Iz medija

Intervju s predsjednikom Turskog sindikata novinara: Novinari su prisiljeni na autocenzuru zbog straha od zarobljavanja

“Štititi slobodu novinarstva znači štititi pravo javnosti na pristup informacijama. U društvu u kojem je to pravo ograničeno, nema govora o demokraciji. Stoga ćemo mi kao novinari učiniti sve što je u našoj moći da budemo glas onih koji su marginalizirani, zatvoreni i ušutkani zato što rade svoj posao i brane slobodu novinarstva i pravo na informaciju u ime svih nas. S novinarima Turske i mi uzvikujemo: Novinarstvo nije zločin!”, riječi su turskih novinara i zagovaratelja medijskih sloboda okupljenih pod inicijativom  „Ja sam novinar“ (I’m a journalist #Bengazeteciyim). Naime, kampanjom koja je u tijeku u Turskoj želi se izraziti solidarnost sa svim novinarima i medijskim radnicima koji se nalaze u zatvoru ili su suočeni s pritiscima vlasti zbog inzistiranja na pravu na slobodu izražavanja i informiranja. 

18.07.2016.

Reakcije na odgovor HRT-a o izvještavanju s Paraolimpijskih igara: Želimo jednakopravnost i da se naši rezultati medijski kvalitetno valoriziraju, ali s jednim novinarom i snimateljem to nije moguće

Nakon što je Hrvatska radiotelevizija izvijestila da će na 15. Paraolimpijske igre koje će se održati od 7. do 18. rujna u Rio de Janeiru  otputovati jedan novinar i snimatelj montažer, uslijedile su negativne reakcije javnosti, Hrvatskog paraolimpijskog odbora te ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. HPO i pravobraniteljica poslali su zadnjih mjeseci HRT-u niz dopisa u kojima ih pozivaju da poprate POI u Riju s dovoljnim brojem novinara kako ne bi bili diskriminirani u odnosu na ostale sportaše.

17.07.2016.

Neprijateljska propaganda: Zadah tamjana

Kada se ovaj nesretni pokušaj nametanja desničarske kulturne politike napokon okonča, možda bi umjesto ‘saniranja štete’ i ‘povratka na staro’ vrijedilo započeti nešto temeljitiji razgovor o javnoj radioteleviziji.

17.07.2016.

DRAMATIČNI TRAILER NOVINA: Pogledajte kakva nas serija očekuje na jesen

Na HRT-u bi se ove jeseni trebala početi prikazivati televizijska serija Novine, koja, prema najavama, progovara o časnom novinarstvu koje se našlo u krizi i njegovom odnosu prema politici i krupnom kapitalu. Uoči prikazivanja na Pula Film Festivalu, u eter je pušten dramatični trailer u trajanju od 1:40 minuta, a koji obećava da se radi o vrlo zanimljivom uratku. Iz nešto manje od dvije minute jasno se vidi da autori serije nisu pretjerivali kada su je najavljivali kao ponešto mračniju i pesimističniju od popularnog Newsrooma. 

15.07.2016.

Ukinuta emisija Dobro jutro: kultura. HRT: Urednica emisije nije dostavila ponudu za jesensku programsku shemu. Kurspahić: Planirali su to obaviti u tišini, no eto, tišina mi nikad nije bila forte

Iako jesenska programska shema još nije predstavljena javnosti, nakon tri godine emitiranja od jeseni na Trećem programu HRT-a neće se moći pogledati emisija “Dobro jutro: kultura” koju su nedjeljom ujutro vodili Miran Kurspahić i Dražen Ilinčić.

13.07.2016.

UZ GAŠENJE E-NOVINA: KRONIKA DAVNO NAJAVLJENE SMRTI

Ako se dvadeset i drugog srpnja, kako je najavljeno, zbilja dogodi gašenje beogradskog i regionalnog portala E-novine, a malobrojni članovi redakcije, zajedno s direktorom i glavnim i odgovornim urednikom Petrom Lukovićem, završe na ulici – bit će to ne posljednja, ali svakako jedna od zadnjih pobjeda novodruštvenih političkih, ekonomskih, sverelativizirajućih i klijentelističkih odnosa nad ionako jedva živom žurnalističkom praksom prema kojoj grupa autora u nekom mediju tvrdoglavo brani pravo na vlastito mišljenje, pa makar bilo ili bi moglo biti pogrešno.

12.07.2016.

Slavni osakrovac producirat će film o Panamskim dokumentima

Američki filmski redatelj, producent i scenarist Steven Soderberg producirat će film o aferi 'Panama Papers', koja je razotkrila šefove država, političare, slavne osobe, ali i kriminalce koji su koristili offshore tvrtke u cilju pranja i skrivanja novca.

11.07.2016.

Prste s Trećih

Otvorenost i sloboda Trećeg programa!? Tko bi to trpio! I nema pri tom veze što je mandat privremen, što se ispred svake funkcije kočoperi ono v.d.

11.07.2016.

Ante Tomić: Beskrajne mogućnosti

Književnik i novinar o tužbi tehničkog ministra kulture: Hrvatska je zemlja beskrajnih mogućnosti. Otkad je Zlatko Hasanbegović postao ministar kulture, ništa više nije nemoguće

 

11.07.2016.

SMIJE LI SE MINISTRA NAZVATI RETARDOM? Ovaj slučaj će definirati odnos politike i novinarstva

Javnu osobu smijete uvrijediti, ali ju ne smijte klevetati. Političarki smijete reći da vodi kurvanjsku politiku, ali joj ne smijete reći da u hotelu prima mušterije, i to za novac”, kaže Branko Šerić, poznati Splićanin danas sa zagrebačkom adresom, iza kojega je uspješna sudačka a potom i odvjetnička karijera. Prema Šerićevu stavu koji je zastupao još kao sudac u socijalizmu, a drži ga se i danas kao odvjetnik, novinari i književnik Ante Tomić imao je puno pravo izvrijeđati ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

10.07.2016.