Iz medija

Oružje političara i moćnika protiv onih koji propituju njihov rad: Odvjetnica Vanja Jurić za RTL.hr piše o tzv. SLAPP tužbama

Odvjetnica Vanja Jurić u ožujku je imenovana u Stručnu skupinu Europske komisije za tzv. SLAPP tužbe. Riječ je o "strateškim" tužbama koje su neutemeljene ili pretjerane, a usmjerene su prema zastrašivanju i ušutkivanju onih koji postavljaju pitanja od javnog interesa - novinara, aktivista i udruga. Riječ je o pravoj prijetnji za slobodu izražavanja i demokraciju, kaže Vanja Jurić koja u Otvorenom uvodniku RTL.hr-a piše o tužbama koje pokreću moćni dužnosnici, političari i poslovni ljudi protiv novinara koji problematiziraju njihovo javno djelovanje.

11.04.2021.

RIJEČKI MAGAZIN VAL prvi je, prije Poleta, otvarao bitne nove teme, pisao o punku, ekologiji

Monografija „Kad je život bio novi val“, koja donosi priču o kultnom riječkom omladinskom magazinu Val, predstavljena je u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, kao i putem streaminga, s obzirom da je publika, zbog epidemioloških mjera, morala biti prorijeđena. Autor monografije, poznati novinar Edi Jurković, koji je bio jedan od glavnih urednika Vala, istaknuo je da se ovdje, u stvari, radi o biografiji Vala, s obzirom da knjiga na 400-injak stranica donosi iscrpni kronološki pregled svih petnaest sezona magazina, od 1975. do 1990. 

30.03.2021.

Ekskluziv: Istraga je konačno gotova. Europska pravobraniteljica osudila Šuičin napad na novinara usred TV emisije

Okončana je istraga koju je u srpnju prošle godine pokrenuo ured europske pučke pravobraniteljice zbog ekscesa Dubravke Šuice u programu Dubrovačke televizije, kada se usred emisije javila u eter i napala voditelja zbog toga što je dopustio gledatelju da u programu iznosi “objede, neistine, dezinformacije” o njezinoj imovini.

29.03.2021.

Ladišić: Spremni smo besplatno ustupiti naš program

GLEDATELJI koji u Hrvatskoj koriste usluge operatera A1 od danas više ne mogu gledati kanale United Medije – N1 i Sport Klub, jer s tom kompanijom nije postignut dogovor o nastavku suradnje. To je vijest o kojoj se zadnjih tjedana puno pričalo i pisalo. United Grupa, koja stoji iza televizije N1, i A1 su se međusobno optuživali priopćenjima, no sporazum na kraju nije postignut.

29.03.2021.

Poznata voditeljica HRT-a potvrdila ‘Slobodnoj‘ da je dala otkaz zbog navodnog uznemiravanja: doznajemo kako će pravdu potražiti na sudu!

Djelatnica HRT-a koja je nedavno u tjedniku Nacional iznijela potresnu ispovijest o navodnom seksualnom uznemiravanju od strane Ravnatelja jedinice Poslovanje Mislava Stipića, kako saznajemo, odlučila je dati otkaz. Dogodilo se to 10. veljače, što nam je potvrdila i sama novinarka, inače gledateljima dobro poznato TV lice s obzirom da je tijekom karijere na državnoj televiziji imala niz javljanja uživo u mozaične i informativne emisije, također je bila i voditeljica jednog od Dnevnika.

26.03.2021.

Na 27. dodjeli Večernjakove ruže dodijeljene su nagrade najboljima u 2020. godini

U zagrebačkom HNK održala se 27. dodjela Večernjakove ruže, najuglednije medijske nagrade koju dodjeljuju čitatelji Večernjeg lista. Sedam je ponosnih dobitnika, televizijski i radijski novinari te glumci, glazbenici i nova lica, zahvaljujući glasovima publike proglašeno najboljima za svoj rad u protekloj godini. 

 

21.03.2021.

Odvjetnica Vanja Jurić: “Ograničavanje pristupa N1 televiziji bi bio nenadoknadivi gubitak”

Odvjetnica Vanja Jurić gostovala je u Točki na tjedan te je govorila o SLAP tužbama, ali i Zakonu o elektroničkim medijima. Na početku je objasnila što su uopće SLAP tužbe: “SLAP tužbe su tzv. strateške tužbe usmjerene protiv javne participacije, odnosno, protiv javnog djelovanja koje su specifične po tome što se ne radi o tome da neka osoba želi zaštititi svoje pravo i interes nego je to tužba koja je sama sebi svrha.

21.03.2021.

Odgovor direktora vijesti i programa N1 Ministarstvu kulture i medija

Nakon priopćenja Ministarstva kulture i medija o N1 televiziji, oglasio se Tihomir Ladišić, direktor programa i vijesti N1. - Vlada je odgovorna za sadašnje stanje u kojem već godinama nije promijenila Zakon o elektroničkim medijima, i time stvorila uvjete slobodnog tržišta kakvo postoji u svim zemljama Europske unije, navodi između ostalog Ladišić. 

17.03.2021.

HAKOM otvara slučaj A1

Marina Ljubić Karanović, viša stručnjakinja za pravne poslove HAKOM-a, gostovala je u N1 programu i komentirala neemitiranje kanala televizije N1 na platformi A1, kao i što to znači za korisnike. Operatori općenito imaju pravo mijenjati svoje uvjete korištenja usluga, pa tako i mijenjati pojedine programe unutar programskih paketa. Moraju prethodno adekvatno obavijestiti korisnike. Korisnici mogu ostvariti svoja prava u roku od 30 dana od dana kad su zaprimili takvu obavijest, rekla je Ljubić Karanović, dodavši da korisnik od dana primitka obavijesti ima pravo iskoristiti svoja prava koja su mu na raspolaganju.

16.03.2021.

Netočni navodi A1: Ponudili smo im iste uvjete i istu cijenu kao dosad

Gledatelji koji u Hrvatskoj koriste usluge operatera A1 od 29. ožujka neće moći gledati kanale United Media – N1 i Sport Klub, jer s tom kompanijom nije postignut dogovor o nastavku suradnje. Navodi operatera A1 da je United Media postavila neprihvatljive uvjete za nastavak suradnje s njima su apsolutno netočni i ne odgovaraju istini. Ovom operateru je ponuđena distribucija naših kanala pod istim uvjetima i po istoj cijeni koja je vrijedila i do sada.

15.03.2021.