Iz medija

Hasanbegović diskrecijskim odlukama dijelio proračunski novac obožavateljima

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović diskrecijskim je odlukama, mimo zaključaka Kulturnog vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost, dodjeljivao proračunski novac ljudima s kojimadijeli ideologiju te s onima koji hvale njegovu politiku. 

 

31.05.2016.

Prosvjedna šetnja radi smjena na RTV-u: Od traženih ostavki svih članova Upravnog odbora ne odustajemo, budući da su upravo od njih počele i prve smjene na Javnom servisu Vojvodine

S obzirom na to da Upravni odbor i novo rukovodstvo RTV-a nisu ispunili zahtjeve Inicijative ”Podrži RTV“ koji su izneseni na prethodnom prosvjedu 23. svibnja o.g., o čemu je Fairpress već pisao, povodom smjena na Radio-televiziji Vojvodina održan je novi prosvjed u Novom Sadu.

31.05.2016.

Dunja Mijatović: Novinari se sve više zastrašuju

Predstavnica OESS-a za slobodu medija Dunja Mijatović izjavila je da se situacija po pitanju medijskih sloboda na zapadnom Balkanu ubrzano pogoršava i da postoji sve više zastrašivanja novinara.

29.05.2016.

Evo nas doma, bolje volje smo odma: 'Slobodna' se vratila u Split!

Slobodna Dalmacija vratila se u Split, a već danas u našoj novoj-staroj redakciji se, s posebnim poletom, priprema novo izdanje novine.

28.05.2016.

Saša Leković: Tomislav Karamarko kontrolira HRT

Gost Pressinga bio je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković.

 

27.05.2016.

Novi izgled središnjeg informativnog programa HRT-a: Nismo jedini koji su primijetili sličnost novog grafičkog paketa HRT-ovog Dnevnika i Dnevnika Nove TV

Nova TV je najavila tužbu HRT-u jer smatra da je potpuno kopirao njezin vizualni identitet, prenio je Jutarnji. Naime, nakon premijere novog izgleda HRT-ova Dnevnika, povodom 60. obljetnice svog postojanja, bilo je podosta onih koji su prepoznali sličnost vizualnog identiteta središnje informativne emisije dviju televizija. 

 

27.05.2016.

Medije treba dijeliti samo na profesionalne i neprofesionalne

Makarska kronika

U organizaciji Akademije za politički razvoj, u Makarskoj je održan trodnevni seminar na temu položaja medija u Hrvatskoj na kojemu se vodila burna rasprava o novinarstvu kao profesiji. Sudionici panel rasprave odgovarali su na pitanja o položaju novinarske profesije danas i medija općenito, a posebno zanimljiva rasprava vodila se na temu utjecaja vlasničke strukture na uređivačku politiku i nepristrano izvještavanje. 

25.05.2016.

Pogledajte popis: Od kada vodi Prisavlje, u nemilosti HNIP-ovca našlo se 73 ljudi

Popis smijenjenih ljudi na Hrvatskoj radio televiziji od dolaska Siniše Kovačića na čelo Prisavlja ovih je dana prešla brojku 70! Prema evidenciji Indexa od dana imenovanja v.d. Uprave HRT-a, točno 73 osobe više ne rade na svojim mjestima, odnosno ne vode emisije koje su radili prije dolaska utemeljitelja prohadezeovske paraudruge Hrvatski novinari i publicisti (HNIP) na čelo Prisavlja.

 

25.05.2016.

Nova vlast želi apsolutnu moć

Nova je vlast spremna ugroziti i socijalne i ekonomske poluge ne bi li zatrla pluralizam u društvu. To što se danas događa je zastrašujuće, kaže aktivist Davor Mišković.

23.05.2016.

Novinar Aleksandar Đorđević: Nagrada Europske unije za istraživačko novinarstvo predstavlja satisfakciju, ohrabrenje i priznanje od najznačajnijih imena srpskog novinarstva

Novinaru BIRN-a Srbija, Aleksandru Đorđevićuuručena je 17. svibnja o.g. prva nagrada Europske unije za istraživačko novinarstvo za priču „Ispumpavanje kopa i budžeta“. Nagrađena priča je o poslu ispumpavanja vode iz kopa Tamnava, u kojoj je BIRN Srbija u svom istraživanju iz siječnja 2015. godine, otkrio da je Elektroprivreda Srbije posao ispumpavanja vode iz kopa Tamnava nakon svibanjskih poplava 2014. godine dodijelila konzorciju bez iskustva te da je tako povećana cijena cijelog posla. Nakon objave teksta za koji je Đorđević dobio nagradu, uslijedio je napad premijera Vučića na redakciju BIRN-a.  

22.05.2016.