Iz medija

Medijski urednik Plenković

Bivši HRT-ov ugledni novinar i urednik, danas predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko oštro je ustao u obranu ceha i napadnutih medija: "Dosta nam je jedan Lukašenko u Europi. RTL je profesionalan, a upozorio je ranije i na izjave predsjednika RH Zorana Milanovića. Nije posao predsjednika vlade Plenković i predsjednika RH Milanovića baviti se medijima, jer je to iznimno opasno za demokratsko društvo. Premijer je i ranije napadao medije, pa se gotovo može govoriti o njegovom hibridnom ratu.

03.06.2021.

“Novinari nisu krivi za premijerovu nervozu zbog kolosalnog uspjeha na izborima”

Predsjednik HND-a, Hrvoje Zovko, gostovao je u Novom danu i komentirao jučerašnji žestok obračun premijera Andreja Plenkovića s privatnim medijima. "Ovo što je jučer napravio najmoćniji čovjek u državi nešto je nezabilježeno, nevjerojatno u svakoj demokratskoj državi. Već dugo postoji mantra da su novinari krivi za sve, a ovdje stvarno mislim da novinari nisu krivi za nervozu premijera zbog kolosalnog uspjeha na lokalnim izborima", rekao je Zovko.

02.06.2021.

Plenković reporteru N1: Malo ste svi skupa postali prebahati

Danas se u Zagrebu održao koalicijski sastanak. Premijer Plenković nakon sastanka ponovno je komentirao medije.  - Kada ja kažem da je Možemo parafrazirao moju poruku iz 2016., kažem da ne znam kakvu onu Hrvatsku to vide, onu koja je osigurala cjepiva i nabavila 25 milijardi eura za financijski okvir. kad pustite to, onda ne bi vaš upit Tomaševiću bio da ja kažem da je Možemo protiv Hrvatske. To je medijska manipulacija, mediji nisu svete krave, ja imam dužnost i pravo braniti svoj stav, politiku vlade u konačnici i istinu, rekao je Plenković. 

01.06.2021.

Svečano otvorena velika izložba fotografija '30 godina hrvatske neovisnosti'

Uzagrebačkoj Gliptoteci otvorena je danas velika izložba fotografija "30 godina hrvatske neovisnosti" u organizaciji Večernjeg lista koja se može posjetiti do 30. lipnja svakim danom osim ponedjeljka. - Želja nam je bila prikazati tih 30 godina ne bježeći ni od onih dobrih, loših, sretnih ni od onih manje sretnih trenutaka. Zahvaljujem svima koji su pomogli da ova izložba ugleda svjetlo dana, kao i HAZU koji nam je otvorio ovaj predivan prostor – kazao je glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić.

 

28.05.2021.

Profesija novinar - ali samo bez dosade, molim!

Za sve one koji žele postati novinari, koji postaju novinari ili one koji to već jesu, ali žele preispitati vlastite metode, imamo dobru vijest: na tržištu se (u papirnom i digitalom izdanju) pojavio udžbenik u kojemu je na jednome mjestu moguće naći abecedu zanata. Tu je sve, od početnice novinarskih formi, preko opisa medijskih transformacija do kojih je dovela eksplozivna digitalizacija, do analize brojnih novinskih uradaka iz regionalnih medija. Sve je pregledno, teorijski utemeljeno, ilustrirano primjerima. Autor knjige je ugledni njemački novinar, dr. Thomas Brey (1953.), dugogodišnji dopisnik DPA iz ove regije.

 

20.05.2021.

Za spas demokracije od najveće su važnosti mediji koje države ne smiju prepustiti golim tržištima

Dugogodišnji glavni urednik sportskih dnevnih novina Gazeta Sporturilor i jedan od najpoznatijih rumunjskih novinara, svojom dosljednošću i vjerom da radi posao koji od njega traži javnost, svojedobno je, nakon požara u klubu Colectiv, otkrio veliku korupcijsku aferu koja je potresla Rumunjsku.

18.05.2021.

Wiesner: Direktiva štiti autorska prava novinara na dvije godine, nakon toga ne

U Dvoboju Točke na tjedan na temu autorskih prava raspravljale su profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu Romana Matanovac Vučković, voditeljica radna skupine za izradu zakosnkog prijedloga, te predsjednica Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava Valentina Wiesner.  Novinari kao autori jako su zainteresirani da se uredi dio zakona koji uređuje prava autora na internetu, rekla je Valentina Wiesner. “No zakon ne regulira način na koji će se naplaćivati naknade, niti od velikih platformi, niti kako ćemo između nakladnika i autora regulirati podjelu”, rekla je Valentina Wiesner.

26.04.2021.

Zovko: To je kultura nasilja, tužakanja novinara da ih se financijski iscrpi

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko objasnio je za N1 nakon današnjeg predstavljanja u Hrvatskom novinarskom domu SLAP tužbi, koliko je danas u Hrvatskoj prisutna ova pojava pritiska na novinare i medije i što čini demokratskom društvu. “Riječ je o tužbama koje se dižu ponajprije protiv onih koji kritički pišu, izvještavaju o ljudima na određenim pozicijama političke i ekonomske moći. Cilj tih tužbi je zastrašivanje ljudi da pišu o određenim temama”, objasnio je Zovko: “Cilj ovih tužbi je zastrašivanje novinara i odvraćanje od istraživačkih tema.”

17.04.2021.

Najmoćnije novinske fotografije godine, dobitnici World Press Photo Awardsa

Više od 74.000 snimaka nekih 4300 fotografa iz cijelog svijeta pristiglo je na natječaj, a njih 45 imenovali su suci, navode organizatori natječaja sa sjedištem u Amsterdamu. Danski fotograf Mads Nissen dobitnik je glavne nagrade uglednog natječaja World Press Photo za 2021. za snimku starije žene u Brazilu u zagrljaju medicinske sestre, a članove žirija osvojila je svojom porukom "nade". 

16.04.2021.

Croatia full of uhljebs: Kako je britanski bloger naljutio Hrvatsku turističku zajednicu i zaradio dvije tužbe od 100 000 kuna

Zanimljiv cirkus se događa oko Hrvatske turističke zajednice. Organizacija koja ubire stotine milijuna kuna turističkog nameta obrušila se na jednog blogera volonterskog promotora hrvatskog turizma, Engleza s hrvatskom adresom Paula Bradburya. Od njega sudskim putem žele utjerati 100 tisuća kuna odštete zbog jedne šale u kojoj se HTZ uopće ne spominje i zbog kritika na račun HTZ-a koje je rekao u jednom intervjuu.

14.04.2021.