijska scena dramatično promijenila. Medijski sadržaj postaje “opće dobro”, mediji se gase, naklade su i desetak puta manje... Ali, sudske odštete ostaju iste. Jedan naš vodeći političar dobio je nepravomoćno 70.000 kuna, sudac 150.000 kuna, a član Državnog sudbenog vijeća u pet tužbi traži ukupno 400.000 kuna.

01.05.2016.

Glavna urednica Makarske kronike, Maja Erceg o presudi: Poruka koju sudovi šalju izricanjem ovakvih kazni i određivanja tzv. prethodne mjere je ušutkavanje i likvidiranje medija

Uredništvo Makarske kronike obratilo se Hrvatskom novinarskom društvu (HND) 28. travnja o.g. i upozorilo na sudsku praksu kojom se dosuđuju ogromne kazne u sporovima protiv medija te su pozivali HND da u skladu sa svojim mogućnostima upozori na ovakvu praksu pravosuđa kojom se mediji financijski dovode na sam rub opstanka, što dovodi do ušutkavanja i likvidiranja medija.

01.05.2016.

Točka na Zarez

Da su ovogodišnji rezultati Javnih potreba u kulturi nova u nizu manifestacija HDZ-ove, Vladine, pa time i Hasanbegovićeve klerikalne, proustaške politike, tvrdnja je koju nema smisla posebno dokazivati. Smisleno bi ipak bilo pokušati uvidjeti koji su mehanizmi u dosadašnjoj praksi raspodjele sredstava za javne potrebe u kulturi stajali Hasanbegoviću na raspolaganju, i na kakav bi ih način trebalo unaprijediti ili promijeniti jednoga dana kada razgovor o kulturnoj (i medijskoj) politici opet postane barem donekle moguć.

01.05.2016.

REPUBLIKA HRVATSKA FINANCIJSKIM JE MALJEM UDARILA 'EDIT': Izlika za uništenje jedinog manjinskog dnevnika jednaka je onoj za rušenje Sinagoge

Ministarstvo kulture prepolovilo je dotaciju novinskoj i nakladničkoj kući Edit koja izdaje La Voce del popolo, najavivši da će je dogodine ukinuti.

01.05.2016.

Za ravnatelja HRT-a samo je jedan kandidat, pogodite tko

Siniša Kovačić za sada jedini želi biti glavni ravnatelj HRT-a. Naime, na natječaj objavljen 30. ožujka, koji se zaključuje danas u ponoć, stigla je samo jedna prijava

29.04.2016.

NOVI POTEZ HASANBEGOVIĆA Časopis 'Zarez' se gasi, a ministar kaže: 'To nije ideološko pitanje, oni su dužni državi'

Na kioscima je posljednji broj Zareza. Ovaj dvotjednik za kulturu prestaje izlaziti, rekla je glavna urednica Marija Ćaćić. Iz proračuna Ministarstva kulture za 2016. godinu dobili su - nula kuna. Marija Ćaćić tvrdi: “I očekivali smo tako nešto. Časopis će se ugasiti i izlazit će samo online”.

28.04.2016.

Kušec: Pozadina zahvale na dosadašnjoj suradnji Ivici Štoriću ima za cilj smanjenje nabujale vanjske suradnje; Štorić: To je izričito zbog toga što sam svakodnevno kritizirao HDZ

Čistke u sklopu javnog servisa dosežu vrhunce iz tjedna u tjedan. Ovaj put u pitanju je čistka u zadarskom centru HRT-a, u kojem je u petak, 22. travnja ove godine, otkazana suradnja s cijenjenim novinarom Ivicom Štorićem, novinarom koji je na HRT-u počeo raditi još 1994. godine. Šokantnu vijest daIvica Štorić nije više novinar HRT-a, zbog kritiziranja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), objavio je u subotu, 23. travnja o.g. portal zadarski.hr, a vijest se brzo proširila i u drugim medijima. Naime, Štoriću je 22. travnja o.g. prekinut honorarni odnos sa HRT-ovim centrom Zadar u kojem je radio zadnjih godinu dana. U honorarni odnos primljen je najprije na radiju, ali je ubrzo počeo surađivati i za televiziju javljanjem u emisiju „Dobro jutro Hrvatska“. 

28.04.2016.

Andrea Borošić nova direktorica Večernjeg lista

Mario Vrgoč krajem srpnja odlazi s funkcije direktora Večernjeg lista i direktora Styrije Hrvatska na vlastiti zahtjev. Na njegovo mjesto dolazi Andrea Borošić, dosadašnja članica Uprave Večernjeg lista i direktorica Poslovnog dnevnika.

28.04.2016.

Kovačić bi uskoro mogao dobiti ozbiljne protukandidate

Nekoliko dana nakon premijere serije 'Republika', Kovačić je Buriću smanjio plaću i pokrenuo reviziju njegovih projekata.

28.04.2016.