Iz medija

PRAVOSUDNI UDAR NA MEDIJE: Zbog duševnih boli amputira se sloboda izražavanja

Hrvatski mediji će 2018. godinu pamtiti po ekstremnom broju, često potpuno bizarnih, osuđujućih presuda zbog klevete i to temeljem tužbi visokih državnih dužnosnika. A čini se da ni 2019. neće biti bolja...

06.01.2019.

Presude novinarima za satiru zamagljuju granice prihvatljivog i neprihvatljivog

Stručnjaci ne odobravaju sudsku presudu satiričnom TV izdanju NewsBara jer smatraju da se ne radi o kleveti, ali dodaju da se odnos prema ionako nejasnim granicama između prihvatljivog i neprihvatljivog sve više zamagljuje.

06.01.2019.

Žena saborskog zastupnika tužila novine, sudac joj dosudio 40.000 kuna

Donesena je još jedna kontroverzna presuda protiv medija. Podravski list, prema zasad nepravomoćnoj presudi, ženi saborskog zastupnika treba platiti 40.000 kuna odštete te zakonske zatezne kamate.

 

04.01.2019.

Gdje su nestali medijski zakoni, strategija i natječaji Ministarstva kulture

Na pitanje što se može očekivati u njenom resoru u 2019. godini, uoči jučerašnje sjednice Vlade, ministrica kulture Nina ObuljenKoržinek, odgovorila je kako će puno aktivnije pristupiti reviziji medijskog zakonodavstva. Kako će to napraviti, nije pojasnila.

04.01.2019.

Televizija za ušutkivanje

Potkraj prošlog tjedna, općinsko državno odvjetništvo u Virovitici podnijelo je optužnicu protiv Ivana Đakića, sina saborskog zastupnika i predsjednika Hvidre Josipa Đakića, jer je prijetio smrću novinaru Ivanu Žadi. Riječ je, dakako, o očekivanoj i zakonom propisanoj reakciji države na nedopustiv pokušaj "neodgovornog pojedinca" - nazovimo ga tako – da prijetnjom zaustavi novinara u obavljanju njegova posla koji, sviđalo se to kome ili ne, radi u interesu javnosti – ako uistinu želimo živjeti u demokraciji.

 

04.01.2019.

Riječki suci osudili Index jer je objavio članak agencije Hina o Liniću

Županijski sud u Rijeci prije dva mjeseca donio je odluku o žalbi na presudu u slučaju koji je Slavko Linić pokrenuo protiv Indexa zbog izvještaja o prosvjedu prenesenog s novinske agencije Hina "Policija u Rijeci uklonila transparent 'Don Linić i njegovi poslušni egzekutori'".

04.01.2019.

Zovko: "Kako su gospoda s HRT-a izračunala iznos od 200, 250 tisuća kuna?"

U prošloj godini bilo je mnogo slučajeva koji se mogu okarakterizirati kao pritisci na novinare, a i završila je na taj način - o svemu tome za Newsroom je govorio predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko.

03.01.2019.

MEDIA DAILY: SVE VAS BUM TUŽIL

Ponekad imam osjećaj da je cijelo naše društvo jedna velika ludnica i paranoja. Svaki dan svjedočimo novim ludostima koje nas sve pogađaju i pitamo se gdje je tome kraj. I ne, ne nalazim pametan odgovor na moje pitanje jer kad mi se učini da stvari ipak nisu tako crne neki novi događaj me demantira. Jedan od takvih događaja su i tužbe HRT-a protiv svojih vlastitih novinara ali i ne samo njih. Naime ovih dana HRT svakodnevno šalje priopćenja i demantije u kojima "kolokvijalno rečeno" svima koji se usude kritizirati ih prijeti s tužbama. Evo jednog citata, iz njihovog upravo pristiglog priopćenja, koji me je potaknuo napisati ovaj osvrt!

03.01.2019.

Presuda News Baru nije zezancija nego deprimirajući podsjetnik na slobodu koja nestaje

Do kojeg mučnog dna je zaronila Hrvatska na rubu 2019. godine, pod palicom Velikog dedramatizatora, najbolje će pokazati jedna mala satirička diverzija za kraj. Velimir Bujanec je, naime, cijenjeni novinar. Presuda sutkinje Šagud u slučaju News Bara je školski primjer neovisnosti i profesionalne sudačke procjene. Hrvatska Andreja Plenkovića je europska zemlja visokih demokratskih standarda.

29.12.2018.

Bivša predsjednica NO HRT-a: Zbog tužbi s Prisavlja morala sam prodati stan. Tamo kontinuirano vladaju dva čovjeka, a ravnatelj je samo figura

Hrvatsko novinarsko društvo izloženo je nezapamćenom cenzorskom i financijskom pritisku od strane vodstva Hrvatske radiotelevizije, upozorili su na tiskovnoj konferenciji u petak čelni ljudi strukovne žurnalističke udruge.

29.12.2018.