Iz medija

Čistka na Trećem programu Hrvatskog radija: Luketić: Otkaz koji smo, ironično, dobili upravo na dan slobode medija, zapravo je uvjetovan našom političkom i ideološkom nepodobnošću

Iz tjedna u tjedan nastavljaju se čistke u sklopu javnog servisa, a ovaj put na redu je Treći program Hrvatskog radija. Nakon što je na mjesto urednice Rajke Rusan 20. 4. došla Nevenka Dujmović, HRT se, nakon 38 emisija, odlučio na prekid suradnje s voditeljima “Okruglog stola” Hajrudinom Hromadžićem i Katarinom Luketić.

08.05.2016.

Mutni poslovi na HRT-u; Kovačićevi protukandidati: Sabor mora odbaciti njegovu prijavu za ravnatelja

Portukandidati Siniše Kovačića u izboru za ravnatelja HRT-a otvoreno su nezadovoljni odlukom Nadzornog odbora HRT-a koji su v.d. ravnatelja dozvolili kandidaturu iako svoju prijavu, nije sukladno uvjetima natječaja, dostavio poštom.

08.05.2016.

NIJE ZBOG NOVINARSKOG DOMA: Orepić smijenio Željka Renića, prvog čovjeka sigurnosti MUP-a

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić potvrdio je za N1 da je smijenjen Željko Renić, načelnik Ureda za posebne poslove sigurnosti

07.05.2016.

Bujanec ignorirao poziv pa je sudac odlučio da ga idući put na sud dovedu policajci

Urednika i voditelja TV emisije “Bujica” Ranko Ostojić tuži jer ga je nazvao “beskrupuloznim ministrom Ostojom Rankovićem”

07.05.2016.

Hasanbegović promovirao časopis, pa mu dodijelio proračunski novac

"Kao ministar kulture nikome neću plaćati financijski reket, bez obzira je li riječ o lijevim ili desnim glasilima. Radi se o prekidu potpuno netransparentne redistribucije novca poreznih obveznika i prekidu financiranja jedne klijentelističke mreže koja je protekle četiri godine temeljem svojih političkih veza s bivšom Vladom ostvarivala značajna financijska sredstva. Ovo je reformska Vlada, ne radi se o privatnom novcu, radi se o novcu poreznih obveznika, koji se više ne može dijeliti na dosadašnji način."

06.05.2016.

Novinara turske televizije čeka suđenje zbog objava na Twitteru: Maskirani policajci iz antiterorističke postrojbe pretražili su mi stan te me odveli u pritvor.

Policija je u subotu, 30. travnja o. g. upala u stan Hamzi Aktanu, novinaru i uredniku vijesti na privatnoj turskoj televiziji IMC TV sa sjedištem u Istanbulu. Pretražen mu je stan zbog sumnje na „širenje propagande terorističke organizacije“ te je novinar zadržan u pritvoru. Kako nam je rekao Hamza Aktan, sve se to dogodilo zbog njegovih nedavnih objava na društvenoj mreži u kojima se osvrće na situaciju u mjestima u kojima žive Kurdi.

06.05.2016.

Sloboda medija u Europi: Nema razloga za pretjerano zadovoljstvo

Povodom svjetskog dana slobode medija, povjerenik Europske Komisije za digitalno gospodarstvo i društvo, zadužen i za medije, Günther H. Oettinger osvrnuo se na zaštitu i poštivanje temeljnih načela medijskih sloboda. Pismeno obraćanje povjerenika Oettingera prenosimo u cijelosti.

04.05.2016.

FEĐA KLARIĆ: CIPAL SAN O' PORTA

Nagrada ‘Otokar’ za životno djelo Hrvatskog novinarskog društva, prvi put u povijesti ove novinarske organizacije, pripala je fotoreporteru Feđi Klariću, kojeg je za ovo priznanje predložio ogranak HND-a “Slobodne Dalmacije”.

04.05.2016.

U samo dva mjeseca od HTV-ovog Dnevnika odustalo 125 tisuća gledatelja

"Trenutačno ga svakodnevno gleda gotovo 425.000 ljudi ili 24 posto gledatelja pred malim ekranima (SHR), odnosno 10,5 posto hrvatskih građana (AMR), a te su brojke nerijetko i veće", glasilo je službeno priopćenje HTV-a vezano za njihov središnji Dnevnik s početka veljače ove godine.

 

04.05.2016.

Vodstvo HRT-a odbacilo Lekovićeve tvrdnje o zabrinjavajućem stanju na HRT-u

Vodstvo HRT-a odbacilo je tvrdnje predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saše Lekovića da je stanje na HRT-uzabrinjavajuće te da je u nepuna dva mjeseca bilo čak 70 smjena.

 

03.05.2016.