Iz medija

Katolički televizionari

Prema statistici koju su ‘Novosti’ dobile na uvid, HRT je, ne računajući reprize svakodnevnih radijskih propovijedi, prošle godine emitirao više od 2000 emisija vjerske tematike. Pritom su i mnoge emisije izvan vjerskog programa bile upregnute u propagiranje službenih stavova Kaptola.

02.01.2017.

Uludağ o uhićenju kolege: Ahmet Şık zatvoren je 2011. zbog neobjavljene knjige, a sada je uhićen zbog nečega što još nije niti napisao

Istanbulska policija privela je 30. prosinca prominentnog istraživačkog novinara Ahmeta Şıka koji radi za list Cumhuriyet. Ahmet Şık nagrađivani je istraživački novinar koji je sustavno radio na otkrivanju političke korupcije u Turskoj od 1991. godine, radeći za Cumhuriyet, Evrensel, Radikal, Nokta, BirGun i Reuters. Kako se navodi u medijima, Şık je uhićen zbog objave kritičkog posta na svom Twitter profilu te optužen za širenje terorističke propagande.

02.01.2017.

KAD VLADA IZBJEGAVA PITANJA: Što se njih tiče javnost nema pravo znati što i kako rade

Nedopustivo je da novinari koji redovno prate rad Vlade Republike Hrvatske ne dobiju poziv za praćenje sjednice, a što se dogodilo 29. prosinca 2016. godine, upozorilo je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) Vladu. Slično se dogodilo i na sjednici Vlade održanoj 22. prosinca kad je poziv novinarima dostavljen samo dan uoči sjednice. Ovoga puta, međutim, nije bio objavljen niti dnevni red sjednice koji se na internetskim stranicama Vlade pojavio tek u trenutku kada je sjednica već počela. Na materijale se pak čekalo i više od sat vremena nakon zaključenja sjednice.

02.01.2017.

Što porezna reforma donosi i odnosi honorarcima – prevoditeljima, dizajnerima…

netokracija.com

Porezna reforma stupa na snagu za nekoliko dana, s 1. 1. 2017., a predviđa, između ostalog, uvođenje plaćanja obaveznih doprinosa na autorske naknade, odnosno honorare. O tome kako će predložene izmjene utjecati na same honorarce, ali i kreativnu industriju općenito, razgovarali smo s Vladimirom Lulićem, glavnim tajnikom Hrvatskog novinarskog društva, Matijom Raosom, predsjednikom Hrvatskog društva nezavisnih profesionalaca te računovotkinjom i direktoricom tvrtke Moj Kod Mojcom Volk.

31.12.2016.

Zašto Plenkovićev tim isključuje novinare? Radom iza zatvorenih vrata Vlada krši Ustav i vlastiti Poslovnik

Hrvatska je u 2016. doživjela gadan pad na ljestvici transparentnosti, podsjećaju iz GONG-a. Ponašanje Vlade prema medijima upućuje da se »još nije udarilo u dno«.

31.12.2016.

NAGRAĐIVANA NOVINARKA ECE TEMELKURAN: „Ovo je najveći lov na vještice u našoj modernoj povijesti“

Ece Temelkuran cijenjena je turska novinarka i spisateljica, autorica niza knjiga o turskoj povijesti i društvu, koja posljednjih mjeseci često boravi u Zagrebu. Godine 2012. dobila je otkaz u dnevnom listu Milliyet - gdje je pisala vrlo čitane političke kolumne - zbog članaka o masakru koji su turske oružane snage počinile nad kurdskim mladićima u blizini mjesta Roboski.

30.12.2016.

Zašto je poništen natječaj za članove Upravnog vijeća Hine?

Natječaj za članove Upravnog vijeća Hine raspisan u listopadu poništen je u tišini te je oglašen drugi, no iz nerazjašnjenih razloga.

29.12.2016.

HRT-ov prilog o smrti Georgea Michaela izazvao burne reakcije

Prilog o iznenadnom odlasku Georgea Michaela u podnevnom Dnevniku HRT-a izazvao je žestoke reakcije na društvenim mrežama, a od takvog obilježavanja smrti slavnog glazbenika ogradio se na društvenim mrežama i glazbeni urednik na HR2 Davor Medaković.

27.12.2016.

Lokalne fašistovizije

Programi lokalnih televizija, a najviše oni Z1, Osječke i Vinkovačke televizije, TV Jadrana i TV 4 rijeke, dokaz su da Državno odvjetništvo i Agencija, odnosno Vijeće za elektroničke medije olako prelaze preko učestalih poziva na nasilje, veličanja ustaškog režima te poricanja genocida i holokausta

26.12.2016.

Forum tm. u prvoj crowdfunding kampanji za financiranje medija u Hrvatskoj prikupio 10.000 dolara

Glavni urednik neprofitnog portala Forum.tm Goran Borković objavio je rezultate prve crowdfunding kampanje za financiranje nekog medija u Hrvatskoj pod nazivom 'Neka vide da nas ima' u kojoj je Forum.tm u mjesec dana od čitatelja prikupio više od 10.000 dolara, čak 5000 dolara više od proklamiranog cilja.

22.12.2016.