Iz medija

AI: Nacionalistička retorika i govor mržnje u Hrvatskoj

Hrvatska i dalje ima problema s diskriminacijom nacionalnih manjina i poštivanjem slobode medija, a izraženija nacionalistička retorika i govor mržnje u vrijeme izbora doprinijeli su jačanju netolerancije i nesigurnosti u zemlji, ocjenjuje Amnesty International (AI) u godišnjem izvješću o stanju ljudskih prava u svijetu za 2016/17.

23.02.2017.

PILSEL PODNIO KAZNENU PRIJAVU PROTIV UREDNIKA PORTALA DNEVNO.HR

Novinar i urednik portala autograf.hr Drago Pilsel podnio je Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) kaznenu prijavu protiv Viktora Kodrića, glavnog urednika portala dnevno.hr zbog članka „Spriječimo posrbljavanje riječkog Sveučilišta te stvaranja SAO Krajine u Rijeci“.

22.02.2017.

Nećemo se predati

Nikola Bajto, urednik Novosti: Karamarkov i Plenkovićev HDZ jedna je te ista stranka. Zloduh kojeg su oni oslobodili neće se sam od sebe vratiti u bocu, a HDZ sigurno neće biti taj koji će ga vraćati dok god od njega ima koristi. Sadašnji napad Željke Markić na Novosti dolazi nakon žestokog udara na nezavisne institucije i civilno društvo i ozbiljniji je od ranijih je utoliko što se ne radi o izoliranoj akciji nego o širokoj strategiji gušenja svega što u Hrvatskoj slobodno djeluje i misli.

22.02.2017.

Godišnja skupština HZSN-a održana u Karlovcu – nagrađeni najbolji u sportskom novinarstvu, Drago Ćosić novinar godine

KAportal.hr

Najsvečaniji trenutak današnje godišnje Skupštine Hrvatskog zbora sportskih novinara dakako bila je dodjela nagrada najzaslužnijima u sportskom novinarstvu, no u karlovačkom hotelu Korana Srakovčić događalo se puno toga što može uliti nadu u bolju budućnost sportskog novinarstva u Hrvatskoj. Naime, riječi nagrađenih, posebno novinara i urednika godine Drage Ćosića, te Nevena Bertičevića, dobitnika nagrade za životno djelo, dirnule su sve prisutne, kako članove Zbora, tako i brojne goste.

21.02.2017.

ZAPOČELO PONOVLJENO SUĐENJE TOMI HORVATINČIĆU Sutkinja Maja Šupe napala novinare u sudnici: Proglasili ste me najkorumpiranijom sutkinjom u državi

Početak ponovljenog suđenja Tomi Horvatinčiću (70) na Općinskom sudu u Šibeniku, optuženog za izazivanje pomorske nesreće 16. kolovoza 2011. godine u kojoj su na svojoj jedrilici poginuli talijanski supružnici Francesko i Marinella Salpietro, neočekivano i na nekonvencionalan način obilježila je sutkinja Maja Šupe. Tijekom ovog novog sudskog postupka, ona se žestoko obrušile na novinare u sudnici.

21.02.2017.

PRAVOSUDNA FARSA Za Sessu su suci koji su ustali protiv visokih presuda za suce - zaboravljivi

"Naknada se čini vrlo nesrazmjernom ako uzmemo u obzir znatno manje naknade koje se u ovakvim predmetima dosuđuju osobama koje ne sudjeluju u vlasti ili javnom životu, ili pak naknadama koje se dosuđuju za druge vrste štete", stoji u izdvojenim mišljenjima dvoje Ustavnih sudaca, Lovorke Kušan i Andreja Abramovića, koji su nedavno reagirali na visoke odštete koje dobivaju suci kada tuže novinare i medije.

21.02.2017.

NOVA SPORNA ODLUKA Uprava HRT-a prije odlaska vratila Hloverku na posao

Jedna od posljednjih odluka v.d. ravnatelja HRT-a Blage Markote, osim slučaja "Grička vještica" bila je i povratak Hloverke Novak Srzić na državnu televiziju.

21.02.2017.

SPAŠAVANJE KOALICIJE HDZ snižavanjem pristojbe "platio" jamstva: Mostova podrška Bačiću HRT košta oko - 216 milijuna kuna

Toliko će HRT gubiti godišnje kada pristojba padne na 65 kuna. Nakon što je izbor Kazimira Bačića uvjetovan smanjenjem pristojbe, očito je da su odluke o HRT-u isključivo u nadležnosti dviju stranaka.

20.02.2017.

Ovakav Split još niste vidjeli: Pogledali smo izložbu legendarnog Feđe Klarića

U splitskoj Galeriji umjetnina otvorena je izložba Feđe Klarića "Splitske sedamdesete". "Feđa je jedan iz prve generacije fotografa reportera koji su prateći dnevno zbivanja svog grada svakodnevno razvijali ono što je poslije ušlo u kolektivnu memoriju", kazao je ravnatelj Galerije Branko Franceschi. 

19.02.2017.

Sucima draži novac nego objava istine o njima

U slučaju značajnom za medijske slobode s Europskog suda belgijski suci i tužitelj tražili su odštetu od jednog franka.

19.02.2017.