Iz medija

2018. - godina jačanja utjecaja lažnih vijesti

Od brazilskih predsjedničkih izbora do "žutih prsluka" u Francuskoj, godina 2018. bila je obilježena jačanjem utjecaja lažnih vijesti, čemu su posebice pridonijeli društveni mediji. Potkopalo je to već ionako slabo povjerenje u medije i institucije.

19.12.2018.

Zovko: HND traži vraćanje redovitih konferencija za medije i medijsku strategiju

Na današnji dan 1910. osnovano je Hrvatsko novinarsko društvo. Tim povodom u Newsroomu je gostovao predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

18.12.2018.

Najveći hrvatski proizvođač ekološkog voća i povrća Eko Sever pravomoćno je izgubio parnicu protiv Telegrama.

Županijski sud u Puli potvrdio je da su naši reporteri u istraživačkom serijalu o ekološkoj poljoprivredi pisali istinu i postupali po svim profesionalnim standardima. Ovo je prva pravomoćna presuda u procesima između Telegrama i Eko Severa, koji traju od objave našeg serijala.

12.12.2018.

HRT zabranio novinaru da govori na tribini o ljudskim pravima

Na tribini nazvanoj ‘Tvornica straha – difamacija kao politička praksa’, koja se u srijedu održala u sklopu 16. Human Rights Film Festivala u organizaciji Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, trebao je govoriti i Marko Stričević, vanjskopolitički novinar HRT-a

11.12.2018.

Šuker izgubio od Indexa. HNS Indexu treba platiti 120 tisuća kuna

Hrvatski nogometni savez protuzakonito djeluje kao privatna organizacija te dulje od tri godine protuzakonito novinarima i fotoreporterima Indexa brani pristup utakmicama hrvatske reprezentacije i press konferencijama Saveza, a uz to ne odgovara na njihove upite o poslovanju HNS-a, i to sve zbog kritičkog pisanja i izvještavanja o radu čelništva HNS-a i malverzacijama u hrvatskom nogometu. 

11.12.2018.

Fotografija Drage Sopte među pet najboljih na svijetu

Međunarodno udruženje sportskih novinara (AIPS) odabralo je pet najboljih ovogodišnjih sportskih fotografija, a u elitnom je društvu i fotograf Hrvatskog nogometnog saveza Drago Sopta.


10.12.2018.

U Puli predstavljena zbirka Predraga Lucića: Čovjek koji je uokvirio pojam slobode

Zbirka drama i songova »Cervantesov trg« Predraga Lucića predstavljena je u nedjelju navečer u sklopu ovogodišnjeg 24. Sajma knjiga u Domu hrvatskih branitelja u Puli. 

03.12.2018.

Još malo bizara; HRT je otpuštenog novinara Hrvoja Zovka morao vratiti na posao pa su ga odmah suspendirali

Priča o izvanrednom otkazu koji je predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva Hrvoju Zovku u rujnu uručen na HRT-u dobila je novi nastavak. Zovko je, naime, odlukom HRT-a od 20. studenoga vraćen na radno mjesto urednika-koordinatora na kojem je radio do otkaza zbog svađe s nadređenom mu urednicom Katarinom Perišom Čakarun.

28.11.2018.

HND podržao novinare koji su bojkotirali Glasnovića

Saborski izvjestitelji bojkotirali su u srijedu konferenciju za novinare zastupnika Željka Glasnovića koju je taj član Kluba Neovisnih za Hrvatsku sazvao na temu nacionalne sigurnosti.

22.11.2018.

SPORNA PRESUDA - ODŠTETA JUTARNJEG LISTA ZBOG INTERVJUA IZAZIVA BURNE REAKCIJE

Pravomoćna presuda kojom je Jutarnjem listu naloženo da splitskom sucu i članu Državnog sudbenog vijeća (DSV-a) Nevenu Cambju mora platiti 50.000 kuna za duševne boli koje je taj sudac navodno pretrpio zbog objave autoriziranog intervjua saborskog zastupnika Mosta, Nikole Grmoje i 9150 kuna sudskih troškova, izaziva reakcije.

 

16.11.2018.