Iz medija

Tržište, a ne država

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u razgovoru za H-Alter najavljuje skori početak izrade strategije medijske politike: "Bila bih jako oprezna u naporima ili intencijama da se javno informiranje na bilo kakav način vrati pod okrilje države. To nije put, i to pripada nekim drugim vremenima. Rekla bih da su neprofitni mediji na brzoplet način ubačeni u medijsko zakonodavstvo. Kada dođe do napada na novinara Ministarstvo kulture nema nikakve instrumente za intervenciju."

23.01.2017.

Mirjana Rakić: Govor mržnje je neprihvatljiv i njemu nema mjesta u hrvatskom društvu te stoga treba biti obeshrabren

Hrvatski medijski prostor izložen je najprimitivnijim vrstama govora mržnje, koji je nažalost, postao uobičajen oblik komuniciranja, o čemu je Fairpress pisao.

23.01.2017.

Mrtvo slovo na papiru: Regulacija vlasništva tiskanih medija

Pitanje vlasništva nad medijima u Hrvatskoj je propisano Zakonom o medijima (NN 59/04, 84/11, 81/13) i Zakonom o elektroničkim medijima (NN 153/09, 84/11, 94/13, 136/13). U ovom članku bavimo se tiskanim medijima, za koje je relevantan Zakon o medijima, a koji u članku 31 propisuje da dionice nakladnika koji obavlja djelatnost javnog informiranja moraju glasiti na ime, a članak 32 da su „nakladnici dužni do 31. siječnja svake kalendarske godine Hrvatskoj gospodarskoj komori dostaviti podatke o tvrtki i sjedištu, odnosno imenu i prezimenu te prebivalištu svih pravnih i fizičkih osoba koje su neposredno ili posredno imatelji dionica ili udjela u toj pravnoj osobi s podatkom o postotku dionica ili udjela“.

21.01.2017.

Opskurni portali u javnom linču urednice na HTV-u

U Hrvatskoj nema mira za novinare. Dobra vijest je da je čovjek koji je prijetio predsjedniku novinarskog društva kazneno prijavljen za govor mržnje, ali loša je vijest da su opskurni desni portali objavili pismo u kojem se novinarku i urednicu javne televizije na temelju potpuno izmišljenih činjenica lažno optužuje da je radila za medije samoproglašene krajine, a da su joj otac i brat bili oficiri u vojsci pobunjenih Srba.

20.01.2017.

PLENKOVIĆ: SIGURAN SAM DA ĆE I NEPROFITNI MEDIJI IMATI SVOJ UDIO U HRVATSKOM MEDIJSKOM PROSTORU

"Ministrica kulture vodit će dijalog s neprofitnim medijima, naći će rješenja i siguran sam da će i oni imati svoj udio u javnom prostoru hrvatskoga medijskoga javnog života", odgovorio je predsjednik Vlade Andrej Plenković na jučerašnjem saborskom aktualnom prijepodnevu na pitanje SDP-ova Nenada Stazića zašto njegova Vlada "nije vratila financiranje neprofitnih medija kao jamstva očuvanja najvažnijih demokratskih vrijednosti".

18.01.2017.

Online mediji smiju mirne duše zabraniti blokatore oglasa

Europska komisija stala je na stranu online izdavača koji sad mogu znati tko koristi ili ne koristi smetnje oglasima. Takvima prijete i kazne.

17.01.2017.

Manifest za medijsku politiku

Više od 70 novinara, pojedinaca iz medija, civilnog društva, neovisnih vladinih institucija, akademske zajednice i donatorskih organizacija u regiji i šire, potpisali su manifest koji sadrži zahtjeve usvojene na finalnoj konferenciji Medijskog opservatorija u jugoistočnoj Europi.

16.01.2017.

Zašto Ministarstvo kulture želi ugasiti LMD?

Le Monde diplomatique

Ozbiljan novinarski i urednički rad, posebno u tiskanim medijima, danas je suočen s brojnim i raznovrsnim izazovima. Jedan od njih, ili preciznije, onaj iz kojeg svi ostali proizlaze, problem je izvora fi nanciranja. Hrvatsko izdanje Le Monde diplomatiquea nije imuno na njih, a nedavne odluke Ministarstva kulture pred nas stavljaju ozbiljne prepreke.

16.01.2017.

Mirjana Rakić poslala zahtjev ministrici kulture i opet tražila razrješenje s mjesta predsjednice VEM-a

Za razliku od lani kada se razrješenje nije dogodilo, ovaj put bi ga trebalo biti, očekuje Mirjana Rakić.

16.01.2017.

Strah tjera na odustajanje, to je smrt slobodi medija

Novinarka Nove TV Ema Branica ni nakon prijetnji da će ‘završiti kao Pukanić’ nije odustala od svog posla.

15.01.2017.