Iz medija

Govor mržnje u medijskom prostoru postao dominantan oblik komuniciranja

Posljednjih godina svjedočimo porastu govora mržnjeputem društvenih mreža te putem komentara ispod članaka na portalima. Novinari su često izloženi uvredljivim komentarima ispod članaka koji u većini slučajeva predstavljaju govor mržnje prožet prijetnjama, često rezultiran nasiljem, a za koje se ispostavi većinom da ih generira politički vrh ili ljudi koji su nahuškani da to rade. Govor mržnje vrši se različitim kanalima, putem Facebook profila, službi ili to obavljaju plaćene tajne aktivističke skupine. Komentari ispod tekstova bi trebali biti sankcionirani, na čemu bi se trebalo inzistirati, no nitko na to ne obraća posebnu pozornost. 

12.01.2017.

Le monde diplomatique: Teško se oteti dojmu da su naše novine žrtvovane zato što nekome ne odgovaraju politički; Ministarstvo kulture RH: Časopis ne zadovoljava kriterije programa iz kojega se dosad sufinancirao

Prema podacima do sada objavljenim na internet stranicama Ministarstva kulture RH, za ukupno 2.636 predloženih programa nije odobreno financiranje iz državnog proračuna.

11.01.2017.

Preživio četiri pada aviona, opisao horor nuklearne bombe...

express.hr

Inspirirao je Trumana Capotea i Huntera S. Thomspona, a u svojoj kapitalnoj knjizi donio je svjedočanstva Japanaca nakon nuklearnog uništenja.

11.01.2017.

Sud odbio zahtjev Željke Markić jer vrijeđa autore

Općinski sud u Novom Zagrebu nepravomoćnom je presudom odbio tužbeni zahtjev Željke Markić da urednica internetskog izdanja Express.hr, izdavača 24 sata, objavi ispravak teksta "Milijuni Željke Markić – kako ih je zaradila".

10.01.2017.

Branka Valentić: HINA je rijetko utočište struke

Ravnateljica HINA-e: Nisam se susrela s bitnim političkim pritiscima nijedne političke opcije. Veći je problem bilo uvjeriti vlast da je postojanje nacionalne agencije iznimno važna stvar.

09.01.2017.

Marićev udar na umjetnike, autore i programere: "Kakvu će mirovinu imati netko s 3.000 kn honorara?"

Poreznom reformom ministra Zdravka Marića uvedena je obaveza plaćanja doprinosa na autorske i umjetničke honorare čime će se otežati preživljavanje honoraraca, smatraju Indexovi sugovornici.

09.01.2017.

Porezni savjetnik Damir Brajković o poreznoj reformi: I stručna skupina je naglasila da će izmjene moguće negativno utjecati na autorski rad

Prvim danom ove godine na snagu je stupila porezna reforma, u kojoj je,  između ostalog, predloženo ukidanje iznimke od plaćanja doprinosa kod ugovora o autorskom i umjetničkom djelu. Prema tome, negativne posljedice porezne reforme osjetit će osobito radnici kojima je honorarni rad jedini izvor prihoda, a neki od njih su i novinari honorarci.

07.01.2017.

Ankica Kruljac, direktorica Novog lista: Robert Frank imenovan je danas na mjesto v.d. glavnog urednika na period od 6 mjeseci

Danas je službeno donesena odluka o imenovanju bivšeg novinara Novog lista te sadašnjeg glasnogovornika HNK Rijeka, Roberta Franka na poziciju v.d. glavnog urednika Novog lista, potvrdila nam je to u razgovoru nova direktorica Novog lista, Ankica Kruljac. 

05.01.2017.

Nova stranačka zapošljavanja na Radio Karlovcu – bivši predsjednik Mladeži novinarska pojačanja našao u HDZ-u!?

KAportal.hr

Hrvatski radio Karlovac zajedno s Karlovačkim tjednikom u Novu je godinu “uplovio” s pojačanim novinarskim i uredničkim kadrom i to iz stranačkih redova HDZ-a.

04.01.2017.

Hrvatska protiv „uhljeba“ i „parazita“

Oglašivači neprofitne online medije zaobilaze, a sustavno uništavanje medija u proteklih dvadesetak godina već dugo daje „rezultate“.

04.01.2017.