Iz medija

Vrijednost novinarskih reportaža premašuje proračun TZ-a

Turistička zajednica Zadarske županije jučer je izvijestila kako je u prvih devet mjeseci ove godine nastavila uspješnu suradnju s Hrvatskom turističkom zajednicom i organizirala 37 studijskih putovanja za predstavnike stranih medija, na kojima je sudjelovalo 100 novinara i blogera iz 23 zemlje.

16.10.2016.

OBILJEŽENO ŠUTNJOM: Sprema nam se ukidanje slobodne razmjene informacija na internetu

Prilično nezapaženo u medijskom je prostoru - i to ne samo u Hrvatskoj - prošao prijedlog Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu, kojeg je prošli mjesec predstavila Europska komisija. Izostanak javne rasprave dodatno zabrinjava kad se u obzir uzme činjenica da bi usvajanje ovog zakonskog prijedloga od strane Europskog parlamenta značilo gotovo potpuno ukidanje slobodne razmjene informacija putem interneta na čitavom teritoriju Europske unije.

16.10.2016.

Intervju s Ramijem Jarrahom: Sastanak s Erdoganom izazvan je incidentom na granici u kojem je turska policija pretukla mog kolegu prilikom pokušaja prelaska iz Sirije u Tursku

Rami Jarrah, novinar, ratni reporter i politički aktivist iz Sirije koji izvještava iz najopasnijih ratnih zona na svijetu, kao što je grad Alep, govorio je za Fairpress o izazovima svog posla te o aktualnim zbivanjima u Turskoj iz koje je također izvještavao.

16.10.2016.

PRŽENJE MOZGA: Kako je Trump izdao Srbe

Tjednik “Nedeljnik”, Beograd, ekskluzivni intervju - Donald Trump: “Ispričavam se Srbiji; Bombardiranje Srba, naših saveznika u oba svjetska rata, bila je velika greška; Napravit ću sve da popravim kaos koji su Clintonovi napravili na Balkanu”. I umjesto da popravi kaos na Balkanu, Trump je već u sljedećoj sekvenci ovog igrokaza demantirao da je dao bilo kakav intervju za “Nedeljnik”, a kamoli da se “ispričao Srbima”. Da li je to onda pukla ljubav između Donalda i srpskih nacionalista i rusofila? 

15.10.2016.

Za 60 radnika na Prisavlju nema tko produžiti agencijske ugovore: Dnevnik HRT-a ostaje bez montažera?

Šminkerice, snimatelji, montažeri, scenografi dotjerani su pred otkaz iz jednostavnog razloga što im nema tko produžiti tzv. agencijsko zapošljavanje. Bez ugovora na HRT-u ne mogu biti.

13.10.2016.

Najviše profitirali Karamarkovi ljudi, evo kako je Kovačić trošio novac na HRT-u

"SHOPING" lista v.d. ravnatelja Siniše Kovačića za vanjsku produkciju pokazuje kako su najbolje u poslovima s HRT-om prošli oni s dobrim vezama u HDZ-u. Tako je Kovačić kupio čak tri projekta iza kojeg stoji bivši Karamarkov savjetnik za medije Miljenko Manjkas, za film General Antuna Vrdoljaka, bivšeg zastupnika HDZ-a izdvojeno je 9,6 milijuna kuna, a nije loše prošao ni Karamarkov bivši šef kabineta Dominik Galić. Među "kupljenima" se nalaze i neki od aktera Karamarkove afere s MOL-om.

12.10.2016.

Tražimo li od novinara previše?

Beogradski sociolog Srećko Mihailović govori o knjizi Od novinara do nadničara; prekarni rad i život, čiji je urednik i koautor: "Zašto od novinara tražimo ono što ne tražimo od nas samih? Tražimo da budu istinoljubivi, hrabri, pametni, kritični, da budu zastupnici javnog interesa, da kažu ono što mi ne smemo da kažemo. Ne tražimo li od njih da budu sve ono što mi nismo? Kažemo, pa to je njihov posao. No, da li je ičiji posao da se podmeće, da rizikuje toliko mnogo?"

11.10.2016.

Kőműves: Ugašen je jedan od posljednjih slobodnih listova. Kakuk: Vrlo smo blizu trenutku kada se Mađarsku više neće moći nazivati demokracijom

Najveći mađarski opozicijski dnevni list, Népszabadság prestao je izlaziti u subotu, 8. listopada čime je izazvana još veća zabrinutost za slobodu medija u Mađarskoj. Radi se o najtiražnijem listu s dugom tradicijom, a čije ime u prijevodu znači “Slobodan narod”. Također, s radom je prestao i internetski portal Nol.hu.

11.10.2016.

Saša Paparella o filmu “Gazda”: Nije problem samo u medijima i kinoprikazivačima, već u cijelom društvu koje je preplavljeno strahom

Dana 4. listopada ove godine, premijerno je prikazan dokumentarni film “Gazda” redatelja Darija Juričana u zagrebačkom kinu Europa. Film je izazvao interes i reakcije javnosti, ali se zbog sadržaja susreo s problemom distribucije i medijskog praćenja premijere filma.

09.10.2016.

Šefica Vijeća za elektroničke medije Mirjana Rakić ne odustaje: 'Ponovit ću ostavku i novoj Vladi'

Oreškovićeva je vlada na Hasanbegovićev prijedlog negativno ocijenila godišnje izvješće VEM-a i predložila razrješenje svih članova toga tijela, ali to nikada nisu poslali u Sabor.

09.10.2016.