Iz medija

U Fondu za pluralizam bez razumijevanja za zahtjeve medija trećeg sektora

Izmjenama Pravilnika Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnost elektroničkih medija preraspodijelit će se predviđena sredstva za neprofitne medije, ali konačan postotak neće se mijenjati.

24.11.2016.

Hrvatska: Ima li spasa za neprofitne medije?

Ukidanje financiranja neprofitnih medija javnim novcem bio je prvi potez bivšeg hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Teškom mukom uspostavljeni sustav bio je razbijen jednim potezom pera, i trebat će mjeseci, a možda i godine da ga se nadomjesti.

23.11.2016.

Večer koja je dokazala moć slobodnog medija: Dva desetljeća od velikog skupa za obranu Radija 101

Dva dana poslije zagrebačkih demonstracija vratio se iz Amerike u Hrvatsku Franjo Tuđman. Pri dočeku na zagrebačkom aerodromu održao je jedan od svojih najpoznatijih ali i najžučljivijih govora. Ali, Stojedinica je ostala.

21.11.2016.

Lažne vijesti na internetu nisu nikakva novost, ali koliko utječu na globalnu politiku?

Mediji preko Bare još od okončanja predsjedničkih izbora analiziraju situaciju i pokušavaju otkriti koliki su utjecaj na glasove imale 'lažne vijesti'. One su postale popularne ne samo na društvenim mrežama poput Facebooka, već i na web tražilici Google pa se prst krivnje u medijima upire... posvuda. Lažne, tj. jednostavno loše vijesti nisu nekakav posebno nov fenomen, no odjednom se ističe potreba za njihovim iskorjenjivanjem - što je u praksi gotovo nemoguć zadatak

20.11.2016.

Javni medijski servisi pod izravnim su političkim pritiskom, smatra više od polovice građana Republike Hrvatske

Istraživanje Eurobarometra pod nazivom Pluralizam i demokracija pokazuje da su europski građani zabrinuti u pogledu neovisnosti medija, da su razine povjerenja u medije niske te da građane brine utjecaj govora mržnje na internetu. Istraživanje je provela mreža TNS Political & Social na zahtjev Europske komisije na uzorku od 27 768 ispitanika zemalja članica Europske unije, a provedeno je između 24. rujna i 3. listopada. Također, objavljen je i posebni izvještaj za Hrvatsku u kojem je sudjelovalo 1007 ispitanika.

20.11.2016.

Rudolf Augstein, 55 godina na čelu Der Spiegela

Istinski su ga poznavali samo oni koje je u rijetkim trenucima puštao blizu. Irma Nelles, njegova dugogodišnja tajnica i prijateljica, bila je jedna od njih.

20.11.2016.

Glasovac Slobodan Kadić dobitnik prestižne nagrade

Slobodan Kadić, novinar Glasa Slavonije te portala Total Croatia News, dobitnik je prestižne nagrade POVELJA F.E.S.T. Europske federacije turističkih novinara iz Rima za 2016. godinu, za izuzetan doprinos putopisnog novinarstva u funkciji razvoja turizma. Nagradu koja se dodjeljuje već 35 godina novinarima koji svojim nesebičnim radom promiču i unaprjeđuju razvoj turizma, uručio mu je Antonio Conte, predsjednik F. E. S. T. –a. Za nju su ove godine bila predložena 124 kandidata iz 35 zemalja svijeta, od kojih je 69 nominirano, a odabrano njih 30.

18.11.2016.

Jakovina negira malverzacije i sprema tužbu: 'U kupnji mojih nekretnina je sve čisto'

Bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina (SDP), odlučio je tužiti internetski portal Index zbog tekstova o njegovom imovinskom stanju.

17.11.2016.

SLUŽBENO JE - JOJ MEDIA NAMJERAVA OTPUŠTATI: Redakcija Glasa Istre na streljani. Neka se pripremi Novi list

Redakciji Glasa Istre stigla je odluka Uprave o namjeri otkazivanja ugovora o radu za 13 radnika i radnica, najvećim djelom novinara i novinarki. Potpisao ju je 27. listopada predsjednik uprave novog vlasnika, Richard Flimel, koji je tog dana boravio u Puli. Ova namjera osobno je uručena samo jednom radniku, sindikalnom povjereniku i povjereniku Radničkog vijeća u Glasu Istre. Ostalima će, rečeno je iz tajništva, namjera o otkazu biti uručena poštom. Glavni urednik Glasa Istre o svemu se najavio očitovati tek sutra.

16.11.2016.

Večernji list u konkurenciji uglednih europskih novina dobio pet nagrada!

Večernji list dobitnik je pet nagrada u četiri kategorije u sklopu renomiranog natječaja European Newspaper Awarda koji ocjenjuje dizajn i koncept novina. U konkurenciji su bile 191 novine iz 27 europskih zemalja, a Večernji je list nagrađen za naslovnicu i naslovnu priču, za vizualnu prezentaciju priče, za alternativnu prezentaciju priče te za dva posebna priloga.

16.11.2016.