Iz medija

Medijska strategija: Donosimo dokument o kojem svi znaju sve, ali ga nisu pročitali

O Nacrtu medijske politike, koji je u korporativnom novogovoru poznat i kao “Medijska strategija”, svi imaju mišljenje iako ga većina nikad nije vidjela, a kamoli pročitala. Dokument koji je završen u rujnu 2015. godine, nakon dugotrajne javne rasprave na temelju izvještaja o stanju medija po radnim skupinama, bio je kritiziran i na posljednjim Danima elektroničkih medija u Opatiji, a priliku za kritiku nije propustila ni ministrica kulture Nina Obuljen, premda izravno ne spominje nijednu od 39 predloženih mjera za demokratizaciju medija.

29.11.2016.

Ustanak za Radio 101 priča je o temeljito poraženoj generaciji koja je pala - šaptom

Društvo, domaće hrvatsko društvo, ono koje je ustalo 1996. godine, je palo šaptom. Tiho, u okovu nekog kredita, izluđeno tečajem švicarskog franka, kriminalom u vlastitoj firmi, cinizmom medija i vlastitim demonima koji dolaze s godinama.

28.11.2016.

RAZGOVOR SA NOVINAROM JERKOM BAKOTINOM: Ako govorite ono što se gazdi ne sviđa, vrlo brzo ste na ulici

U svom sad već cjelogodišnjem stažu, Spikigin je predstavljao pripovjedače koji znaju zadržati pažnju publike i sadržajem i interpretacijom priče. Uvoditelj u Spikigin Kruno Lokotar goste bira nepredvidivo, držeći se jednog jedinog pravila – Spikigin je platforma za sve koji znaju pripovijedati, bez obzira na struku, muku ili zurku, kako to formulira Lokotar, a takvom praksom nastavlja i dalje. Stoga ćemo ovaj tjedan, u subotu, na Spikiginu upoznati Antonija Nuića, redatelja filmova „Kenjac“ i „Život je truba“, koji priča "Kako je propao r'n'r na mom otoku", a u petak će na podij u Norrisu istrčati putopisac, pisac i novinar Jerko Bakotin.

28.11.2016.

Ministarstvo kulture: Medijska strategija će jasno odrediti tipove potpore unutar institucionalnog i zakonodavnog okvira – početak rada planira se za prvi kvartal 2017.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek najavila je još prije otprilike dva tjedna uvođenje reda u financiranje u kulturi i donošenje medijske strategije.

28.11.2016.

Medijska politika Nine Obuljen: “dobri” i “zli” mediji

bilten.org

Hrvatska po drugi put u godinu dana ima novu ministricu kulture, a to znači i još jednu “novu” medijsku politiku. Da se radi o “vrućem krumpiru” kojim se nijedan ministar zapravo ne želi baviti govori već sama činjenica da je ovaj odjel nastao tek u mandatu HNS-ove ministrice (2012. godine), no otada se nije stabilizirao. Ministar za ministrom, medijsku politiku tretiraju kao karijerno neugodno polje “ideologije” i “osobnih interesa”. Usprkos tome, teme nametnute u mandatu nastanka odjela i dalje su aktualne.

28.11.2016.

Analiziramo značanje crowdfunding kampanje portala Forum.tm: Kako je Hasanbegović platio tekst o samome sebi

Sigurno je, ipak, da crowdfunding ne može spasiti kvalitetno novinarstvo. Toj vrsti duhovne higijene za demokraciju bilo koje zemlje u Europi, pa tako i Hrvatske, potrebne su i novčane potpore ili olakšice o kojima brine sama država.

27.11.2016.

NOVINARI NA METI: Od pištolja u ustima do pokušaja diskreditiranja

„Najgore je kad ti se prijetnje šalju preko prijatelja i bliskih ljudi pa te oni upozoravaju da paziš“, kaže u razgovoru za Lupigu novinar Dušan Miljuš, koji je na svojoj koži osjetio kako to izgleda kada se prijetnje ostvare. Miljuš je brutalno pretučen u proljeće 2008. godine, a do današnjeg dana nisu otkriveni napadači, a kamoli njihovi nalogodavci. To je samo jedan od slučajeva napada na novinare, koji su svakodnevno u Hrvatskoj izloženi prijetnjama i govoru mržnje samo zato jer se bave svojim poslom.

26.11.2016.

Šefica Hine tuži Glasnovića zbog poticanja na nasilje

Ravnateljica Hine Branka Gabriela Valentić potvrdila je u razgovoru za N1 da će tužiti zastupnika i člana Odbora za medije Željka Glasnovića zbog govora mržnje i poticanja na nasilje.

26.11.2016.

Težak život medijskih idealista

U nedostatku novih javnih subvencija za nekomercijalne portale u Hrvatskoj, neki od njih okreću se alternativnim metodama preživljavanja. Ipak, čeka se ključni zaokret državne politike.

26.11.2016.

Mali mediji prozvali HRT zbog nelojalne konkurencije

Nigdje u svijetu ne postoji da nacionalna televizija oglašava lokalnog prodavača prozora, kaže Denis Mikolić, predsjednik NUT-a.

24.11.2016.