Iz medija

Jurišić: Prikriveno oglašavanje je postalo toliko uobičajeno da na njemu brojni mediji uredno i nemalo zarađuju, a nadležna tijela nijemo sve to promatraju

Natjecanje na medijskom tržištu sve je dinamičnije, što rezultira povećanim utjecajem oglašivača, koji sve češće posežu za tzv. prikrivenim oglašavanjem, kako bi lakše utjecali na potrošače, odnosno recipijente ponuđenog sadržaja. Takva vrsta oglašavanja neetičan je način utjecanja na potrošače, jer oni ne očekuju i nisu svjesni (u većini slučajeva) da se nešto oglašava. Kako se navodi u istraživanju Manipulacija čitateljima – prikriveno oglašavanje u hrvatskim novinama,prikriveno oglašavanje se koristi novinarskim tekstom za promociju nekog proizvoda ili vrijednosti. Takav način predstavljanja ima jači utjecaj na čitatelje od klasičnog oglasa te dovodi do manipulacije čitateljima. 

20.08.2016.

Kovačiću stopirana neplanirana zapošljavanja na HRT-u, odobreno odustajanje od Radija Sjever

Vijeće za elektroničke medije dalo je očitovanje u kojem se navodi da odluka o osnivanju Radija Sjever nije u skladu s odredbama Zakona o HRT-u čime je potvrđena odluka v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića o odustajanju od tog projekta, ali istovremeno je i Nadzorni odbor upozorio na 'propuste i nepravilnosti' oko Radija Sjever i novih zapošljavanja na HRT-u – predloženih 126 umjesto planirana 92 zaposlenika.

18.08.2016.

"Kako sam reportažom vratio Virovitici duh Franje Martina Fuisa"

Novinar Goran Gazdek pokrenuo je Festival reportaže i reportera posvećen poznatom hrvatskom novinaru i književniku Franji Martinu Fuisu, koji će se ove godine održati drugi put, i time zaradio nominaciju za prestižnu nagradu Europske federacije turističkih novinara POVELJA F.E.S.T.

18.08.2016.

Davor Schunk: Fuisova naracija proizlazi iz osobne pustolovine kakvu putnik rijetko sebi ima snage nametnuti

Virovitički list

Na ovogodišnjem Fra Ma Fu festivalu grafički dizajner, crtač, stripaš i svestrani umjetnik Davor Schunk nosi velik dio programa. Kao i prošle godine, dizajnirao je zaštni znak Fra Ma Fu festivala, otvorit će izložbu Strip kluba 85, na kojoj sudjeluje zajedno s Rokom Idžojtićem i ostalim virovitičkim stipašima, u Pitomači postavlja izložbu svojih fotografija iz ciklusa Afrika, a 2. i 3. rujna očekuju ga polaznici radionice stripa u prostorijama gradskog Crvenog križa u Virovitici. Svestranog Schunka pitamo kako to da održava stalnu suradnju sa Strip klubom 85, zašto cijeni Fra Ma Fua te mogu li i odrasli doći naučiti crtati stripove na njegovoj radionici.

17.08.2016.

Goran Gazdek: Fra Ma Fu festival okuplja mlade novinare i generacije koje su u mladosti čitale Fuisa

virovitica.net

Drugo izdanje Fra Ma Fu festivala ove godine izložbom stripa i novinske fotografije predstavlja obuhvaća dvije velike strasti Fra Ma Fua – novinarstvo i strip. U Viroviticu stiže i dokumentarac o Fuisovu životu, a na svečanoj akademiji bit će predstavljen i Fuisov roman „Brod bez kompasa“. 

13.08.2016.

Intervju – Viktor Ivančić: Enklave otpora egzistiraju na medijskim marginama, a središnju struju čini ili gola politička i ideološka propaganda ili oportunistički „uravnotežena“ makulatura

Jedan je od najznačajnijih hrvatskih intelektualaca, kojega smatraju sinonimom novinarskog profesionalizma, hrabrosti i visoke moralne odgovornosti. Ugledni je hrvatski novinar i pisac, a bio je jedan od osnivača i glavni urednik kultnog Feral Tribunea. U dvije riječi – Viktor Ivančić. U razgovoru za Fairpress, Ivančić se osvrnuo na aktualno stanje slobode medija u Hrvatskoj, „praksu devedestih“, Feral Tribune i satiru te na ovogodišnju obljetnicu Oluje. 

 

13.08.2016.

Na HRT-u odbili prijedlog: Petrov danas neće u debatu unatoč intervenciji Milanovića

»Obavješćujemo vas kako je HRT u završnim pripremama za najavljenu televizijsku debatu između Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića«, glasi odgovor s Prisavlja. Dakle, večeras su kod njih Plenković i Milanović jedan na jedan, Petrov će ih, ako bude htio, moći pratiti preko malog ekrana.

12.08.2016.

Više od 1000 najsiromašnijih umirovljenika plaća po 40 kn za samo jednu plaću - onu ravnatelja HRT-a

Čak 1051 umirovljenik koji jedva preživljava s mirovinom nižom od 1500 kuna, a takvih je u Hrvatskoj više od 218 tisuća, mora od usta odvojiti 40 kuna za RTV pristojbu i to samo kako bi se „skucalo“ za bruto plaću glavnog ravnatelja HRT-a.

12.08.2016.

Nastavak zatvaranja novinara u Turskoj: Represija je masovna i ne poznaje granice. Strah je preblaga riječ za ovo što se događa

Klima straha nakon pokušaja vojnog udara u Turskoj ne jenjava, a obračun turske vlasti s nepodobnim novinarima i novinarkama gotovo je  svakodnevna vijest. U periodu nakon neuspjelog puča, vlast je zatvorila više od 100 različitih medijskih kompanija, a izdano je više od 89 naloga za uhićenje novinara/ki, a njih najmanje 42 nalazi se u zatvoru (popis možete vidjeti ovdje). Njih 17, među kojima je poznata tv novinarka Nazlı Ilıcak, uhićeno je 30. srpnja pod optužbom pripadanja terorističkoj organizciji. Već idućeg dana uhićeno je šest novih osoba koje su radile za novine Zaman. Mnogim novinarima poništene su putovnice. 

 

12.08.2016.

Vesna Kesić: Mi gradimo medije, mediji grade nas

Novinarka, publicistkinja, aktivistica i istraživačica: Pitanje za razmotriti je kako to da se oko slobode i nezavisnosti medija snažnije angažiraju civilne inicijative i organizacije općeg, demokratsko-ljudskopravaškog profila,nego novinari i njihove strukovne i sindikalne organizacije.

11.08.2016.