Iz medija

Saša Leković o istražnom povjerenstvu za „Panama Papers“: Dobro da je i EU parlament zainteresiran da se istraži svako moguće protuzakonito ponašanje

Projekt „Panama Papers“, koji se kako je pisao The Guardian, sastoji od 2,6 terabajta podataka, 11,5 milijuna dokumenata panamske odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca preko koje su registrirane tvrtke u područjima s vrlo niskim poreznim stopama i 214.000 fiktivnih tvrtki, a riječ je o najvećem curenju podataka s kojim su se novinari ikad susreli, potaknuo je Europski parlament na osnivanje istražnog povjerenstva za „Panama Papers“.

12.06.2016.

HRT-ov Dnevnik dotaknuo dno, podnevni se još drži

Središnji Dnevnik HRT-a dotaknuo je dno. Prema podacima o jučerašnjoj gledanosti informativnih emisija na svim televizijama s nacionalnom koncesijom, koji su u posjedu tportala a za televizije ih radi AGB Nielsen, nekad najgledanijih trideset minuta zauzelo je posljednje, deseto mjesto. Dnevnik u 19 sati gledalo je svega 194 tisuće ljudi. S druge strane, Dnevnik Nove TV koji se emitira petnaest minuta kasnije i dalje je broj jedan, a jučer ga je pratilo 460 tisuća ljudi.

08.06.2016.

Tajni sastanak Petrovića i Karamarka

Tomislav Karamarko, prvi potpredsjednik Vlade, praktički u prvim danima svog mandata u Vladi, susreo se sa suvlasnikom investicijskog fonda koji je na hrvatskom tržištu odrađivao prljavi posao za mađarski Mol. Karamarko se susreo s Patrikom Tkačem, jednim od osnivača i suvlasnika J&T grupe koja je tijekom 2011. u složenoj netransparentnoj operaciji pokušala za Mol kupiti ključni paket dionica Ine.

07.06.2016.

Riccardo Arena o dodatnom pooštravanju kazne za klevetu: Očekujem od sudskih udruženja da se izjasne protiv zakona koji bi praktički značio da smo svi jednaki, ali da su neki građani „jednakiji“ od drugih

Talijanske vlasti predložile su dodatno pooštravanje kazni za klevetu, izvijestila je Međunarodna federacija novinara (IFJ). Nacrt zakona, koji bi uskoro trebao biti podnesen Senatu, predviđa povećanje maksimalne kazne sa 6 na 9 godina zatvora ako se kleveta tiče političara, suca ili državnog službenika. 

 

07.06.2016.

Leković: Nezavisnost novinara je ugrožena kao nikad

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković kaže da je Hrvatska radio-televizija postala 'ratni plijen' vladajućih, a da političari vrše pritiske na brojne medije.

06.06.2016.

Povjerenstvo utvrdilo kako se u emisiji Otvoreno nije pogodovalo agenciji Grizli komunikacije

Povjerenstvo Hrvatske radiotelevizije osnovano radi utvrđivanja okolnosti povezanih sa slučajem agencije Grizli komunikacije obavilo je uvid u sve emisije Otvoreno u razdoblju od 28. siječnja do 2. lipnja 2016. godine odnosno od uspostavljanja sadašnje Vlade Republike Hrvatske između Domoljubne koalicije i Mosta do izlaska dokumenata Grizli komunikacija te utvrdilo kako se ni u kojemu slučaju ne može zaključiti da su urednici emisije Otvoreno na bilo koji način pogodovali agenciji Grizli komunikacije.

 

06.06.2016.

Klerikalna shema

Zbog mise u Gospiću podnevni dnevnik HTV-a kasni punih 17 minuta. Misa je trebala trajati do podneva, ali se otegla, a HTV umjesto prekida prijenosa preuzima shemu Crkve. Opća klerikalizacija programa, dosad neviđena, time doživljava svoj vrhunac.

05.06.2016.

Sjećanje na 02. 06. 2008. godine: Duško oprosti, dužni smo ti počinitelje, naručitelje i zataškavače

Kažu da je ponedjeljak loš dan. Pogotovo ponedjeljak koji pada u aritmetičkoj sredini godine. Negdje u Zagrebu, u jednoj teretani, muškarac D.M., teško odredive dobi, spuštao je uteg. Znoj se probijao kroz majicu. Ozbiljnog lica, mislima je odlutao u sutrašnji dan. Još jedan dan na sudu. Priče o političko-korupcijskom mulju, svjedočanstvima o događajima zbog kojih prestaneš vjerovati i sebi i svojim očima i ušima. Poslagivao je mozaik sjećanja. Trebat će mu. Jer to se od njega očekuje. Da zna. Da se sjeća. Detalja, riječi, rečenica, izraza lica. Dosta za danas, reče u sebi. Polako se spremio i krenuo doma. Taj ponedjeljak, iz nekog razloga, bio je drugačiji.

03.06.2016.

Na HRT-u imenovano povjerenstvo za utvrđivanje okolnosti povezanih sa slučajem Grizli komunikacije

Hrvatska radiotelevizija (HRT) imenovala je danas tročlano povjerenstvo koje će utvrditi sve okolnosti i odgovornosti povezane sa slučajem agencije Grizli komunikacije. Odluka o tome donesena je nakon što je u medijima objavljen ugovor agencije Grizli komunikacije u kojemu se, među ostalim, spominje emisija Otvoreno Hrvatske televizije (HRT – HTV) te se navode teme i konkretni gosti koji bi na temelju toga ugovora u emisiji trebali govoriti.

 

03.06.2016.

Mirjana Rakić o šutnji iz Ministarstva kulture i Vlade RH o razrješenju: Očito i jedni i drugi imaju druge probleme i pitanja koja su im prioritetna u rješavanju

Predsjednica Vijeća za elektroničke medije i ravnateljica Agencije za elektroničke medije Mirjana Rakić, koja je podnijela još 21. ožujka o.g. zahtjev za razrješenjem s navedenih funkcija, iz Vlade RH i Ministarstva kulture još nije dobila nikakav odgovor, pa čak ni potvrdu da je zahtjev za razrješenjem zaprimljen.

01.06.2016.